Shokkihoito näkyy fanikatsomossa

Ensin Jarmo Kekäläinen lähtee kohti unelmaansa, NHL-joukkueen GM:ksi. Suurimmalle osalle Jokereiden seuraajista tämä tulee yllätyksenä. Sitten seuraa playoff floppaus Rauman Lukkoa vastaan. “Jälleen yksi kevät ilman Suomen mestaruutta, mutta onneksi aina tulee uusi kausi”, sanotaan. Kesäkuussa seuraa Kekäläisen lähtöäkin suurempi yllätys: seuran omistaja Harry “Hjallis” Harkimo ilmoittaa tiedotustilaisuudessa Jokereiden siirtyvän kaudeksi 2014 – 2015 venäläisvetoiseen KHL:ään. Tämä tulee jonkin asteisena shokkina kaikille SM-liigaa seuraaville, eikä vähiten Jokereiden kannattajille, joista osa ottaa asian vastaan positiivisin mielin ja uutena haasteena seuran historiassa. Osa taas ei pysty millään hyväksymään siirtoa lähteä pelaamaan käytännössä vieraan maan liigaa.

Kesän suurin järkytyksen aihe oli kuitenkin vasta tulossa. Heinäkuun loppupuolella alkoi liikkua huhuja aikoinaan HIFK:ssa pelatessaan kovia lausuntoja Jokereista antaneen Jere Karalahden neuvottelevan Jokereiden kanssa. Huhut herättivät keskustelua siinä määrin, että Jokereiden virallinen faniyhdistys, Eteläpääty ry, keräsi adressin Jere Karalahden Jokereihin siirtymistä vastaan. Adressi keräsikin vajaan viikon aikana n. 1500 nimeä, ja toimitettiin Hjallis Harkimolle neuvonpidon yhteydessä. Samalla varoiteltiin Karalahden siirron romuttavan pitkäjänteisesti rakennetun yhteisöllisyyden, joka oli vahvistunut voimakkaasti muutaman edelliskauden aikana. Lopulta Karalahden siirto kumottiin Hjalliksen toimesta.

                           Jokereiden peleissä on ollut alkukaudesta väljää (Kuva: Santeri Lehtonen)

Järkytys olikin monelle suuri kun vain kolme viikkoa myöhemmin Jokerit ilmoitti nettisivuillaan Jere Karalahden liittyvän sittenkin joukkueeseen. Monesta suunnasta alkoi kuulua kovaa kritiikkiä Hjallista ja hänen toimintatapojansa kohtaan, kun kaikki eivät olleet ehtineet toipua vielä KHL-uutisesta kun taas vedettiin matto jalkojen alta. Myöskin Eteläpääty ry:n varoittelema fanien hajaantuminen alkoi näkyä monin tavoin, mm. keskustelupalstoilla sekä konkreettisesti myös katsomossa, kun kauden avaavissa European Trophy otteluissa oli reilusti hiljaisempaa kuin mihin aiempina vuosina oli totuttu. Muutamia kausikorttejakin on palautettu juuri fanikatsomosta. Fanien hajaantumista ei myöskään edesauttaneet Hjalliksen avautumiset twitterissä, jossa hän on monen mielestä hieman ylimielisesti arvioinut fanien hiljaisuutta.

Kausi on nyt päässyt käyntiin, mutta eteläpääty ei ole se värikäs ja äänekäs, monin eri lauluin joukkuettaan kannattava fanikatsomo mihin on totuttu. Suurin syy tähän on kesän tapahtumat ja Hjalliksen kapeakatseisuus faneja kohtaan. Kokonais katsojamäärät ovat myös laskeneet osittain heikon pelin tason takia, mutta osittain myös enemmän hautajaisia kuin jääkiekko-ottelua muistuttavan tunnelman takia. Tämä ajoikin Harkimon myöntämään virheensä asenteessaan faneja kohtaan. Se on hyvä avaus Harkimon puolelta, jotta neuvotteluyhteys katsomotoimintaa johtavien “capojen” kanssa saadaan taas auki. Jos kaikki sujuu hyvin, saattaa eteläpääty elpyä suurimmaksi osaksi lähes entiseen loistoonsa. Pahimmassa tapauksessa Hjallis voi joutua lähtemään KHL:n valloitukseensa vain puolityhjän ja ennen kaikkea hiljaisen hallin kanssa. Valoa on siis tunnelin päässä, aika näyttää onko se vain vastaan tuleva juna.

Otto Ikonen (@ipari91)