Kolumni: Nyt jos koskaan kannattaa tutustua kotimaiseen käsipalloon

Käsipallo on vauhdikas ja tapahtumarikas peli, mutta suurelle suomalaisyleisölle kuitenkin vielä jokseenkin vieras. Laji on todella viihdyttävä seurata, joten suomalaistenkin urheilufanien kannattaisi ehdottomasti tutustua siihen paremmin.

Syksyn tullen monet eri urheilusarjat alkavat, ja myöskin kotimainen käsipallon SM-liiga starttaa kesätauon jälkeen käyntiin. Kävin kotikaupungissani Riihimäellä paikan päällä katsomassa, kuinka viime kevään loppuotteluissa kohdanneet Cocks ja Dicken iskivät yhteen SM-liigan toisen kierroksen huippuottelussa.

Cocks ja Dicken kohtasivat sunnuntaina Käsipallon SM-liigan ottelussa. Kuvassa Cocksin Andrei Novoselov yrittää maalintekoa Dickenin Joacim Bromanin edessä. Kuva: Tiina Becker

Käsipallo on meillä Suomessa harrastetason joukkuelaji, eivätkä liigapelaajat sillä leipäänsä tienaa vaan käyvät erikseen päivätöissä. Suomessa käsipallon harrastajia on hieman yli 4200. Suurelle osalle suomalaisia katsojia laji on vielä hyvin vieras, eivätkä monet urheilun ystävätkään välttämättä peliä hirveän hyvin tunne. Käsipallo on kuitenkin todella vauhdikas sekä viihdyttävä peli, josta katsojan on helppo nauttia vaikkei niin hyvin lajia tuntisikaan. Pelitilanteissa mennään todella kovaa päästä päähän ja maaleja tulee roppakaupalla. Laji on myös todella fyysinen, kun isot järkäleet vääntävät kovaa maalinedustan tilanteissa. Tässä lajissa eivät pelaajat kieriskele kentän pinnassa mistään pikku hipaisuista.

Helsingistä kotoisin oleva Dicken matkusti sunnuntaina Riihimäelle haastamaan hallitsevan Suomen mestarin Riihimäen Cocksin. Ottelun kotijoukkue Cocks on viime vuodet dominoinut kotimaista käsipalloilua. Joukkue on voittanut nyt kuusi suomen mestaruutta putkeen suvereenilla tekemisellä. Viime vuoden finaaleissa Dicken antoi kovan vastuksen Cocksille, ottamalla voiton ensimmäisestä finaaliottelusta maalin erolla. Cocks kuitenkin voitti seuraavat kolme ottelua, ottaen nimiinsä ottelusarjan sekä mestaruuden lopulta voitoin 3-1. Runkosarjassa viime kaudella Cocks ei hävinnyt ainuttakaan peliä.

Tänään suomalaisen käsipallon kärkijoukkueet kohtasivat jälleen tiukassa väännössä. Joukkueiden väliset kamppailut tunnetaan myös tuttavallisemmin nimellä El Romantico. Dicken sai otteluun todella lentävän lähdön ja reilun viiden minuutin pelin jälkeen, joukkue johti jo viidellä maalilla. Dicken onnistui varsinkin ottelun alussa todella suurella prosentilla maalinteko tilanteissaan, kun lähes joka hyökkäyksen jälkeen verkko heilui. Puoliajalle siirryttiin Dicken johtaessa peliä lukemin 14-12. Toisella puoliajalla Cocks kuitenkin nousi jo tasoihin 21-21, kun toista puoliaikaa oli pelattu noin vartin verran. Lopulta kuitenkin Dicken nappasi ison päänahan, voittamalla hallitsevan Suomen mestarin vieraskentällä maalein 28-23.

Cocks joutui lähtemään tämän päivän otteluun kesken kovan otteluruuhkan, ja Dicken pystyi käyttämään sen hyväkseen. Riihimäkeläisjoukkue pelasi vain kolme päivää aikaisemmin Sveitsissä käsipallon Mestarien liigassa tiukan tasapelin Wacker Thunin vieraana. Dicken tappion jälkeen Cocks lähtee seuraavaksi Puolaan, jossa se pelaa jo keskiviikkona 26.9 seuraavan Mestarien liigan kamppailunsa Orlen Wisla Plockia vastaan.

Kaikinpuolin kotimainen käsipallo on varsinkin paikan päällä miellyttävä laji, jota voin suositella kaikille jotka pitävät nopea tempoisesta joukkueurheilusta. Ei mitään turhia hienouksia, vaan todella viihdyttävää sekä kovaa tekemistä, täyden 60.minuutin ajan.

Käsipallon pitäisi Suomessakin ehdottomasti saada enemmän huomiota. Varsinkin nyt kun Cocks tekee paraikaa historiaa olemalla ensimmäinen suomalainen joukkue käsipallon Mestarien liigassa, Euroopan parhaiden ammattilaisseurojen joukossa. Cocks on myös näyttänyt pärjäävänsä näissä peleissä, ottamalla kahdesta ensimmäisestä ottelusta molemmista tasapelin ja tärkeän pisteen. Nyt jos koskaan kannattaa suomalaisten urheilufanien katsoa otteluita, sekä tutustua lajiin nimeltä käsipallo.

Riihimäen Cocksin kapteeni Teemu Tamminen iski sunnuntain Dicken-ottelussa uransa 2500. liigamaalin. Kuva: Tiina Becker

 

Toimittaja: Matias Koskimäki

Kuvaaja: Tiina Becker