Jokerit edelläkävijänä jääkiekon murroksessa

Kun Jokerit aikanaan ilmoitti siirtymisestään KHL-liigaan, olivat kannattajien tunnelmat hyvin ristiriitaiset. Osa kannattajista vastusti siirtymistä jyrkästi ja kokivat tulleensa petetyiksi rakastamansa seuran toimesta. Ymmärrän ensireaktion. Rikkoutuivathan siirron myötä pitkät perinteet sekä muun muassa paikalliskamppailut HIFK:n kanssa loppuivat. Osasyy kovalle vastustamiselle on varmasti myös Venäjän rooli KHL:n pyörittämisessä. Kuinkakohan moni fani olisi tuohtunut jos Jokerit olisi ilmoittanut siirtyvänsä vaikkapa NHL:ään? Ei varmasti moni.

Kuluva kausi on Jokereiden neljäs KHL:ssä. Joka vuosi joukkue on edennyt pudotuspeleihin, mutta seinä on tullut vastaan nopeasti. Avauskaudella matka jatkui vielä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, mutta kahtena seuraavana kautena on mestaruusunelmat kariutunut jo ensimmäiseen pudotuspelivastustajaan.

Tällä kaudella onkin ollut eri ääni kellossa. Käynnissä on Jokereiden 50-vuotisjuhlakausi ja ennen kauden alkua seuraan hankittiinkin kovia nimiä, jotka ovat vastanneet huutoon. Joukkue on marssinut lähestulkoon voitosta voittoon vaikka kausi alkoi mittavalla kahdeksan ottelun vieraskiertueella. Ensimmäisestä 11 ottelusta voittoja on kasassa peräti yhdeksän ja vain yksi tappio on tullut varsinaisella peliajalla. Yleisöäkin on kauden ensimmäisissä kotiotteluissa käynyt mukavasti. Kaikki siis näyttäisi olevan narrileirissä hyvin ja peli kulkee mutta silti seuran fanikatsomo on kuin varjo entisestään.

Luulisi kannattajien hyppivän riemusta kun Jokerit pelaa kovemmassa sarjassa, yleisöä käy enemmän, joukkue on kiinnostavampi ja urheilullisesti paljon parempi kuin koskaan Liigassa. Kaiken kukkuraksi 49 prosenttia Jokereista omistava Arena events Oy, jonka taustalla vaikuttavat venäläiset liikemiehet Gennadi Timtshenko sekä Boris ja Arkadi Rotenberg, kuittaa lystistä koituvat tappiot. Arena events Oy omistaa myös Hartwall Arenan.

Loputtomiin näin ei kuitenkaan tule jatkumaan ja tietynlainen epätietoisuus varmasti osaltaan jäytää kannattajien mieltä. Vai rantautuisiko jalkapallon puolelta tuttu kulutusjuhla myös Eurooppalaiseen jääkiekkoon? Viime kaudellahan oli jo huhuja, että Arena events myisi osuutensa kiinaan ja rahavirta jatkuisi vain eri suunnasta. Mitä jos rahahanat kuitenkin sulkeutuvat?

 

Mitä seuraavaksi

 

Tässä tapauksessa yksi vaihtoehto helsinkiläisille olisi paluu kotimaiseen Liigaan. Paluu Liigaan ei varmasti sujuisi ongelmitta, sillä Jokereilla on ensinnäkin tämän ja neljä seuraavaa kautta kattava sopimus KHL:n kanssa. Toiseksikin, muut liigaseurat suhtautuisivat varmasti hieman kaksijakoisesti paluuseen. Jokerithan oli Liigassa pelatessaan sarjan yleisömagneetti, tämän varmasti muistavat myös muut seurapamput. Toisaalta monien liigaseurojen kannattajat varmasti vastustaisivat tätä, onhan kyseessä myös Suomen vihatuimmaksikin valittu kiekkoseura.

Lisäksi seuran ja liigaorganisaation välit ovat melko tulehtuneessa tilassa. Liiga on muun muassa kieltänyt liigajoukkueilta harjoitusottelut Jokereita vastaan sekä tehnyt linjauksen, että Jokereissa kauden aikana pelannut pelaaja ei saa siirtyä kesken kauden liigajoukkueeseen. Viime kaudella nähtiinkin erikoinen show, kun Michael Keränen purki sopimuksensa flopattuaan alkukaudesta ja siirtyi Ilvekseen. Ilvekselle langetettiin tästä tuntuva 100 000 euron sakko. Tapauksesta erikoisen tekee se, että Keränen oli periaatteessa sopimukseton pelaaja ja on myös yksi Ilves-Hockey Oy:n jäsenistä. Jos peluri olisi purkanut sopimuksensa jonkun muun KHL-joukkueen kanssa, olisi siirto ollut esteetön. Esimerkiksi Tuukka Mäntylän siirtyessä kesken kauden 2015-2016 KHL:n Medvescak Zagrebista Liigaan ja Tapparan riveihin, ei tästä sakkoja jaeltu. Täysin naurettavaa.

Mikäli Timtshenko ja Rotenbergit lopettavat tappioiden kuittaamisen, niin myös nykyisellään jatkaminen on mahdottomuus. Harry “Hjallis” Harkimo ei nimittäin varmasti maksa omasta pussistaan vastaavanlaisia summia kaudesta toiseen. Urheilusarjat ovat nykypäivänä multimiljonäärien temmellyskenttiä. Näin he saavat näkyvyyttä liiketoimilleen sekä verkostoituvat hieman eri mittakaavassa kuin tavallinen tallaaja.

Todennäköisin skenaario onkin siis, että jollain aikavälillä Jokereiden enemmistöosakkuus siirtyy Venäjälle tai muualle, josta löytyy riittävän kokoinen pankkitili rahoittamaan joukkueen toimintaa. Mitä se sitten tarkoittaa narripaitojen tulevaisuudelle ja miksi tämä on niin iso juttu? Tulevaisuudessa se tarkoittaa sitä, että Jokerit jatkaa huippuorganisaationa. Sen vastustamista en ymmärrä.

NHL-seuroista vain noin kolmasosa tekee voittoa. Jalkapallon puolella lähes jokainen Euroopan huippuseura tekee tappiota ja omistajana toimii useimmiten varakas liikemies toisesta maasta, jolla harvemmin on sen kummempia siteitä joukkueeseen entuudestaan. Miksi ei Jokeritkin voisi toimia ison maailman malliin?

 

Euroopan kiekkokarttaan luvassa muutoksia

 

Ennustan, että tulevaisuudessa Euroopan kiekkokartta tulee muuttumaan paljon. Jääkiekon mestareiden liigalla CHL:llä on kovat tavoitteet. Suunta on kilpailulla ollut oikea ja tulevaisuudessa CHL:n palkintotaso nousee merkittävästi ja karsintasysteemiä on muutettu niin, että jatkossa kilpailussa on mukana edelliskaudella parhaiten omissa sarjoissaan menestyneet joukkueet.

Mikäli CHL haluaa tavoitteidensa mukaisesti kasvaa isoksi ja merkittäväksi kilpailuksi täytyy sen hyväksyä ja saada myös KHL joukkueet kilpailuun mukaan. Tätä kautta kilpailu muuttuisi merkitykselliseksi ja arvostus nousisi, kun oikeasti Euroopan parhaat joukkueet ovat mukana.

Tehdään jälleen vertailu jalkapalloon. Esimerkiksi espanjalaisjoukkue Real Madridin päävastustaja on toki ikuinen verivihollinen Barcelona, mutta myös muiden maiden huiput. Jalkapallossa Euroopan suurseuroille ei riitä pelkästään oman maan mestaruus vaan tavoitellaan koko Euroopan mestaruutta, jossa tietenkin Mestareiden liiga on merkittävässä osassa. Uskon, että jääkiekossa suuntaus on sama. Tulevaisuudessa liigajoukkueet kilpailevat entistä enemmän myös muiden maiden huippuja vastaan.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa 5-10 vuoden päästä CHL on kasvanut jääkiekossa samaan asemaan kuin mestareiden liiga jalkapallossa. Jokerit kohtaa HIFK:n CHL-finaalissa täpötäydellä areenalla, kyseessä Euroopan mestaruus, ottelu kiinnostaa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kuka tässä vaiheessa harmittelisi, ettei aikanaan jääty Liigaan vaan toimittiin edelläkävijänä?

 

Raha pyörittää huippu-urheilua

 

Jokereiden fanikatsomo, Eteläpääty, on nykypäivänä melko hiljainen. Yllättävän moni kannattaja ei ole seurannut joukkueen mukana toiseen sarjaan. Miksi ihmeessä? Ilmeisesti heille tuli yllätyksenä, että raha pyörittää urheiluakin. Paikallisotteluiden merkitys pilattiin kun niitä alettiin tahkoamaan lukuisia per kausi. Paikallisottelut vetävät yleisöä, joka tuo rahaa. NHL:ssä palkkakatto tehtiin ainoastaan omistajia varten. Pohjois-Amerikassa kiekkoilevat eivät enää pääse olympialaisiin koska NHL ja Kansainvälinen olympiakomitea eli KOK kiistelevät rahasta ja niin edespäin.

Joten arvon ”kannattajat”, jos haluatte katsoa huippu-urheilua, menkää katsomaan KHL-otteluita, jotka sitä ovat. Jos haluatte perinteitä, menkää katsomaan vaikkapa Helsingin Ponnistuksen, pääkaupungin vanhimman toiminnassa olevan seuran, otteluita. Joukkue pelaa jalkapalloa Stadin nelosessa. Siellä ei raha jyllää.

 

Toimittaja: Joni Eriksson

Kuva: Timi Kuosmanen