Polkujuoksua endorfiinien tahdissa

Polkujuoksu on uusi trendilaji, jonka parissa viihtyy jo miljoonia ihmisiä. Ihmiset ympäri maailmaa hakevat uusia kokemuksia ja sitä laji todellakin tarjoaa.  

Nykyään juoksulla on satoja miljoonia harrastajia ympäri maailmaa. Osalle se on puhdas harrastus ja toisille kilpailua aikaa, muita tai itseään vastaan. Sillä pidetään kuntoa yllä, hoidetaan sosiaalisia suhteita tai yritetään löytää omia rajojaan. Juoksusta on myös noussut erilaisia alakategorioita, joista uusin on polkujuoksu.

Polkujuoksun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ympäri maailmaa ja siitä puhutaankin jo trendilajina. Pelkästään Yhdysvalloissa polkujuoksun harrastajamäärät ovat nousseet yli kymmenen miljoonan. Suomessa erilaisiin polkujuoksutapahtumiin osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Ihmiset ovat tekemässä paluuta juurilleen ja metsään. Metsä ja luonto ovat aina olleet lähellä suomalaista kulttuuria ja se on aina tarjonnut urbaanille ihmiselle pakopaikan työn ja urheilun muodossa. 

Polkujuoksussa yhdistyvät juoksu ja vaeltaminen samassa paketissa. Sitä ei pidä sekoittaa maastojuoksuun, vaikka näin yleisesti tehdäänkin. Isoin ero on, että maastojuoksussa rata voi mennä missä vaan luonnossa ja reitit ovat yleensä lyhyitä, alle 12 kilometrin mittaisia. Polkujuoksussa taas käytetään hyväksi polkuja ja vaellusreittejä. Lisäksi reitit ovat yleensä todella vaihtelevia ja lajissa korostuu ylipitkät matkat.

Itselleni polkujuoksu tarjoaa hauskan tavan juosta. Yllätyksellisyys poluilla ja metsissä tuo jännittäviä elementtejä juoksuun ja toimii myös stimulanttina aivoille. Kaatuneet puut, kannot, kivet ja oksat, tarjoavat haasteita koko kropalle ja päälle. Maastonmuodot tuovat haasteita, iskurasitus on pienempi ja hapenottokyky on äärirajoilla. Polkujuoksu onkin sopiva sekoitus haastetta ja hauskuutta. Lisäksi syketasot huutavat hoosiannaa myös hiljaisessa vauhdissa.

Polkujuoksun on sanottu aiheuttavan samanlaista riippuvuutta kuin esimerkiksi tupakointi. Endorfiinien ryöpytessä kropassa 20 kilometrin kohdalla, alkaa nautinto olla täydellinen. Tämä voi pitää paikkansa. Laji tarjoaa haasteita aivan eri tavalla kuin esimerkiksi maratonjuoksu kovalla asfaltilla. Juoksijat ovatkin äänestäneet jaloillaan ja maratonien suosio on laskussa ympäri maailmaa. Tylsyys on kaukana ja maisemat ovat aivan toista luokkaa. Jokainen lenkki on erilainen ja hauskuus loistaa olemassaolollaan. Polkujuoksijan erottaakin maratoonarista juuri hymystä. Yhä useampi juoksija suuntaakin nyt metsään asfaltilta, mukaan lukien minä. 

Lajin ehdottomia etuja ovat sen halpuus ja helppo aloituskynnys. Et tarvitse kuin lenkkikengät, avoimen mielen ja olet yhden askeleen päässä uudesta hienosta kokemuksesta. Useat juoksijat sanovatkin, että rentous, hyvä henki ja luonnonläheisyys tekee lajista erityisen ja nautinnollisen. Polkujuoksu vaatii myös tietynlaista henkistä vahvuutta ja kasvattaa myös sitä. Maailmassa ei taida olla yhtään juoksijaa, joka olisi selvinnyt polulta ilman naarmuja, märkiä kenkiä tai likaisia vaatteita. Jos ulkonäkö ja siistit urheiluvaatteet ovat sinun juttusi, kuulut Freshin pumppiin etkä metsäpoluille. Ja auta armias, jos siellä tulisi vaikka joku metsän asukki polulla vastaan.

Tulevaisuudessa polkujuoksu tulee vain kasvamaan. Luonto vetää puoleensa ja kaupungin valojen vetovoima vähenee. Polkujuoksu tarjoaakin kaikille harrastajille jotain uutta ja luonnonläheisyyttä. Polut eivät lopu tästä maasta tai maailmasta. Unohda siis rutiinit, tutut reitit, asfalttitiet ja hae uusia kokemuksia luonnosta. Kuuntele lintujen laulua, purojen solinaa ja unohda soittolistasi. Kuka ties, voit jopa jäädä koukkuun.

Toimittaja: Toni Lång

Kuva: Alisa Hovi