Tenniksen papat jaksaa heilua

Elettiin vuotta 2003, kun sveitsiläinen Roger Federer näytti kuuluisaa yhden käden rystyään ja otti uransa ensimmäisen Grand Slam voiton Wimbledonissa. Federerin voiton jälkeen on Wimbledon tunnettukin “Federerin olohuoneena”, sillä viimeisen 17 vuoden aikana on Federer onnistunu areenalta poistumaan voittajana peräti kahdeksan kertaa. Federer ei suinkaan yksin dominoi tenniskenttiä tällä hetkellä, kun lisätään tähän herrat Rafael Nadal ja Novak Djokovic niin saadaan melkoinen herrasvalta. 

Federer on tämän herrasmieskerhon vanhin jäsen ollen 39 vuotias, Rafael Nadal 34 ja kerhon nuorin jäsen Novak Djokovic vasta 33 vuotias. Tämä kolmen miehen valtakausi yhdessä maailman kilpailluimmista lajeista on todella harvinaista. Vielä erikoisempaa tästä tekee se, että kaikki ovat hyvin erityylisiä pelaajia. 

Federer hallitsi Wimbledonin nurmea heti vuodesta 2003 lähtien, voittaen sen viisi kertaa peräkkäin. Wimbledon menestys antaa toki yksipuoleisen kuvan Federeristä, mutta samoihin aikoihin hän otti myös viisi perättäistä voittoa Yhdysvaltain Avoimissa. Wimbledonin nurmeen verrattuna Us openin kenttä on kova alusta, joka tuo peliin huomattavasti enemmän nopeutta. Samoihin aikoihin kun Federer dominoi nurmella ja kovalla alustalla oli massakentille noussut uusi mestari. 70 ja 80 luvulla massakenttiä hallitsi muuan Björn Borg voitettuaan Ranskan Avoimet kuusi kertaa kahdeksassa vuodessa. Borgin valtakauden jälkeen ei moista nähty, kunnes vuonna 2005 Rafael Nadal otti valtikan käteen. Nadal voitti Ranskan Avoimet (tunnetaan nimellä Roland Garros) peräti neljä kertaa perätysten, tämän putken katkaisi kukas muukaan kun Federer vuonna 2009. Hyvä kuitenkin muistaa, että vain vuotta aiemmin 2008 oli Nadal onnistunut voittamaan Federerin hänen omassa olohuoneessaan Wimbledonissa. Massalla kärsitty tappio ei massakenttien hallitsijaa kauaa kuitenkaan vaivannut vaan tämän jälkeen hän haliitsi Ranskan Avoimia seuraavat viisi vuotta, keräten yhdeksän voittoa kymmenessä vuodessa. Nadalin ollessa yksinvaltias massakentillä, sai federer itselleen kilpailijan etenkin Australian avointen kovalle alustalle. Vuonna 2008 Novak Djokovic katkaisi Federerin kahden vuoden putken voitettuaan hänet finaalissa. Vuosina 2011-2016 Djokovic onnistui voittamaan Australian Avoimet viisi kertaa. Ainoan poikkeuksen teki vuosi 2014, kun sveitsiläinen Stanislas Wawrinka kukisti Djokovicin finaalissa. 

Tennis piireissä on pitkään puhuttu, että milloin löydetään neljäs pelaaja täydentämään tämä hallitsijan trio. Lähimmäksi kolmikon tasoa on päässyt brittiläinen Andy Murray. Murraylla on takan päällä 3 Grand Slam voittoa, ja hän on ensimmäinen kaksinkertainen tenniksen olympiavoittaja. Maailmanlistan ykköspaikan valloittanut Murray ei voitoista huolimatta onnistunut tuomaan vakiinnuttamaan paikkaansa Federerin, Nadalin ja Djokovicin joukossa. Kolmikon seuraksi on yrittänyt niin Wawrinkan ja Murrayn lisäksi monia nimiä, mutta neljättä pelaaja ei taida nousta tähän kastiin. Näiden kolmen herran peliä katsoisi loputtomiin, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Roger Federerille tulee ensi vuonna 40 vuotta mittariin, joten aktiivisia peli vuosia ei ole montaa jäljellä. Tähän asiaan lohtua antaa tandemi Dominic Thiem 27 ja Daniil Medvedev 24. Näistä kahdesta etenkin Medvedev on todella vahvoilla ottamaan Federin paikan Nadalin ja Djokovicin rinnalla.

Sitkeys, voitontahto ja ennennäkemätön kyky, nämä kolme asiaa yhdistää tenniskenttien kolmea hallitsijaa. Ranking listan viiden kärki muuttuu todella usein, mutta yksi asia on varma. Konkarit jaksavat painaa, ja tenniksen lisäksi mausteensa tähän lisää valtava yhteishenki.