Kiinan rahavirta uhka Euroopalle?

Viimeisen vuoden aikana Kiinan jalkapalloseurat ovat tulleet tutuksi jalkapallon ystäville ympäri eurooppaa. Kiinan superliigan joukkueet ovat nimittäin laittaneet rahaa palamaan oikein kunnolla. Käsittämättömät siirtosummat ja palkat ovat viemässä euroopan kirkkaimpia tähtiä nousevaan jalkapallomaahan, Kiinaan.

Tavallisen jalkapallofanin silmillä katsottuna tuntuu pahalta, että suosikkipelaajat eri euroopan joukkueista valitsevat tasokkaan jalkapallon sijasta rahan. Ja nyt ei edes puhuta eläkeikää lähestyvistä pelaajista joilla ei enää taso riittäisi pelata huippuseuroissa, vaan nuorista lupauksista ja joukkueiden tukipilareista.

Viime vuoden lopussa Chelsean nuoren brassihyökkääjä Oscarin siirto Shanghai SIPG:iin varmistui. Seura maksoi hänestä 52 miljoonaa, minkä lisäksi nuorukainen nostaa 400,000 euron viikkopalkkaa seurassa. Myös brasilialainen hyökkääjä Hulk ostettiin venäläisseura Zenitistä lähes 50 miljoonalla. Jopa aikamme parhaimpaa kaksikkoa Cristiano Ronaldoa ja Leo Messiä on yritetty houkutella Kiinaan käsittämättömillä rahasummilla.

Kiinaan lähteneiden pelaajien lista on pitkä ja se kasvaa huolestuttavan nopeasti. Kiinan valtio aikoo satsata jalkapalloon tosissaan ja tehdä siitä Espanjan ja Englannin kaltaisen jalkapallomaan. Matka huipulle on kuitenkin pitkä ja kivinen, sillä jalkapallon huippuseuroja ei syrjäytetä helposti. Siihen tarvitaan paljon muutakin kuin rahaa.

Kiina jalkapallomaiden huipulla on lähes yhtä naurettavaa kuin se, että Carlos Tevez on maailman parhaiten palkatuin jalkapalloilija. Mutta siihen on syynsä, että euroopassa ollaan edellä. Valioliigassa, Serie A:ssa, Bundesliigassa ja muissa jättiläisliigoissa ulkomaalaisvahvistusten määrä on moninkertainen kiinaan verrattuna.

Yhteenvetona toivoisin, että pelaajille saataisiin asetettua realistinen palkkakatto. Kohta jokainen suurseurojen huippufutari toivoo samanlaisia tuloja kuin Kiinan keskinkertainen ulkomaalaisvahvistus. Tämä ei tee euroopan laadukkaalle ja mielenkiintoiselle jalkapallolle hyvää.