Rankkarinvetäjä, ammu keskelle


Viime kesänä pelattujen jalkapallon EM-kisojen aikaan julkaistiin mielenkiintoinen artikkeli Raymond.fi sivustolla. Päätin ottaa kyseisen artikkelin tarkempaan analyysiin.

 

https://www.raymond.fi/artikkeli/rankkari

Artikkelin otsikko on selkeä ja kertoo heti mitä artikkelissa käsitellään(jalkapallon rangaistuspotkua). Käskevässä muodossa oleva otsikko myös kiinnittää lukijan huomion ja saa urheilua seuraavat lukemaan/avaamaan jutun.

Kyseisessä artikkelissa väitetään, että tilastojen mukaan rankkarinvetäjän kannattaisi ampua keskelle, koska maalivahti useinmiten aavistaa joko oikealle tai vasemmalle.

Näkökulmana toimii laukojan sekä maalivahdin psykologinen tilanne. Molempien ajatusmaailmaa hallitsee ajatus siitä, että olisi noloa, jos tilanteessa toimisi “poikkeavasti” ja epäonnistuisi. Laukojan kohdalla se tarkottaisi, että ampuisi keskelle, mutta maalivahti ei liikkuisikaan vaan ottaisi helpon torjunnan. Vastaavasti maalivahdin kohdalla se, että ei aavistaisi kumpaakaan kulmaan voitaisiin pitää yrittämisen puutteena.

Rakenne artikkelissa on selkeä. Alussa lukija imaistaan aiheeseen sisälle, keskikohdassa artikkelin pääkohta käydää lävitse ja lopussa heitetään vielä ajatus lukijan suuntaan. Käännekohtina toimivat kohdat, jossa kerrotaan syy miksi pelaajat eivät juurikaan ammu keskelle sekä kohta, jossa käsitellään asiaa maalivahdin vinkkelistä.

Teksti on selkeää ja helppolukuista. Ilmaisua on elävöitetty adjektiivien avulla.