WHO: Liikkumisrajoitukset voitaisiin välttää jos 95% ihmisistä käyttäisi maskia

WHO kehottaa kaikkia käyttämään maskia. Euroopan johtaja kehottaa yleisöä noudattamaan ohjeita kuolemantapausten estämiseksi.

CNN:n haastattelema World Health Organizationin Euroopan aluejohtaja Hans Kluge korostaa, että liikkumisrajoitusten olisi oltava koronan torjunnan “viimeinen keino”. Jos 95% ihmisistä käyttäisi maskia nykyisen 60%:n sijasta, liikkumisrajoituksia ei tarvittaisi. Hän pitää maskien käyttämistä tärkeänä toimenpiteenä muiden rinnalla.

  • Jos kaikki noudattavat suosituksia kiristyvät liikkumisrajoitukset on vältettävissä, Kluge sanoi CNN:n haastattelussa.

Sadat miljoonat ihmiset elävät tällä hetkellä liikkumisrajoitusten kanssa. Se vaatii taloudellista tukea ja aiheuttaa työpaikkojen menetyksiä ja häiriöitä terveyspalveluissa.  Sivuvaikutukset näkyvät myös päihteiden väärinkäytön ja sukupuoleen perustuvan väkivallan muodossa.

Kluge varoitti “liiallisen keventämisen kielteisistä vaikutuksista” ja sanoi, että “rajoituksia tulisi lieventää vain vähitellen”.

Euroopan on pysyttävä “valppaana” talvella

Euroopan maissa on edelleen korkea tartuntojen ja kuolemien määrä.Italia on rekisteröinyt keskiviikkona 753 kuolemantapausta, mikä on korkein päivittäinen lukumäärä ensimmäisen aallon jälkeen. Puola ilmoitti torstaina toisena päivänä peräkkäin ennätykselliset 637 rekisteröityä kuolemantapausta.

Klugen mukaan Euroopan alueella oli viime viikolla yli 29 000 koronaviruskuolemaa, noin yksi kuolema 17 sekunnin välein. Covid-19 kuolemantapaukset kasvoivat Euroopassa 18% viimeisen kahden viikon aikana, ja 4 500 ihmistä menetti henkensä päivittäin.

Ranskan ja Sveitsin tehohoito kriisissä

Kluge on perillä Euroopan maiden tilanteesta. Lisääntyneet tautitapaukset johtavat ylikuormittuneisiin terveydenhuoltojärjestelmiin. Esimerkiksi Ranskassa tehohoito on pyörinyt 95% kapasiteetilla 10 päivän ajan ja Sveitsin tehohoitoyksiköt täydellä kapasiteetilla. 

Nykyisten rajoitusten purtua koko mantereen uusien tapausten määrä on WHO:n mukaan pudonnut 2 miljoonasta 1,8 miljoonaan viime viikolla. Euroopan johtajan mukaan maiden olisi varmistettava oppimisen edistyminen. Useimmat maat ovatkin pitäneet kouluja auki. 

Rokotteista tulossa apua

Vaikka rokotteet eivät pysäytä Covid-19:ta kokonaan, eivätkä ne vastaa kaikkiin kysymyksiimme, ne edustavat suurta toivoa sodassa tätä virusta vastaan. Hyvät uutiset kahdesta rokotteesta edustavat “uutta horisonttia”.

WHO:n johtaja lisäsi olevansa toiveikas, mutta myös hyvin valppaana, koska olemme nähneet miten nopeasti terveydenhuoltojärjestelmät voivat ylikuormittua.

Lähde https://edition.cnn.com/2020/11/19/europe/coronavirus-europe-lockdown-tiers-intl/index.html