Suomessa hyönteiset ravinnoksi ensi vuoden puolella

Eu:n uuden elintarvikeasetuksen myötä hyönteisiä saadaan vuoden alusta elintarvikekaupoista.

Hyönteisten markkinointi ja myynti Eu:n alueella on nykyisin kielletty. Uusi asetus sallii hyönteisten myynnin elintarvikekaupoissa ravinnoksi luvanvaraisesti.

 

Arviot ensimmäisten hyönteistuotteiden saapumisesta suomalaisiin kauppoihin vaihtelee ensi vuoden kesästä jouluun. Suomi on muita pohjoismaita pidemmällä hyönteistuotannon aloittamisessa, koska tuotanto elintarviketeollisuutta varten on jo käynnissä.

Maailmalla hyönteisiä on käytetty ravintona jo vuosia ja erilaisissa ravintoloissa niitä on nautittu maustettuna tai ilman. Hyönteisiä voitaisiin käyttää salaatin lisukkeena tai erilaisten liharuokien korvikkeena. Niillä voisi korvata erilaiset sipsit ja maustetut pähkinät ja ne voisivat toimia terveellisempänä vaihtoehtona, niiden sisältämien raudan, proteiinin ja hyvien rasvojen  ansiosta. Hyönteisten syönti voisi vähentää liha- ja siipikarjantuotantoa ja sen hävikin muodostumista ruokakaupoissa.

 

Teksti: Tommi Rikkilä

Kuva: Janina Ketola