Unelmia ja oikeita hommia: Miska Kajanus – osa 2.

Näyttelijä Miska Kajanuksen päivät kuluvat töiden etsimisessä, edistämisessä ja tekemisessä. Hän on ohjannut siinä samalla ensimmäisen elokuvankin.

“Sitä vuan valluu suusta”

 

Näin vastasi pieni poika, kun häneltä kysyttiin, että mistä tuota puhetta Miska tulee? Alussa mainitsemani puheensorina on siis näemmä jatkunut pidempään kuin meidän haastattelun ajan. Hauska muisto lapsuudesta on osa näyttelijän nykypäivää. “Improssa tärkeetä on, et ne sanat tulee aikaisemmin kuin ajattelet, et sitä valluu suusta.” Tähän Miska pyrkii esittäessään ja opettaessaan improvisaatiota. Kajanus kokee olleensa lapsena vapaa ja sitä samaa vapautta hän metsästää esiintyessään.

Esiintymisestä Kajanus nauttii ja aivan kaikissa sen muodoissa. “Keho ja mieli tarvitsee viikossa X määrän jonkinlaista esillä oloa tilanteessa, missä on yleisö tai kamera”, Kajanus sanoo. Hän on viettänyt oman arvionsa mukaan 30-50% työelämästään lavalla tehden Stand up- keikkoja sekä improvisaatiota. Kohtaaminen elävän yleisön kanssa on osa häntä.

Jos kuitenkin pitäisi valita vain yksi asia mitä tekee, niin kaikista mieluiten Miska haluaisi näytellä. “Jos pääsisin elokuviin ja telkkariin siellä (Amerikassa) näyttelee, niinku kamera töitä tekee, ni onhan se parasta.” Näitä “kamera töitä” ei ole helppoa saada Kajanuksen nykyisessä kotipaikassa Hollywoodissa ja se tekee työstä osaltaan kiehtovaa. Sitten kun onnistuu, niin todella onnistuu. Työstä jää myös tallenne mikä on ikuisesti olemassa toisin kuin live-esiintyminen. 

 

 

“Se on tärkee muistaa”

Kajanus on tuottelias mies, hän sai juuri valmiiksi elokuvan, jonka itse käsikirjoitti ja ohjasi. Suomenkielinen kauhuelokuva Vihanpidot saa ensi-iltansa Suomessa alkuvuonna 2020.  “Hirveen iso prosessi on ollut tehdä ilman rahaa, pyytää kavereilta apua ja oppia kaikki vaiheet itse..”, Kajanus kuvailee elokuvan tekemistä. Pari vuotta sitten kuvattiin ensimmäiset kuvat ja valmistuttuaan Vihanpidot pääsi Miskan kotikaupungissa Losissa järjestetyille Marina del Rey FilmFestivaleille. Ei huono suoritus kokemattomalta tekijältä! Kajanuksen päivät kuluvat juuri tällaisissa omissa projekteissa tai koe-esiintymisissä tai live-hommissa, eli keikoilla tai… 

Töitä on haettava aktiivisesti koko ajan itse, koe-esiintymisissä käydään viikoittain tai kuvataan self-tapeja, näyttelijän showreelin ylläpito päivityksineen vie aikaa, yhteyttä on pidettävä roolitus päälliköihin sekä casting directoreihin, suhteita olisi hyvä luoda uusiin agentteihin eri osavaltioissa…Tekemistä riittää. “Itse oon valinnu, niin tämä ei oo tragedia”, toteaa Kajanus.

Näiden lisäksi Miskalla on aiemmin mainittuja live-hommia, eli improvisaatio ja Stand up-keikkoja, joiden järjestäminen sekä valmistelu vie oman aikansa. Edistääkseen aivan alussa olevaa koomikon uraa Jenkeissä, olisi Kajanuksen suotavaa käydä Open Mic-klubeilla treenaamassa ja parantamassa taitojaan. Sitä hän tekeekin sitä mukaa mitä ehtii.

Miska tekee myös monenlaisia tuotantotöitä eri tuotannoissa. “Usein on kuukaudessa ainakin yksi tuotanto homma joko muille tai ite järjestän itelleni”, Kajanus kertoo. Hän tekee esim. musiikkivideoita sekä mainoksia, joko freelancerina tai ystäviensä Jaakko Mannisen ja Hannu Aukian No-Office-tuotantoyhtiössä. Samat miehet löytyvät Someone Somewhere-elokuvan takaa. 

Päivät ovat täynnä, mutta se ei Miskaa haittaa, koska hän on itse valinnut tämän ja hänellä menee hyvin. “Mä sillä tavalla elän unelmaani, että saan olla just niissä paikoissa (missä haluan) ja tehdä mitä mä haluan”, Kajanus sanoo hymyillen. Auringon alla asuva tuottelias mies haaveilee Lepakkomiehen lisäksi hieman helpommasta taloudesta. Parasta olisi sellainen tilanne, jossa muutamat osa-alueet työelämässä ammattimaistuisi pikkuisen, eli mukana olisi enemmän rahaa, koska se tunnetusti mahdollistaa asioiden tekemistä.

Siltikin, vaikka rahaa tulisi enemmän, Kajanus tekisi juuri samoja asioita ja elämän valintoja. “Multa ei paljon puutu. Se on tärkee muistaa. Varsinkin jos asia on niin.”