Kauden floppi vai kevään sensaatio?

jokerit-4“Tylsä joukkue”, “Muukalaislegioona”, “Hajuton, mauton, väritön”. Tämän tyylisiä kommentteja Jokereiden tämän kauden joukkueesta kuulee. Miksi? Miten tähän on päädytty?

Jokereilla on nyt KHL:ssä takana kaksi kokonaista kautta, ja kolmas kausi on parhaillaan käynnissä. Ensimmäinen kausi oli menestys monella tapaa. Joukkueen rakennus onnistui nappiin. Jokereissa pelasivat taitavat Linus Omark, Juhamatti Aaltonen, Petr Koukal, Ryan Gunderson sekä Steve Moses. Tämän lisäksi joukkueessa olivat suomalaisille tunnetut, leijonistakin tutut Niklas Hagman sekä Niko Kapanen.

Toiselle kaudelle Jokerit menetti monta tärkeää pelaajaa, mutta onnistui korvaamaan heidät. Viime kaudella uusina niminä Jokereissa taituroivat Brandon Kozun, Philip Larsen, Peter Regin, Mathis Olimb sekä Pekka Jormakka.

Mikä sana kuvailisi edellä mainittuja pelaajia? Esimerkiksi taitopelaaja.

Katsotaan sitten seuraavaa listaa: Masi Marjamäki, Marko Anttila, Joey Hishon, Brian O’Neill, Mika Niemi, Sakari Salminen. Mikä sana tämän listan pelaajia kuvailisi? Ei ainakaan se samainen taitopelaaja. Paitsi Salmista. Kentällä pyörii toki myös Michael Keränen, mutta hän on ollut alkukaudesta luvalla sanoen surkea.

Joukkueen general manager Jari Kurri painotti pelaajahankinnoissa fyysisyyttä ja suoraviivaisuutta. Tarkoituksena oli rakentaa joukkue, joka on playoffeissa vahva. Aikaisemmilla kausilla Jokerit ei ollut playoffeissa tarpeeksi fyysinen, minkä takia molemmat keväät päättyivät lyhyeen. Kurri saattoi olla oikeassa. Kevään ratkaisevissa peleissä maalinedustan pelaaminen korostuu, ja playoffeissa tarvitaan kovuutta. Seuraava kysymys onkin, riittääkö tämä materiaali edes playoffeihin? Tiukkaa se ainakin tekee.

Jukka Jalonen pestattiin Jokereiden valmentajaksi tälle kaudelle. Odotukset olivat huipussaan, sillä onhan Jalonen valmentanut aikuisten sekä nuorten maajoukkueet maailmanmestaruuteen. Alkukaudesta Jalonen ei ole vielä saanut iskostettua pelitapaa kunnolla joukkueeseen. Varsinkin uudet ulkomaalaispelaajat ovat vielä olleet hukassa “meidän pelin” kanssa. Siinä vaiheessa kun pelitapa tulee jokaiselle selkärangasta, on Jokerit vahvoilla.

Lisähuomiona vielä sanottaneen seuraava: Aikaisemmalla kaudella sami satunnaiskatsoja saapui Hartwall Arenalle katsomaan taitavia Jokeripelaajia. Raahaako joku ahterinsa esimerkiksi Loimaalta tänne katsomaan masimarjamäkiä tai markoanttiloita?

Teksti: Santeri Tynkkynen

Kuva: Justiina Toivanen