Analyysi: Kiina valtaa myös snookerpöydät

Photo by cottonbro on Pexels.com

Nykymuotoisen eli modernin snookerin katsotaan alkaneen vuonna 1976. Tällöin otettiin käyttöön piste- ja rankingjärjestelmä, joka on käytössä tänäkin päivänä. Järjestelmä on yhtenevä tenniksen kanssa: ammattilaiset eli Main Tour -pelaajat keräävät ja saavat pisteitä kansainvälisen liiton World Snooker Tourin alaisista kilpailuista. Kiinalaiset ovat syrjäyttämässä britit maailman snookerhuipulla.

Teksti: Lauri Vaininen

Pelaajien pisteet lasketaan kumulatiivisesti kahden viime kauden ajalta. Osa turnauksista on pisteiltään arvokkaampia. Muun muassa kauden päättävät maailmanmestaruuskisat ovat luonnollisesti suurimmat ja arvokkaimmat kisat, niin rahallisesti kuin pistearvoltaankin.

Ammattilaiskiertueella eli Main Tourilla on 128 pelaajaa, joilla on osallistumisoikeus kauden aikana järjestettäviin turnauksiin. Main Tourille pääseminen on erittäin haastavaa ja kilpailu maailman huipulla kovaa. 

Main Tourille voi saada paikan Q Schoolin kautta, Q Schooliin voi osallistua käytännössä kuka tahansa. Vuosittain järjestetään neljä osakilpailua, joiden voittajat saavat Main Tour kortin kahdeksi vuodeksi.

Ammattilaispaikan saa myös voittamalla Euroopan tai Aasian mestaruuden.  Korkeampi ranking mahdollistaa pelaajalle helpomman kaavion tulevissa turnauksissa, sillä he saavat ensimmäisillä kierroksilla ennalta heikompia pelaajia vastustajikseen. 

Rankingin 16 parasta sijoitetaan suoraan kaavioon, joten he eivät kohtaa toisiaan ensimmäisillä kierroksilla. Poikkeus on The Masters -turnaus.

Rankingin 16 parasta pelaajaa pääsee MM-kisoihin ilman karsintoja, ja pelkästään kisapaikka takaa pelaajalle muhkeat 20 000 punnan palkintorahat – vaikka pelaaja häviäisi heti ensimmäisellä kierroksella.

Suomalainen, ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen biljardisalilla

Pohjoismaiden edustus lajissa on levännyt pitkään Suomen Robin Hullin ja Norjan Kurt Maflinin harteilla.

Muita pohjoismaisia pelaajia ei vielä toistaiseksi ole nähty lajin huipulla. Hull lopetti ammattilaisuransa viime viikonloppuna 13:nteen Suomen mestaruuteen. Uran suurin meriitti on ehkä U21-maailmanmestaruus vuonna 1992. Muuan Ronnie O´Sullivan voitti kyseisen turnauksen vuotta aiemmin. 

“Roope” Hull oli superlahjakkuus, jonka murtautumista lajin absoluuttiselle huipulle varjostivat lukuisat terveyshuolet. Hänet tunnettiin erityisesti break building -pelaajana eli pelaajana, jolla oli kyky luoda suuria pistesarjoja pelissä ja taitoa lukea sitä jopa neljä lyöntiä pidemmälle.

Norjan Kurt Maflin on tällä hetkellä maailmanlistalla sijalla 37. Sijoitus on kova kilpailluissa lajissa, ja palkintorahojakin on kertynyt vuoden aikana reilut 100 000 puntaa.

Muiden pohjoismaiden(Ruotsi, Tanska ja Islanti) pelaajia ei maailman huipulla ole nähty.

Kiina, snookerin seuraava hallitsija

Kiinalaispelaajat ovat uhanneet viime vuosina suuresti englantilaispelaajien asemaa snookerin huipulla. Ding Junhui on ollut tienraivaaja muille aasialaispelaajille. Ding on ylivoimaisesti Kiinan ja ehkä koko Aasian kuuluisimpia urheilijoita, ja hänen otteluitaan seuraa aina monta miljoonaa katsojaa.

Vuosi 2021 on ollut snookerin kultavuosi kiinalaisille. Kaksi kolmesta suurimmasta turnauksesta (Triple Crown) on mennyt kiinalaisille. 

Vuoden alussa järjestettävä kutsuturnaus The Masters on pelaajien kesken arvostetuin turnaus koko kaudella. Turnaukseen kutsutaan 16 sen hetken parasta pelaajaa, jase järjestetään Lontoossa. Tämän kauden The Mastersin voiton otti tuolloin vasta 20-vuotias kiinalaispelaaja Yan Bingtao. Hän kukisti finaalissa skotlantilaisen John Higginsin. Jotta kalenterivuosi olisi täydellinen kiinalaisille, otti 24-vuotias Zhao Xingtong komealla tavalla UK Championship -voiton.

Kiinalaisten valtakausi snookerissa on alkanut ja on vain ajan kysymys, milloin aasialainen pelaaja voittaa snookerin maailmanmestaruuden. Snookerin harrastajia on Kiinassa valtavasti, yli 50 miljoonaa. Vertailun vuoksi: Britteinsaarten koko asukasluku on noin 67 miljoonaa. 

Snookeria pelaa Englannissa noin 1,9 miljoonaa ihmistä eli vain murto-osa kiinalaisiin nähden. Jo pelkästään tilastoja seuraamalla voi päätellä, että lajin valta ja valtikka on vääjäämättä siirtymässä kohti Aasiaa. 

Joonas Nikanderin ja Lauri Vainisen juontamassa radiolähetyksessä (15.12.) kävi vieraana EM-hopeamitalisti Heikki Niva. Kuuntele Nivan mietteet tavoitteistaan, mahdollisesta ammattilaisuudesta ja suomisnookerin tasosta sekä eroista maailman absoluuttiseen kärkeen: https://floppitaulu.net/2021/12/15/joonas-ja-lauri-…ring-heikki-niva/