Haastattelussa: Onni Rajaniemi

Noin nelikymmenpäinen yleisö kuuntelee hiiskumatta, kun nuori mies näppäilee kitaraansa keskittyneesti Tavastian alakerran Semifinalin lavalla. Villapaidassa ja jo tavaramerkikseen muodostuneessa lippalakissa esiintyvä partasuinen Onni Rajaniemi saa kirkkaalla, polveilevalla äänellään kuulijat keskittymään laulun runollisiin sanoihin. Lavalla Rajaniemi on itsevarma, vaikka esiintyessään hän vaikuttaakin sulkeutuvan omaan kuplaansa. Kappaleiden välisillä tauoilla hän kuitenkin ottaa kontaktia yleisöön, ja tunnelma muuttuu herkästä yhteisölliseksi. 

   – Ammennan omiin biiseihini paljon musiikista, jota olen kuunnellut aina. Etsin kuitenkin jatkuvasti uutta musiikkia, jota kuunnella, Rajaniemi selittää.

22-vuotias Rajaniemi aloitti omien laulujen tekemisen yläasteiässä. Aluksi biisit syntyivät ulkomaisten esikuvien tavoin englanniksi, kunnes suomalaiseen kansanmusiikkiin tutustuttuaan Rajaniemi alkoi kirjoittaa lyriikoita suomeksi. Etenkin kansanmusiikkiyhtye Värttinä teki häneen suuren vaikutuksen.

   – Ensimmäisiä keikkojani pääsin vetämään aloitettuani kitaransoiton sekä laulun opiskelun Pakilan musiikkiopistossa. Siitä lähtien olen pyrkinyt keikkailemaan oikeastaan aina tilaisuuden tullen.

Kun Rajaniemi kävi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla ensimmäisen kerran vuonna 2014, innostus folk-musiikkia kohtaan kasvoi entisestään. Seuraavana vuonna hän haastoi itsensä ja osallistui arvostettuun mestaripelimanni Konsta Jylhän nimeä kantavaan laulu- ja soittokilpailuun. Kaikkien yllätykseksi Rajaniemi vei voiton kilpailun perinteisessä sarjassa.

   – Tulin kilpailuun ja ylipäänsä folk-skeneen tosi ulkopuolelta. Voiton myötä sain kuitenkin jonkin verran näkyvyyttä kansanmusapiireissä. Verkostoituminen helpottui, ja nimeni jäi monien mieleen, hän muistelee.

Kilpailun ensimmäinen sija poiki Rajaniemelle mahdollisuuden ryhtyä koostamaan ensimmäistä albumiaan. Kansanmusiikki-instituutin tuottama Syksy ilmestyi kesällä 2017.

    – Levyn ilmestyessä olin jo ehtinyt kehittyä sekä laulajana että soittajana ja koin, ettei albumi välttämättä kuvasta enää sitä mitä haluan tehdä. Haave toisesta albumista oli kummitellut mielessäni jo jonkin aikaa. Vaikka tiesin suunnan muuttuvan, seison edelleen vanhan musani takana.

Rajaniemen visio seuraavalle albumille oli selkeä. Biisejä syntyi paljon ja kovaa tahtia. Lopulta uuden levyn tekoon ryhdyttiin yhdessä Anssi Vätön ja Johannes Latvan kanssa, ja aiempaa julkaisua selkeästi rock-henkisempi Mä näin liian kauas -albumi ilmestyi alkukesästä 2019. Rajaniemen mukaan uutta levyä ei voi kategorisoida kansanmusiikin alle. 

   – Vaikka albumia ei ole suunnattu kansanmusapiireille, on folk-yhteys edelleen vahva. Siitä huolimatta levyn vastaanotto on ollut hyvä, ja olen saanut uutta kuulijakuntaa myös folk-verkostojen ulkopuolelta. 

Tällä hetkellä Rajaniemi keikkailee sekä sooloartistina että Vätön ja Latvan kanssa yhtyenimellä Onni Rajaniemi ja Antikyyniset. Hän myös valmistuu musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkilinjalta vuoden 2020 aikana. 

   – Toivon, että tulevaisuudessa voisin mahdollisesti levyttää ja keikkailla isommin. Myös kolmannen albumin tekeminen kutkuttaa. Tällä hetkellä kuitenkin keskityn musan tekemiseen eritoten bändilleni. Uuden vaiheen alku on läsnä, Rajaniemi maalailee.

   – En ota paineita, sillä tällä hetkellä tärkeintä on itse tekeminen. Olen ylpeä siitä mitä teen. 

Teksti ja kuva: Vilma Kilkki