Maalivahdin suuntana MM-kisat

Salibandymaalivahdeilla kilpailu maajoukkueeseen on kovaa, sillä Suomesta tulevat maailman parhaat maalivahdit.

Suomessa maalivahtivalmennuksen tilanne on muita maita edellä, vaikka siinä on edelleen paljon kehittämisen varaa.

Mikään ei tule ilmaiseksi, kaikki vaatii työtä. Niin myös sekin, että unelma toteutuu ja pääsee edustamaan Suomea maajoukkuepaidassa. Maalivahdeilla kilpailu on kovempaa kuin kenttäpelaajilla, koska joukkueeseen valitaan kaksi parasta.

Kenttäpelaajilla on enemmän paikkoja täytettävänä ja kenttäpelaajiksi ei oteta 18 parasta pelaajaa vaan 18 sopivinta. Heitä myös otetaan erilaisiin rooleihin, joten senkin takia maajoukkueen kenttäpelaajan valintakriteerit ovat erilaiset kuin maalivahdin.

Joonas Kaltiainen maalin suulla ottelussa SB Welhot-Esport Oilers. (Kuva: Jari Turunen)

Huippusuoritukseen vaikuttavat tekijät

”Pääkoppa on pakko olla kunnossa ja on oltava mentaalisesti vahva. Siitä pidetään huolta, käymällä tilanteita läpi valmentajan ja muunkin joukkueen kanssa”, korostaa Esport Oilersin maalivahti Joonas Kaltiainen.

24-vuotias Kaltiainen on ollut maajoukkueen mukana aiemminkin. Hän lähtee edustamaan Suomea marraskuussa Euro Floorball Tourille, joka on salibandyn neljän huippumaan harjoitusturnaus.

Kaltiainen on itse maalivahdiksi melko pieni, joten kokoa on pitänyt paikata teknisyydellä. Maalivahdin pelipaikassa on eroavaisuuksia kenttäpelaajiin, joten on tärkeää, että maalivahdeilla on erityisvalmennusta.

Fyysisistä ja henkisistä vaatimuksista on pidettävä eri tavalla huoli kuin kenttäpelaajilla. Tämä johtuu siitä, että maalivahdin peliasento, tekniikka ja liikesuunnat ovat poikkeavia verrattuna muihin pelipaikkoihin. Lisäksi maalivahdin onnistumiset ja epäonnistumiset näkyvät räikeämmin tulostaululla. Maalivahdin virhettä ei pysty kukaan paikkaamaan.

Maajoukkuetason maalivahdilta löytyy epäilemättä ominaisuuksia, joita on kehitettävä.

”Fysiikkaa voi aina kehittää ja ehkä pelaamiseen pitää saada vielä hieman lisää malttia ja tilanteiden tunnistamista.”

Nämä ovat niitä asioita, joihin Kaltiainen kiinnittää varmasti huomiota, jotta kisapaikka 2018 MM-kisoihin olisi entistä lähempänä.

Janette Färm