Aku Ankka – Suomen suurin viikkolehti

Mikä olisikaan suomalaisempi ilmiö, kuin keskiviikko ja postiluukusta tipahtava Aku Ankka?

Saavumme todella moderniin Aku Ankan toimitukseen Ruoholahden Sanomataloon. Työtilat on koristeltu aiheeseen sopivalla rekvisiitalla ja tunnelma on rento. Meitä on vastassa kauluspaitaan sekä silmälaseihin sonnustautunut, hyvin innostuneen oloinen Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä.

Suomalainen Aku Ankka on erilainen, kuin muiden maiden Aku. Sillä on lyhyt pinna, se on huono keskittymään ja se palaa loppuun nopeasti. Se ei ole kuitenkaan ilkeä kenellekään, niin kuin muiden maiden Aku saattaa olla.

“Noin 40% suomalaisista on oppinut lukemaan Aku Ankasta.”, kertoo Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä.

Vuodesta 1951 julkaistu ja noin miljoona lukijaa joka viikko tavoittava Aku Ankka on Suomen suurin viikkolehti. Se on osa suomalaista yhteiskuntaa ja kehittyy sen mukana. Suurimman osan sarjoista, joita on ilmestynyt sen 66 vuoden olemassaolon aikana voisi julkaista uudelleen nykypäivänäkin. Kaikki numerot on digitoitu ja sosiaalinen media on oleellisesti läsnä toimituksen jokapäiväisessä tekemisessä.

Aku Ankan toimitus sai Disneylta luvan uudistaa Youtube-kanavaansa. He ovat  lanseeraamassa Ankkatube kanavaa. Siellä tulee vierailemaan julkisuudesta tuttuja henkilöitä, joiden kanssa tehdään erilaisia ankkaan liittyviä juttuja.

Roope-setä loppuu

39- vuotiaan Roope-sedän tarina päättyy joulukuun alussa. Siitä eteenpäin lehden tilaajat saavat kotiinsa Roopen korvaavan DuckTales-sarjakuvalehden.

DuckTales on 80- ja 90-lukujen vaihteesta tutun Ankronikka-piirrossarjan alkuperäisnimi. Ankronikan päähahmot olivat Roope Ankka ja hänen sukulaispoikansa Tupu, Hupu ja Lupu.

 

Roope siirtyy Ankronikkaan

Seuraavaksi tapaamme toimituksen nuorimman työntekijän ja sosiaalisesta mediasta vastaavan Jonna Joutsenen. Hän kertoo työstään ja roolistaan.

Aku on aina ollut arvostettu, mutta meidän täytyy pystyä tietämään, mitkä ovat ne ilmiöt joita nykynuoriso kuluttaa ja pystyä reagoimaan niihin. Pitää pysyä ajankohtaisena, eikä saa etääntyä massoista. Aku Ankka saakin todella harvoin negatiivista palautetta somessa.

Sosiaalista mediaa ei osata vieläkään monissa yrityksissä käyttää tarpeeksi hyvin mainonnassa hyväksi, vaikka sen tuomiin mahdollisuuksiin on pikkuhiljaa alettu heräämään. Some on paikka missä ihmiset viettävät lähes kaiken aikansa ja suurimman osan heistä tavoittaa sieltä parhaiten. Mainonta tulee olemaan kerronnallisempaa tulevaisuudessa ja henkilöbrändäämisen määrä nousee.

Jonna Joutsen esittelee uutta Aku Ankan taskukirjaa

Jonna antaa lopuksi vielä neuvoja toimittajiksi haluaville.

– Kannattaa miettiä mitä sosiaaliseen mediaan laittaa ja miten asian esittää. Vaikka tekisi kuinka viihdyttävää tuotantoa pitää silti muistaa, että asialla pitää olla tarkoituskin. Suhtaudu kunnianhimoisesti siihen mitä teet. Opi kuuntelemaan muita ihmisiä ja löydä oma reitti. Yksinkertainen juttu voi olla paljon palkitsevampi, kuin pitkä tylsä jaarittelu. Opi tiivistämään sillä tavalla että ihmiset ymmärtävät.

 

Teksti: Timo Harvey

Kuvat: Heidi Viitamaa