Sairaan laiha

”Kello on 22.57. Lasken vielä tän päivän kalorit läpi. 670. Ihan ok, mutta olisin kyllä voinut jättää sen yhden ylimääräisen omenan syömättä. Huomenna on matikan koe. Mun on pakko saada siitä 10. Oikeesti. Pakko. Ja pakko laihtua huomiseen mennessä ainakin 250 grammaa. Sitten oon taas askeleen lähempänä mun tavoitetta. Askeleen lähempänä täydellisyyttä.”

Syömishäiriöt. Anoreksia. Sairauksia, jotka ovat nousseet viime vuosien aikana yhä enemmän ja enemmän pinnalle. Nykyajan kauneusihanteet ja lehdet pursuavat täynnä uusia ihmedieettejä ja supersmoothieita. Ei ihme, että nuorilla tulee paineita siitä, miltä he näyttävät. Pahimmissa tapauksissa se voi johtaa jopa vakavaan sairastumiseen. Mutta mitä me sitten loppujen lopuksi tiedämme näistä sairauksista?

Anoreksia on vakava, sekä mielen että kehon sairaus, joka voi pahimmillaan johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Sairaus on yleisin nuorilla tytöillä, mutta sitä voi esiintyä myös pojilla ja miehillä, sekä vanhemmilla naisilla. Sairastuneiden määrää on vaikea arvioida, koska kaikki eivät joudu/pääse hoitoon ja monilla esiintyy syömishäiriöisiä piirteitä myös lievemmässä muodossa.

Anorektikoille tyypillisiä piirteitä ovat kaloreiden laskeminen, vaa’alla ravaaminen, itsensä näkeminen lihavana ja elämässä suorittaminen muillakin osa-alueilla kuin laihduttamisessa, esimerkiksi koulun suhteen. On tärkeää kuitenkin huomata, että jokainen sairaus on erilainen ja yksilöllinen, ja siksi onkin mahdotonta määritellä tiettyjä raameja sairastumiselle ja sen kululle.

Vaikka osa anoreksiaan sairastuneista ei selviäkään, on suurin osa kuitenkin niitä, jotka parantuvat ja pääsevät jatkamaan elämäänsä ainakin lähes normaalisti. Läheisten tuki ja kärsivällisyys ovat avainasia paranemiseen. Potilas kannattaa toimittaa myös hoitoon tai vaikka esimerkiksi psykologille mahdollisimman pian, jotta paraneminen saataisiin käynnistettyä ajoissa. 

 

Teksti ja kuvat: Jenni Ranki

Roosa Sallila