Fanikatsomon huudattaja: “Kyse on pelkästään Hjalliksesta”

Nipe1

Simo ja tuoppi kaljaa, tuttu näky Pasilan fanibaarissa (Kuva: Niko Karumaa)

Simo Eskelinen istuu fanibaarin nurkkapöydässä puolikas olutlasi edessään. Tuttu peliä edeltävä näky tältä ja lukuisilta aiemmilta kausilta. Monena kautena fiilis on ollut korkealla, jopa näinä pimenevinä lokakuun iltoina. Mutta tällä kaudella fiilis on ollut poissa, tai ei ainakaan yhtä korkealla kuin aiemmin kymmenen vuoden aikana, jotka Eskelinen on aktiivisesti kannatustoiminnan mukana elänyt.

Poissa fanikatsomosta. Yleensä eteläpäädyssä capona (fanikatsomon huudattajana) toimiva Eskelinen on kuitenkin alkukauden viihtynyt monen muun tapaan muissa katsomoissa seuraamassa pelejä. Moni on arvellut poissaolon viimeiseksi niitiksi kannattajien vastustuksesta huolimatta tehdyn Jere Karalahden hankinnan. Eskelinen kuitenkin vakuuttaa, että Karalahdella ei ollut mitään tekemistä poissaolon kanssa. “Kyse on pelkästään Hjalliksesta (Harkimo, Jokereiden TJ), seuran perinteistä ja arvoista joita yksi mies ei voi raiskata ihan miten haluaa”.

Niiden perinteiden ja arvojen raiskaamiseen liittyy myös kesän uutinen Jokereiden siirtymisestä KHL:ään, joka ei ainakaan vahvistanut kannattajien suhdetta Hjallikseen. Eskelisen mielestä KHL:ssä ei ole mitään hyvää. “Kovempia pelejä, mutta se on pieni plussa kaiken muun paskan seassa”. Jokereita Eskelinen tulee KHL:ssakin luultavasti seuraamaan, mutta ei tiedä vielä kuinka aktiivisesti tai äänekkäästi. Menestykseen KHL:ssä hän ei kuitenkaan usko.

Soraääniä sovusta huolimatta. Nyt elokuusta alkanut mm. capojen hiljaisuus on päättynyt ja ensimmäinen kotipeli äänekkään eteläpäädyn kanssa on pelattu. Hiljaisuuden päätti neuvottelut Jokereiden toimiston ja capojen välillä, joissa päästiin asioista sopuun. Eskelisen mukaan paluu katsomon eteen tuntui hyvältä; “Mutta ei niin hyvältä kuin olisi toivonut. Ei me saatu mitä haluttiin, mutta se mihin (sovussa) päädyttiin on ihan realistinen lopputulos. Se, että itketään ja kiukutellaan koko kausi ei auta mitään. Nyt on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa”. Vaikuttamisella Eskelinen tarkoittaa sitä, ettei Karalahden tapaisia, kannattajien inhokkeja, hankita joukkueeseen edes KHL:ään mentäessä.

Suurin osa on tyytyväisiä sopuun ja capojen paluuseen. Kuintenki pieni äärikannattajien joukko pitää syntynyttä sopua liian myötäilevänä. Eskelinen ymmärtää heidän pointtinsa: “Mutta pelkällä kiukuttelulla toi homma ei tule ikinä etenemään mihinkään. Ja se on pääasia että toimistolla tiedetään mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä”.

Hjallis venäläisiä parempi vaihtoehto. Kaikista aiemmista tapahtumista huolimatta Eskelinen toivoo Hjalliksen pysyvän Jokerien johdossa, “kunhan osaa pysyä itsekin poissa tekemästä tyhmiä päätöksiä”. Hänen mukaansa on siinä vaiheessa on aivan sama kuka seuran omistaa jos päätökset, kuten aiemmin mainittua, raiskaavat seuran perinteitä ja arvoja. Venäläisten mahdollinen puikkoihin hyppääminen ei Eskelistä kuitenkaan lämmitä: “Se on niin tuntematon tie, että en tiedä mitä siitä tulisi”. Sitä ei tiedä kovin moni muukaan. Mutta ne ovat sen ajan murheita, tällä hetkellä suurempana murheena on Jokerien menestys näillä näkymin viimeisellä Liiga-kaudella.

Otto Ikonen (@ipari91)