Maailman ainoa valkoinen kirahvi elää Keniassa

 

Kirahviin on laitettu GPS-laite, jotta salametsästäjät pysyisivät loitolla. Koillis-Kenian luonnonsuojeluryhmä pystyy seuraamaan yksinäisen uroskirahvin liikkeitä reaaliajassa.

Lähde: BBC 

BBC News uutisoi kaksi päivää sitten harvinaisesta valkoisesta kirahvista Keniassa. Kirahvin tiedetään tällä hetkellä olevan ainoa lajinsa yksilö, sillä salametsästäjien tiedetään tappaneen kaksi sen lajitoveria maaliskuussa. 

Luonnonsuojelijoiden mukaan kirahvin uniikki valkoinen väri tekee siitä haavoittuvaisen ja he pelkäävät kirahvin kohtalon olevan sama kuin sen sukulaisilla. Salametsästäjät tappoivat naaraskirahvin ja sen poikasen tämän vuoden maaliskuussa.

Koillis-Kenian luonnonsuojelu ryhmä pystyy seuraamaan yksinäisen uroskirhavin liikkeitä realiajassa. Alueen villieläimiä valvova Ishaqbini Hirola Community Conservancy:n mukaan seurantalaitteen avulla on mahdollista pitää ainutlaatuinen eläin turvassa salametsästäjiltä. 

Kirahvin tilanne tällä hetkellä

BBC:n haastattelussa Community Conservancy:n johtajan Mohammed Ahmednoor on kiittänyt luonnonsuojelijoita kirahvin ja muiden villieläinten suojelemisessa. Hän kertoi, että  Kirahvin laiduntamisalue on siunattu hyvillä sateilla viime aikoina, ja runsas kasvillisuus suosii valkoisen uroksen tulevaisuutta.

Kenya Wildlife Society (Kenian villieläin yhteisö), tärkein villieläinten suojelulaitos Itä-Afrikassa, kertoi BBC:lle olevansa iloinen voidessaan auttaa “ainutlaatuisten villieläinten, kuten ainoan tunnetun valkoisen kirahvin” suojelemisessa. 

Valkoiset kirahvit havaittiin ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten

Valkoiset kirahvit havaittiin ensimmäisen kerran Keniassa maaliskuussa 2016. Myöhemmin samana vuotena niiden havaittiin liikkuvan Tansaniassa. Kirahvit nousivat otsikoihin, kun ne oli saatu kameralle Kenian Garissa läänin alueella.

Tällöin myös naaraskirhavi ja sen poikanen olivat elossa. 

Kirahvit ovat haavoittuvassa asemassa

Noin 40% kirahvipopulaatiosta on kadonnut viimeisten 30 vuoden aikana, ja salametsästys ja villieläinten salakuljetus ovat vaikuttaneet tähän laskuun Afrikan villieläinten säätiön Africa Wildlife Foundation( AWF) mukaan.

Kirahvit on nimetty haavoittuvaksi lajiksi kansainvälisen luonnonsuojeluliiton The International Union for Conservation of Nature (IUCN) punaiselle listalle.

Mistä valkoinen väri johtuu?

Kyseessä on harvinainen geneettinen tila, jota kutsutaan leukismiksi (eng. leucism). Tämä aiheuttaa eläimillä ihon pigmentaation menetystä. Eläimellä on tällöin puutos pigmentin tuotannossa. Tästä johtuu kirahvin epätavallinen valkoisen vaalea sävy. 

 

Lähde: BBC NEWS

https://www.bbc.com/news/world-africa-54980914