Barcelona suli jälleen – Chelseafloppi kaatoi Barcelonan

Barcelona koki jälleen kerran karvaan tappion isoissa peleissä. Tällä kertaa viime hetkillä Atletico Madridia vastaan Supercopa de España semifinaalissa. 

Ottelun lähtökohdat

Otteluun lähdettiin sillä panoksella, että kumpi joukkue pääsee pelaamaan finaaliin toisesta semifinaalista jatkoon päässyttä Real Madridia vastaan. La Ligan puolella Barcelona johtaa sarjaa maalieron turvin Real Madridiin ja Atletico Madrid on puolestaan kolmantena viisi pistettä Barcelonan perässä. 

Ottelun unelias ensimmäinen puolikas

Ottelu lähti käyntiin selvällä Barcelonan pallonhallinnalla ja ottelun avausjakson parhaimmat paikat tulivatkin ottelun ennakkosuosikille. Arturo Vidal, Lionel Messi sekä Antoine Griezmann kaikki pääsivät kokeilemaan, mutta ainoastaan Griezmann pääsi testaamaan Atletico-molari Jan Oblakia. Atletico tunnetaan hyvin Diego Simeonen aikana siitä, että he osaavat puolustaa. He eivät tarvitse pallonhallintaa tai suuria laukausmääriä voittaakseen isoja pelejä. Tällä taktiikalla tauolle mentiin 0-0-tasatilanteessa

Ottelun todella tapahtumarikas toinen puolikas

Toiselle puoliajalle Atletico tuli ryminällä sisään. Simeone otti Hector Herreran pois keskikentältä ja otti Koken hänen tilalleen. Koke on hyökkäysvoimaisempi pelaaja kuin Herrera. Koke ei kuitenkaan ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan ja ennen tätä peliä hän oli saanut yhden maalin ja yhden maalisyötön 17:ssä La Liga ottelussa. Koke teki ottelun avausmaalin oltuaan kentällä vain 40 sekuntia. Joao Felix otti taitavasti pallon pompun kautta haltuun, sitoi sekä Vidalin, että Gerard Piquen itseensä. Antoi kivan pikku syötön oikealta sissään leikkaavalle Angel Correalle joka näki hyvin kuinka Koke oli aivan vapaana Barcelonan boksissa. Syöttö Kokelle ja Barcelona-molari Netolla ei juurikaan saumoja päästä vedon tielle. Peli 1-0 Atleticolle. Barcelona jatkoi pallonhallintaa ja noin kuusi minuuttia Koken maalin jälkeen Vidalin keskitys löysi Luis Suarezin Atleticon boksista. Suarez pudotti pallon Messille, Messi pääsi kuin pääsikin laukomaan oikealla jalalla ja laittoi pelin tasoihin. Messi oli hyvin näkyvässä roolissa koko pelin ajan, hän hallitsi palloa hyvin, mutta ei oikeastaan päässyt hyville paikoille ennen maaliaan. Vain pari minuuttia myöhemmin Messi pääsi hienosti Atletico-keskikenttä Saulin ohitse ja laukoi pallon vasempaan alakulmaan. Tilanne kuitenkin katsottiin uudestaan VAR-kopissa ja maali hylättiin sillä Messi oli ottanut pallon ilmasta haltuun kädellään. Barcelona pääsi kuitenkin juhlimaan 2-1-maaliaan kun Griezmann pukkasi pallon sisään Oblakin torjunnasta. Jordi Alban keskitys löysi hienosti vapaasti takatolpalle juoksevan Suarezin, Oblak kuitenkin torjui Suarezin puskun, mutta Griezmann pääsi jatkamaan pallon päällään maaliin. Sitten edettiin 20 minuuttia ilman suurempia tilanteita. Atletico teki kaksi vaihtoa vasen puolustaja Renan Lodi sai tulla vaihtoon ja hänet korvasi hyökkäävämpi vaihtoehto eli Vitolo ja loukkantumisen seurauksena kentältä pois otetun Koken korvasi Marcos Llorente. Barcelonalta hylättiin ottelun aikana toinenkin maali. Messin vapaapotku löysi Vidalin joka teki juoksuaan boksin sisään ja Vidalin matala keskitys löysi Piquen joka sutaisi pallon tyhjiin. VAR-kopista tuli kuitenkin tuomio siitä, että Pique oli noin kantapään verran paitsiossa. 81. minuutin kohdalla Barca-molari Neto yritti tulla ulos maaliltaan ja estää läpiajossa ollutta Vitoloa tekemästä maalia. Vitolo lähtikin kiertämään Netoa jolloin Neton jalka osui Vitolon jalkoihin ja tästä vihellettiin Atleticolle rankkari. Rangaistuspotkua lähti ampumaan Chelseassa flopannut Alvaro Morata ja hän sijoitti pallon varmasti oikeaan alakulmaan. Noin viisi minuuttia ennen loppua Barcelonan puolustus sortui aivan totaalisesti. Pique lähti rynnimään ja Morata pääsi helposti hänestä ohitse. Tässä vaiheessa Barcelonan puolustuslinja oli aivan riekaleina ja Morata pääsi syöttämään Correan läpiajoon. Neto kuitenki pääsi torjumaan Correan laukauksen, mutta pallo suuntasi Neton torjunnasta kohti omaa maalia. Kumpikaan tilanteeseen rynnännyt Pique tai Sergi Roberto ei ehtinyt pitämään palloa maaliviivan paremmalla puolella. 3-2-maali Atleticolle ja vaikka Barcelona lisäsi hyökkäysvoimaa ottamalla 17-vuotiaan laituri Ansu Fatin kentälle, ei Barcan rahkeet riittäneet taistelemaan peliä tasoihin.

Taktinen tiivistelmä: Onko Valverden aika Barca-luotsina lopuillaan

Tämä oli jälleen kerran esitys siitä kuinka Barcelona murenee isoissa otteluissa Ernesto Valverden alaisuudessa. Valverden aika Barcelonan peräsimessä ei tulee kauaa kestämään jos tämänkaltaiset otteet jatkuvat. Atletico laukoi ottelussa vain kuusi kertaa ja piti palloa noin 28 prosenttisesti. Nämä on pelejä, jotka Barcan pitää vain voittaa. Vaikkakin VAR hylkäsi kaksi Barcelonan maalia, olisi Barcelonan silti pitänyt puolustaa lopussa paremmin ja hoitaa homma kotiin. Kummatkin viimeisistä maaleista johtuivat simppeleistä puolustuspään virheistä ja Atletico pääsi kaksi kertaa helposti läpi ja voitti pelin. Barcelona lähti otteluun hakemaan voittoa ja lähti suurena ennakkosuosikkina koko kilpailuun. Tämä ei kuitenkaan riittänyt sillä Simeonen puolustusvoittoinen pelitapa toimi jälleen kerran Barcelonaa vastaan ja täten Barcelona lähtee kotimatkalle. Barcelonan seuraava ottelu on 19. päivä Granadaa vastaan kotona. Atletico pelaa Supercopan finaalin 12. päivä paikallisvastustaja Real Madridia vastaan.