WRC-kaudelle 2020 loppuhuipennus Italian Monzassa- Sebastien Ogier takaa-ajoasemasta maailmanmestariksi

WRC-kauden 2020 loppuhuipennus nähtiin Italiassa Monzan moottoriradan kupeessa. 14 pisteen takaa-ajoasemasta viimeiseen osakilpailuun lähtenyt Sebastien Ogier onnistui voittamaan uransa seitsemännen maailmanmestaruuden, kun MM-sarjaa johtanut Elfyn Evans lipsautti ulos lauantaina.

WRC-kausi 2020 huipentui Monzan MM-ralliin Italiaan, joka oli järjestyksessään kauden seitsemäs osakilpailu. Monza otettiin MM-kalenteriin syksyllä, kun koronaepidemian johdosta useita osakilpailuja jouduttiin perumaan. Italiassa Monza Rally Show-nimellä tunnettu osakilpailu nousikin ensimmäistä kertaa WRC-kalenteriin. Kausi saatettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti päätökseen vasta joulukuussa. Italiassa vallitsivatkin viikonloppuna sitä vastaavat olosuhteet, kun Monzaan saatiin vettä ja lunta taivaan täydeltä. Kuljettajilla oli edessään erittäin vaikeat 239 ajokilometriä. Erikoiskokeet oli suurimmaksi osaksi rakennettu Monzan moottoriradan kupeeseen ja niissä käytettiin monesti samoja tieosuuksia. Erikoiskokeet muodostuivat muun muassa Monzan moottoriradasta, vanhasta moottoriradan ovaalista, moottoriradan läheisyydessä olevista hiekkateistä sekä lukuisista käsin rakennetuista shikaaneista. Näistä elementeistä poikettiin lauantaina, kun kuljettajat suuntasivat vuoristoon mutkikkaille metsäerikoiskokeille.

Virolaisten lippumeri Ruuhimäen maalipäästä vuodelta 2018. Monzassa ralli vietiin läpi ilman katsojia. Kuva: HEOn mediakirjasto

Panoksia ei kauden päättävästä osakilpailusta puuttunut, sillä sekä kuljettajien mestaruus, että valmistajien merkkimestaruus oli vielä jakamatta. Kauden viimeiseen osakilpailuun tultaessa MM-sarjaa johti Toyotan Elfyn Evans 14 pisteen erolla tallikaveriin ja kuusinkertaiseen maailmanmestariin Sebastien Ogieriin. Kova taistelu oli myös tiedossa merkkimestaruudesta Hyundain ja Toyotan kesken. Hyundai oli ohittanut Toyotan MM-pisteissä edeltävässä Sardinian MM-rallissa ja Hyundain johto olikin päätöskisaan tullessa seitsemän pistettä. Toyotan tallipäälliköllä Tommi Mäkisellä oli mahdollisuus jättää tehtävänsä mestaruuteen, sillä Monzan osakilpailu oli hänen viimeisensä tallipäällikkönä.

Suomalaisvoimin tuotettu Toyota Gazoo Racing voittaa maailmanmestaruuksia vuodesta toiseen. Kuva: Ilkka Tiittonen Neste Ralli 2018

Normaalista poikkeava osakilpailu käynnistettiin torstaina reilun neljän kilometrin pituisella erikoiskokeella, joka antoi esimakua tulevasta niin kuljettajille kuin myös katsojille television ääressä. Vaikean ensimmäisen erikoiskokeen hallitsi parhaiten maailmanmestaruutta jahdannut Ogier. Ranskalainen näytti välittömästi, että hän on valmis haastamaan tallikaverinsa. Evans jäikin heti ensimmäisillä kilometreillä 2.7 sekuntia. Ensimmäisellä erikoiskokeella ei myöskään virheiltä vältytty, kun Toyotan Takamoto Katsuta rysäytti autonsa betoniseinään liukkaassa paikassa.

Perjantain viisi erikoiskoetta eivät päästäneet kuljettajia helpolla. Liukkaus yllätti aamun ensimmäisellä erikoiskokeella jopa kokeneemmat Ogierin ja Hyundain Thierry Neuvillen, jotka molemmat ottivat osumaa autoihinsa. Heti aamun ensimmäisestä erikoikokeesta lähtien kaksi kuljettajaa nousi perjantaina ylitse muiden: M-Sportin Esapekka Lappi ja Hyundain Dani Sordo. Sordo ajoi perjantaille kaksi pohja-aikaa ja Lappi yhden. Lapin taidonnäyte nähtiin erikoiskokeella kolme, kun hänen tallinsa M-Sport otti riskin ja Lappi lähti erikoiskokeelle talvirenkailla sadekelinrenkaiden sijaan. Riskinotto kannatti, sillä suomalainen ajoi erikoiskokeelle kahdeksan sekunnin pohjat. Koko päivän kestänyt vesisade teki ajamisesta todella hankalaa ja kuskit tekivät virheitä vuoronperään. Osalle virheet olivat ratkaisevia osakilpailun suhteen, kun sekä M-Sportin Gus Greensmith ja Neuville hajoittivat autonsa ajokelvottomaan kuntoon. Lisäksi osakilpailun joutui jättämään kesken M-Sportin Teemu Suninen, sillä hänen autoonsa iski moottoriongelma jo aamun ensimmäisellä erikoiskokeella. Perjantain jälkeen rallia johti Sordo yhden sekunnin erolla Lappiin. Heidän perässä tulivat MM-sarjan voittotaistelun kannalta kiinnostavin kaksikko Ogier ja Evans. Ogier oli perjantain kolmas jääden vain kaksi sekuntia kisaa johtaneesta Sordosta. Paineiden alla ajanut Evans selvisi perjantaista mallikkaasti ollen neljäs jääden kärjelle seitsemän sekuntia. Kalle Rovanperä löytyi perjantain jälkeen sijalta kuusi.

Valmistajien maailmanmestaruuden vuonna 2020 voittanut Hyundain WRC-auto täydessä vauhdissa Neste rallissa vuonna 2018. Kuva: Ilkka Tiittonen

Lauantaina oli edessä osakilpailun pisin ajopäivä. Kuljettajia odotti samalla uudet haasteet, sillä lauantain erkoiskokeet oli viety pois Monzan moottoriradalta mutkikkaaseen Italian vuoristoon. Olosuhteet olivat aamusta alkaen vaihtelevat ja haastavat. Märkää oli edellisten päivien tapaan jokapaikassa ja tämän lisäksi erikoiskokeiden korkeimmilla kohdilla esiintyi paikoitellen lunta. Esimakua päivän tapahtumista saatiin heti aamun ensimmäisellä erikoiskokeella, kun Rovanperä kolhi autoaan kallioon erikoiskokeen lumisella osuudella. Vaikeista olosuhteista nousi esiin tuttu voittaja, kun Ogier löi tauluun 5.6 sekunnin pohja-ajan. Vahvan aamun johdosta Ogier oli päivän puolessa välissä noussut kilpailun kärkeen takanaan kaksikko Sordo ja Evans. Lappi ei pystynyt perjantain tapaan vastaamaan kärkipään vauhtiin ja suomalainen löytyikin päivän puolessa välissä sijalta 5.

Iltapäivällä kuskeilla oli edessään samaiset aamulla ajetut kolme erikoiskoetta. Haaste kasvoi kuitenkin kuljettajille entisestään, sillä lumisadealue ilmestyi vuoriston ralliteille. Iltapäivän ensimmäinen erikoiskoe ei ehtinyt edetä kuin kolmanteen kuljettajaan asti, kunnes se lyötiin poikki turvallisuussyistä. Kaksi kuljettajaa Greensmith sekä uransa ensimmäistä osakilpailuaan WRC-autolla ajanut Hyundain Ole Christian Veiby ajoivat lumen peittämällä tiellä rajusti ulos samassa mutkassa. Veibyn auton raato jäi niin pahaan paikaan, että leikki lyötiin tämän erikoiskokeen osalta poikki. Tätä seuranneella erikoiskokeella numero 11 rymisi jälleen isosti ja se jätti jäljet MM-sarjan voittotaisteluun. Rallikansa haukkoi henkeään, kun MM-sarjaa johtaneen Evansin auto suistui ulos tieltä erittäin liukkaassa mutkassa. Auto tippui muutaman metrin ulos ajoradalta ja kuljettajaparin oli tyydyttävä kohtaloonsa. Virheen myötä Ogier olikin yhtäkkiä kärkipaikalla maailmanmestaruuskamppailussa. Dramaattisen erikoiskokeen jälkeen ei tilanne enään lauantain aikana muuttunut, sillä erikoiskoe 12 peruttiin liiallisen lumen takia ja päivän päättävä erikoiskoe oli kuljettajille entuudestaan tuttu Monzan moottoriratapyöritys. Ogierin johto sunnuntaihin lähdettäessä oli 17.8 sekuntia toisena ajavaan Sordoon. Kolmantena ajoi tässä vaiheessa vielä hallitseva maailmanmestari Ott Tänak. Neljäntenä ajoi Lappi ja viidentenä Rovanperä. Ogierin seitsemäs maailmanmestaruus oli tässä vaiheessa enää yhden ajopäivän ja 38 ajokilometrin päässä.

Sebastien Ogierin WRC-auto vuodesta 2020 lähtien. Kuva: Ilkka Tiittonen Neste Ralli 2018

Muista päivistä poiketen sunnuntai käynnistettiin ilman vesisadetta. Tie oli silti edelleen märkä ja tarkkuutta vaadittiin jäljellä olevilta kolmelta erikoiskokeelta. Aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Ogier vankisti asemaansa entisestään ajamalla pohja-ajan. Kaiken nähnyt ja kokenut ranskalainen hoiti tyylillä myös tämän jälkeen jäljellä olleet kaksi erkoiskoetta ja hän tyylittelikin Toyotansa maalin voittaen takaa-ajajan asemasta sekä Monzan osakilpailun, että uransa seitsemännen maailmanmestaruuden. Merkkimestaruus sen sijaan valui Toyotalta ja Mäkiseltä tavoittamattomiin Evansin ulosajon myötä. Hyundai varmisti merkkimestaruuden, kun kaksikko Tänak ja Sordo toivat autonsa maaliin sijoilla kaksi ja kolme. Suomalaiset Lappi ja Rovanperä jätettiin sijoille neljä ja viisi. Ogierin lisäksi maailmanmestariksi kruunattiin alemmissa luokissa WRC2-luokan mestari Mads Östberg, WRC3-luokan mestari Jari Huttunen ja J-WRC-luokan mestari Tom Kristensson. Paras suomalainen WRC-sarjan kokonaispisteissä oli Rovanperä ollen viides. 

Ogierin suoritus Monzassa kertoi jälleen siitä, kuinka uniikista ja raudanlujasta ammattilaisesta ranskalaisen kohdalla on kyse. Vankkumaton yhteistyö kartanlukijan Julien Ingrassian kanssa yhdistettynä jokaisen olosuhteen ja tienpinnan hallitsemiseen tekee Ogierista edelleen MM-sarjan parhaan kuljettajan. Ranskalaisesta tuli tämän maailmanmestaruuden myötä historian toinen kuljettaja, joka voittaa maailmanmestaruuden kolmella automerkillä (Volkswagen, M-Sport ja Toyota). Tähän oli aikaisemmin onnistunut vain Juha Kankkunen.

WRC-kauden 2021 on määrä alkaa jo 21.1 Monte-Carlossa. Suomalaisittain ainut varma ajopaikka vuodelle 2021 on Rovanperällä. Tulevat seitsemän viikkoa ennen uuden kauden alkua määrittävät sen nähdäänkö muita suomalaisia WRC-auton ratissa. Tyrkyllä ovat kolmikko Suninen, Lappi ja Huttunen. Sekavalle kaudelle 2020 saatiin huikea päätösosakilpailu ja kaudesta 2021 on tulossa myös varmasti huikea, sillä FIA tuo MM-kalenteriin uusia kilpailuja kuten Kroatian ja Kenian Safarin. Suomen MM-ralli on määrä ajaa Jyväskylässä 29.7-1.8.2021.

Toivonmukaan näissä maisemissa kisataan jälleen sorateiden herruudesta vuonna 2021. Kuva: HEOn mediakirjasto

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com