Someraivo — mediailmiö, joka saisi kuolla

Sosiaalinen media on alusta, jolla saa oman äänen helposti kuuluviin. Somessa ei tarvitse kohdata ketään kasvotusten, eikä sanomisilla somessa ole suuria seurauksia. Monet käyttävät tätä hyväkseen ja kommentoivat erinäisiä asioita, usein hyvin provosoivasti.

Satunnaisten ihmisten sanomiset somessa tuntuvat kuitenkin kovasti kiinnostavan erinäisiä lehtiä. Vähän väliä iltapäivälehdissä näkee otsikoita siitä, kun “someraivo repesi” tai “roihahti”. Tämä näkyy olevan trendi erityisesti Suomessa, ja vaikka maailmallakin tehdään näitä uutisia, on se vähäisempää kuin Suomessa. Vilkaisu esimerkiksi suurien kansainvälisten uutismedioiden, kuten BBC:n tai NBC:n nettisivuille todistaa tämän. Toisaalta en kyllä tiedä monia kansainvälisiä lehtiä, jotka olisivat samanlaisia kuin suomalaiset päivälehdet.

Uutisen on tarkoitus olla juuri nimensä mukainen, jotain uutta. Jotain, joka yllättää ihmiset, on mielenkiintoista ja herättää keskustelua. Siinä, että ihmiset haistattelevat jotakuta Twitterissä tai Facebookissa, ei ole mitään uutta, eikä se ole keskustelun arvoista. Se ei ole uutinen, että ihmiset kirjoittelevat jotain somessa.

Erityisesti suomalaisten uutismedioiden tulisi hieman miettiä, mistä ne tekevät uutisia. Ymmärrän kyllä sen, että uutisia on julkaistava melko nopeaan tahtiin netissä, mutta jos menee esimerkiksi Ilta-Sanomien nettisivulle, siellä on valtava määrä uutisia ja juttuja. En kuitenkaan usko, että kenelläkään on aikaa lukea sitä määrää juttuja, mitä iltapäivälehtien sivuilla on. Olen varma, että iltapäivälehdillä on varaa vähentää uutisten määrää nettisivuillaan ja pyrkiä keskittymään enemmän juttujen laatuun.

Toisaalta minä en pääse käsiksi vaikkapa Ilta-Sanomien uutisten klikkimääriin. Ehkä ihmiset ovatkin niin tyhjäpäisiä, että “someraivouutisten” lukeminen vaikuttaa hyvältä idealta.

 

Teksti: Teo Nikulainen