Henkilökuvassa Hanno Möttölä -“Olen aina sielultani pelaaja”

Reilu vuosi sitten Suomen kaikkien aikojen menestynein koripalloilija Hanno Möttölä lopetti upean pelaajauransa. Koripallokentiltä tämä mies ei kuitenkaan poistunut, vaan nykyään hänet nähdään penkin toisella puolella, valmentajan tehtävissä.

Hanno Möttölä on itsekin käynyt Mäkelänrinteen lukion.

Hanno Möttölä on itsekin käynyt Mäkelänrinteen lukion.

Mäkelänrinteen lukion itsekin käynyt Hanno toimii nykyään koulun koripallolinjan opettajana. Koulun koripallojoukkueet pelaavat koripalloliiton sarjoissa nimellä Helsinki Basketball Academy (HBA). Seuran tavoite on tarjota nykyisille ja tuleville nuorisomaajoukkuepelaajille maajoukkuetason valmennusta. Hanno toimii yhtenä lukion poikajoukkueen eli HBA-Märskyn valmentajista. Seura pelaa miesten ykkösdivisioonassa tälläkin hetkellä menestyksekkäästi. Seuran menestyminen ei kuitenkaan ole se tärkein asia, vaan tulevaisuus ja nuorien pelaajien kehittäminen eteenpäin kohti ammattimaisuutta ja USA:n yliopistoja, johon pelaajien on lähdettävä, halutakseen aivan huipulle saakka.

 

Voisi kuvitella, että mittavan pelaajauran jälkeen haluaisi hengähtää hetkeksi, mutta Hannon kohdalla sille ei ollut tarvetta. Nykyinenkin työ vie erittäin paljon aikaa, eikä se häntä haittaa. Ensimmäinen kesäloma ja vähemmän kurinalainen elämä ovat kuitenkin kelvanneet maailmalta kotiin palanneelle koripallolegendalle.

– Kesäkuun alusta elokuun alkuun sain nauttia ensi kertaa reiluun kahteenkymmeneen vuoteen kesälomasta. Kesä oli mikä oli, 15 astetta lämmintä, mutta totta kai nautin siitä. Ensimmäistä kertaa sai laittaa makkaran grilliin, valvoa vähän myöhempään tai tehdä mitä vain haluaa.

Kesäloman jälkeen oli taas aika palata nykyisiin työtehtäviin. Hanno on jo neljättä vuotta mukana Mäkelänrinteen HBA:n toiminnassa. Viime kausi oli hänelle ensimmäinen täysipäiväinen joukkueen mukana. Valmentaja hän ei kuitenkaan vielä mielestään ole, vaan pikemminkin opettaja. Siirtyminen peliuralta valmennusuralle tapahtui Hannon mielestä kaikista ideaaleimmalla tavalla.

– Titteli on totta kai valmentaja, mutta en pidä itseäni valmentajana. Koko ajan tässä oppii uutta, ja olen vielä aivan “pojankloppi” näissä asioissa. Pidän itseäni enemmänkin koripallo-opettajana. Opetan lajin eri osa-alueita. Olen ollut mukana HBA:n toiminnassa sen alusta alkaen, vuodesta 2012. Henrik Dettmann halusi minut tähän hommaan. Olen koripalloliiton palkkalistoilla, ja työhöni kuuluu näiden poikien valmentaminen ja rekrytoiminen USA:n yliopistoihin. Siitä minulle palkkaa maksetaan. On hienoa tehdä töitä täällä, koska tässä ollaan ihan asian ytimessä auttamassa. Meillä on suuri vastuu, koska tämä on Suomen toiseksi tärkein koripallojoukkue heti miesten maajoukkueen jälkeen.

Mäkelänrinteen lukiossa kasvaa todella lahjakas sukupolvi, ja Möttölä yrittääkin muiden valmentajien ohella kehittää heitä päivä kerrallaan oikeaan suuntaan. Koripallossa kilpailu on nykyään erittäin kovaa, ja siihen on vain pystyttävä vastaamaan.

Täällä kasvaa tällä hetkellä 5-6 pelaajaa, jotka tulevat pelaamaan tulevaisuudessa Suomen maajoukkueessa. Täällä on nyt sellaisia kavereita, että on aivan realistista puhua EM-kilpailuissa aivan huippumenestymisestä. Nytkin on viisi abiturienttia, jotka kaikki ovat halukkaita lähtemään USA:n yliopistoihin. Ulkomaille lähteminen nuorena on hyvin tärkeää.

Hannon peliura on niin merkittävä, että sieltä on jäänyt paljon tärkeitä elementtejä käytettäväksi nykyiseen valmennustyöhön.

– Olen toivottavasti aina sielultani pelaaja, eikä minusta tule ikinä mitään “valmentajajäärää”. On hienoa, että pystyn näyttämään pojille harjoituksissa, mitä tarkoitan, vaikka jalka ei enää nousekaan samalla tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. Se antaa uskottavuutta sille, mitä yritän sanoa. Ei ainakaan tarvitse olla sillein, että tällä tavalla näin sen YouTubesta tai näin luin kirjasta.

Myös yksi valmentajanimi nousee mieleen, kun mietitään sitä keneltä saatua oppia halutaan käyttää nykyisessä työssä.

– Yliopistovalmentajaltani Rick Majerukselta opin kuinka pienistä yksityiskohdista koripallopeli ja henkilökohtainen taito rakentuu. Se oli jotain täysin ennennäkemätöntä minulle. Tätä detaljipainotteista lähestymistä yritän vaalia valmennuksessani.

Tavoitteita ja unelmia löytyy varmasti jokaiselta valmentajalta. Möttölän kohdalla tämän hetkiset tavoitteet ovat hyvin selkeät.

– Jos jokainen HBA-pelaaja pääsee ulkomaille pelaamaan, olemme tehneet paljon asioita oikein. Pelaajien urat ja heidän menestyminen peilaa omaa onnistumistani monin tavoin, koska valmennamme tulevaisuutta emmekä tätä päivää varten.

Hanno Möttölän valmennusura on vasta alussa.

Hanno Möttölän valmennusura on vasta alussa.

Hanno on vasta 39-vuotias, joten hän on vielä nuori valmentajaksi. Hanno kertoo olevansa kuitenkin etulyöntiasemassa verrattuna muihin samanikäisiin valmentajiin.

– Minulla on varmasti etumatkaa muihin vajaa nelikymppisiin valmentajiin, koska minulla on tällainen pelaajatausta. Peliurallani minulla oli aina eniten kysymyksiä ja halusin aina päästä syvimmälle. Jotkut asiat ovat minulle itsestäänselvyyksiä, kun taas jotkut havaitsevat asioita vasta nyt tai eivät välttämättä ikinä.

Vanhempia valmentajia kohtaan miehestä huokuu suuri arvostus. Suomessa ei ymmärretä, kuinka tärkeitä vanhemmat valmentajat ovat.

– Meiltä puuttuu täältä Suomesta arvostus vanhempia valmentajia ja heidän työtään kohtaan. Täällä valmentajat ovat 15-20-vuotta liian nuoria, eikä vanhoja valmentajia paljoa löydy. Jos nyt esimerkiksi laitettaisiin Martti Kuusela valmentamaan Suomen jalkapallomaajoukkuetta, tulisi välittömästi paikalle paljon median edustajia huutamaan, että hänen pelikirjansa on vanha. Ulkomaille verrattuna ero on hirvittävä. Siellä on paljon vanhempia valmentajia.

Yhteenvetona voi vain todeta, että koripallon tulevaisuus maassamme näyttää erittäin valoisalta. Möttölän kaltaiset ihmiset tekevät täällä hartiavoimin töitä, jotta nuoret pääsisivät aivan huipulle saakka. Esikuvia nuoret kaipaavat ja Hanno Möttölä on mahtava sellainen.

Teksti: Miikka Lahtinen

Kuvat: Emmi Korhonen