Tenniksen valtakausi on vaihtumassa – Australian avoimet näyttää ajankohdan

Tennis on poikkeuksellinen urheilulaji, sillä viime vuosikymmenellä ainoastaan neljä eri pelaajaa on Grand Slam -turnauksen.

Nelikko koostuu näistä herrasmiehistä: Roger FedererRafael NadalNovak Djokovic ja Andy Murray. He ovat hallinneet tenniskenttiä viimeisen vuosikymmenen ajan ja se, että noin pieni osa hallitsee lajia näin pitkään, ei ole kovin normaalia urheilussa.

Uusi valtakausi kolkuttelee jo ovia

Yksikään 1990-luvulla syntynyt pelaaja ei ole pystynyt tenniksen historiassa voittamaan vielä koskaan Grand Slam -turnausta ja se tulee muuttumaan muutaman vuoden sisään.

Federer, Nadal ja Djokovic alkavat lähenemään ikää, jolloin muutos tapahtuu väistämättä. Federerillä ei ole enää pitkä matka nelikymppiseksi, ja onkin suorastaan ilmiömäistä, että hän on pysynyt aivan maailmankärjessä 38-vuotiaaksi saakka. Muutaman vuoden sisään on täysin mahdollista, että tenniksessä nähdään uusi nelikko, joka taistelee Grand Slameissa samalla tapaa kuin aiemmin mainittu nelikko.

Tällä hetkellä maailmanlistalla sijoilla 4-7 ovat Daniil MedvedevDominic ThiemAlexander Zverev ja Stefanos Tsitsipas. Ikää näillä kavereilla on keskiarvolta 23 vuotta ja tämä uusi “nelikko” on eittämättä se suurin haaste Grand Slam -turnausten nykyisille hallitsijoille.

Viime vuonna nähtiin pieniä välähdyksiä siitä, että uudet miehet on valtaamassa tenniskenttiä. Kauden päätöksessä, ATP Finals -turnauksessa finaalissa kohtasivat Tsitsipas ja Thiem. Välierissä Tsitsipas kaatoi kaikkien aikojen tennispelaajan Federerin helposti erin 2-0. Thiem nappasi toisesta välierä kamppailusta myös helpohkon 2-0-voiton Zverevistä.

Vaikka ATP Finals -turnaus ei ole Grand Slam, niin se on todella arvostettu turnaus, jonka aivan varmasti aivan jokainen haluaa voittaa.

Tämä vuosi näyttää suunnan

Ensi viikolla alkava vuoden ensimmäinen Grand Slam -turnaus, Australian avoimet tulee varmasti näyttämään suuntaa, milloin valtakausi on vaihtumassa.

Lopullista vallankaappausta ei tulla näkemään vielä hetkeen, mutta on mahdollista, että tänä vuonna tennismaailmassa kuohuu, kun ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt tekee historiaa ja pystyy voittamaan Grand Slam -turnauksen.