Unelmia ja oikeita hommia: Miska Kajanus – osa 1.

Los Angelesissa asuva näyttelijä Miska Kajanus unelmoi keikasta hämyisen Kallion kuppilan alakerrassa.

Miska Kajanus on luonnonvoima ihmisen muodossa. Hän ei ole selittämätön  sääilmiö, vaan energinen persoona, jonka läsnäolo saa ympäristön heräämään. Saapuessaan paikalle, hän täyttää huoneen lämpimällä hymyllään sekä puheensorinalla, joka ei lopu koko tapaamisemme aikana. Tämä ulospäin välittyvä vilpitön ja mutkaton olemus on valloittava. Ei siis mikään ihme, että tämä 40-vuotias iisalmelainen aikanaan päätyi luovalle alalle, jossa tätä karismaattista heittäytymiskykyä pystyy käyttämään hyödyksi. 

Kun Kajanuksen googlettaa, huomaa ensimmäiseksi, että hän on vastikään näytellyt suositussa amerikkalaisessa Moderni perhe– komediasarjassa. Suomessa hänet on vuosien saatossa nähty 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvassa ja Kotikatu, Siskonpeti, Salatut Elämät sekä Downshiftaajat -sarjoissa.

Yläasteella alkanut kiinnostus kulttuurialaa kohtaan johdatti Miskan Iisalmesta 2000-luvun alussa teatterialan opintoihin Miamiin ja sittemmin asumaan sekä työskentelemään Los Angelesiin.

Haastattelun aikaan Kajanus on Suomessa uuden 8.11 ensi-iltaan tulleen Someone Somewhere-elokuvan myötä. Hän on toiminut elokuvassa näyttelijänä sekä yhtenä tuottajista. Maailmanensi-iltansa elokuva sai Yhdysvalloissa lokakuussa, kun se nähtiin osana arvostettuja BendFilm-festivaaleja. Elokuva oli ehdolla parhaan kuvauksen ja parhaan fiktioelokuvan sarjoissa ja sai kehuja myös legendaariselta ohjaajalta Ron Sheltonilta.  

Someone Somewhere on tarina ihmisten välisistä kohtaamisista, yrittämisestä ja epäonnistumisesta Hollywoodissa, jossa kaikki unelmoivat tähteydestä ja siitä, miten rankkaa ja yksinäistä voi olla, kun tavoittelee unelmiaan rohkeasti sydän auki. Elokuva on kuvattu Los Angelesissa suomalais-amerikkalaisen työryhmän voimin ja käsikirjoitusta inspiroivat työryhmän omat kokemukset.

Elokuvan trailerin näet tästä 

Näyttelemisen ja tuottamisen lisäksi Miska käsikirjoittaa, ohjaa, tekee omaa musiikkia sekä esiintyy Stand up- koomikkona. Miten tähän on päädytty?

Kuvat: Mari Hepola

“Punkista se kaikki alkoi”

Ensin oli aktiivinen judoharrastus, urheilua seurasi nenäkorun & vihreiden hiuksien viitoittama musiikin tie, sitten tuli teatteri. Kajanus alkoi soittaa rumpuja kuudennella luokalla, mutta ei koskaan saanut omia kannuja mitä paukuttaa, joten instrumentti vaihtui divarista hankittuun kitaraan. Sillä soitettiin punkkia ja harjoiteltiin Metallican sekä ACDC:n biisejä ja näin matka kulttuurialan saloihin sai alkunsa. 

“ACDC:n laulaja, se oli niinku se eka mikä mä haluaisin olla”, Kajanus nauraa, Miskasta ei kuitenkaan tullut muusikkoa siltä seisomalta, vaan teatteri valtasi miehen yläasteen lopussa. Silloin hän tajusi, että esiintyminen oli luontevampaa ilman instrumenttia itsensä ja yleisön välissä. Kitara sekä rakkaus musiikkia kohtaan on kuitenkin kulkenut Kajanuksen mukana läpi koko elämän. Tällä hetkellä hänellä onkin cover bändi Losissa, jonka kanssa he esittävät suomen-ja englanninkielisiä kappaleita. Bändin rumpali, Jaakko Manninen, on niin ikään tuttu mies Suomen musiikkikentältä sekä Someone Somewhere-elokuvan tekijäkaartista. 

Covereiden soittamisen lisäksi Miska on tehnyt myös omia biisejä. “Kokeilin tehdä  itseni näköistä musiikkia, niinku aikuisena, ja sit sieltä tuli nämä kaks punkbiisiä ja se on ollut kyllä tosi ihanaa!” Kajanuksen biisit musiikkivideoineen löytyy hänen kotisivuiltaan osoitteesta miskakajanus.fi. 

Kappaleiden videoissa sekä lauluosuuksissa Kajanuksella on seuranaan näyttelijät Marja Salo sekä Irina Vartia. “Marjan se musavideo kuvattiin tunnissa jossain Kansallisteatterin harjotushuoneessa”, naureskelee Kajanus. Tämä kuvastaa juuri sitä mutkattomuutta ja vilpittömyyttä, mitä Kajanus huokuu olemuksellaan. Miska jatkaa innoissaan, että hän haluaisi päästä mökille hyvän ystävänsä, Olavi Uusivirran bändissä soittavan Kämäräisen Timon, kanssa tekemään punk levyä. He ovat tehneet musiikkia yhdessä ennenkin. Viikko mökillä riittäisi mainiosti punk levyn nauhoitukseen. 

Miska on levyttänyt lastenorkesterin kanssa, mutta omaa pitkäsoittoa hän ei ole vielä tehnyt. Eikä yhtään ns. vakavaa biisiä englanniksi. Huumorilla tehtyjä kappaleita kyllä löytyy, mutta nyt Kajanus on alkanut haaveilla siitä, että kokeilisi miltä tuntuu tehdä ihan “oikea biisi” vieraalla kielellä. Muitakin musiikkiin liittyviä haaveita hänellä on. “Mä oon sanonu mun tyttöystävälle, et mun unelma on päästä sinne Lepakkomiehen kellariin huutamaan.”

Unelmia ja oikeita hommia -juttusarjan 2. osa ilmestyy 5.12.2019.