Cocks näyttänyt kyntensä Euroopan huippujoukkueiden sarjassa

Käsipallojoukkue Riihimäen Cocks tekee tällä hetkellä kotimaista lajihistoriaa ensimmäisenä suomalaisjoukkueena käsipallon Mestarien liigassa. Joukkue on osoittanut ensimmäisillä ottelukierroksilla pelaavansa voitoista, eikä se ole lähtenyt nöyristelemään altavastaajan roolissa. Kahden pelatun ottelun jälkeen Cocks on yhä ilman tappioita.

Cocksille myönnettiin kaudelle 2018-2019 lohkopaikka käsipallon Mestarien liigaan, joka on lajin arvostetuin seurajoukkueiden välinen kilpailu. Paikka kilpailussa on historiallinen, sillä tämä on ensimmäinen kerta kuin suomalainen joukkue pääsee pelaamaan Mestarien liigaa.

Kotimaista käsipallon SM-liigaa riihimäkeläisjoukkue Cocks on nykyään hallinnut vahvasti, ja tehnyt siellä hurjaa jälkeä viime vuosien aikana. Joukkue on voittanut Suomen mestaruuden nyt kuutena viime kautena putkeen, ja yhteensä kymmenen kertaa viimeisen kahdentoista kauden aikana. Viime kaudella Cocks ei hävinnyt runkosarjassa ainuttakaan ottelua. Nyt Suomen parhaalla käsipallojoukkueella on hieno paikka näyttää kykynsä ja tasonsa Euroopan huippujoukkueita vastaan.

Mestarien liigassa 16 ennakkoon korkeimmalle sijoitettua joukkuetta arvottiin lohkoihin A ja B. Näistä joukkueista yhteensä kaksitoista pääsee jatkopeleihin. Loput joukkueet arvottiin C ja D lohkoihin, joissa kummassakin pelaa kuusi joukkuetta. Näistä molemmista lohkoista pääsee kaksi parasta jatkoon. Cocks arvottiin lohkoon D, jossa pelaa myös Orlen Wisla Plock Puolasta, Abanca Ademar Leon Espanjasta, Elverum Handball Norjasta, Wacker Thun Sveitsistä ja Dinamo Bucuresti Romaniasta.

Cocks aloitti Mestarien liiigan urakkansa 12.9 kotiottelulla, kun vieraaksi saapui espanjanlainen Abanca Ademar Leon. Vierailijat lähtivät otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta Cocks ei siitä säikähtänyt vaan painoi heti ottelun alussa kovaa päälle, ja johti puoliajalla ottelua 13-11. Ottelun toisella puoliskolla Cocks johti kamppailua jopa neljällä maalilla. Ademar kuitenkin näytti lopussa vahvuutensa ja nousi vielä tasoihin, ottelu päättyi lopulta maalein 19-19. Vaikka voittokin näytti mahdolliselta, niin tulos oli kuitenkin seurahistorian ensimmäistä Mestarien liigan ottelua pelaavalle Cocksille todella erinomainen. Joukkue sai pistetilin auki heti kilpailun ensimmäisellä ottelukierroksella. Ennakkosuosikki Ademar ei johtanut ottelua kertaakaan.

Riihimäen Cocksin Nico Rönnberg on iskenyt kahdessa ensimmäisessä Mestarien liigan ottelussa jo 15 osumaa. Kuva viime sunnuntaina pelatusta Dicken-ottelusta. Kuva: Tiina Becker

Mestarien liigan toisella kierroksella Cocks matkusti sveitsiläisen Wacker Thunin vieraaksi 20.9 pelattuun otteluun. Sveitsiläisjoukkue oli kärsinyt avauskierroksella selvän tappion puolalaiselle Orlen Wisla Plockille. Molemmat joukkueet lähtivät hakemaan seurahistoriansa avausvoittoa Mestarien liiga tasolla. Cocks johti ottelua tauolla 15-11, ja taisteli aina loppuhetkille saakka voitosta. Lopulta kuitenki kotijoukkue väänsi pelin tasoihin, ja ottelu päättyi maalein 26-26. Cocksille siis jälleen piste, sekä toinen tasapeli putkeen. Historiallista voittoa saadaan vielä siis odottaa, muitta toisaalta turnauksen ensikertalainen Cocks jatkaa kahden pelin jälkeen myöskin ilman tappioita.

Mestarien liigaan mukaan pääsy tarkoittaa myös sitä, että Cocksilla on tällä hetkellä todella kova otteluruuhka. Otteluita pelataan muutaman päivän välein ja välipäivinä matkustetaan. Viime keskiviikkoisen Wacker Thun pelin jälkee Cocks palasi Suomeen, ja sunnuntaina 23. päivä joukkue kohtasi riihimäellä SM-liigan kamppailussa viime kauden finaalivastustaja Dickenin. Tiukassa kamppailussa Dicken otti hieman yllättäenkin lopulta voiton. Cocks ei kuitenkaan ehtinyt jäädä tätä tappiota murehtimaan, sillä joukkue pelaa seuraavan Mestarien liigan ottelunsa jo seuraavana keskiviikkona.

Dicken-kamppailun jälkeen Cocksin kapteeni Teemu Tamminen kertoi kuinka tiukka ottelutahti on otettu huomioon harjoitusmäärässä.

– Ei me oikeastaan ehditä harjoitella, vaan nämä SM-liigan pelit toimivat oikeestaan valmistavina peleinä Mestarien liigan otteluita varten. Eilen oli harjoitukset kun oli välipäivä. Sitä pitää vaan jaksaa painaa kun ollaan päästy Mestarien liigaan asti pelaamaan.

31-vuotias Tamminen on Cocksin oma kasvatti, ja ollut mukana voittamassa seuran jokaista Suomen mestaruutta. Käsipalloilijana hän on edustanut vain yhtä seurajoukkuetta. Tamminen kertoi myös miltä tuntuu kantaa Cocksin keltaista paitaa Mestarien liigan peleissä Euroopan huippujoukkueita vastaan.

-Onhan se todella hienoa! Jokainen peli tulee monen miljoonan ihmisen telkkareihin ja streameihin. Näinkin pieni kaupunki kuin Riihimäki kun pääsee sinne, niin onhan se tosi hieno asia.

Cocksin kapteeni Teemu Tamminen iski sunnuntain Dicken-ottelussa jo uransa 2500 liigamaalinsa. Kuva: Tiina Becker

Riihimäen Cocks pelaa tänään keskiviikkona 26.9. Mestarien liigan kolmannen kierroksen ottelunsa vieraskentällä puolalaista Orlen Wisla Plockia vastaa, joka on D-lohkon kärjessä voitettuaan molemmat pelatut ottelunsa. Tamminen kertoi olevansa innoissaan tulevasta kohtaamisesta. Hän on jo nuorena poikana seurannut puolalaisjoukkueen Mestarien liigan kamppailuja.

-On hienoa päästä pelaamaan Wisla Plockia vastaan. Siellä on muutama pelaaja joita olen itse fanittanut. Aina lähdetään voittoa hakemaan, mutta helppoa se ei tule keskiviikkona olemaan.

Toimittaja: Matias Koskimäki

Kuvaaja: Tiina Becker