Kolumni: Missä ovat suomalaiset F1-mestarit?

 

Kauas ovat jääneet ne ajat, kun Mika Häkkinen haastoi Michael Schumacherin Belgian Spassa Kemmelin suoran päätteeksi ja otti tuplamestaruuden kausilla -98 ja -99. Myös Kimi Räikkösen viimeisestä Ferrarimestaruudesta on vierähtänyt jo lähes 13 vuotta. Mitä mestaruudesta jää vuosi toisensa jälkeen uupumaan? 

Räikkösen jälkeen seuraavan mestarin piti olla Kovalainen, sitten Bottas. Mistä on oikein kyse, kun hehkutuksen jälkeen jää vain kysymykset: miten? ja miksi?

Nykyään kaikki menestystoivo lasketaan Valtteri Bottaksen harteille. Mercedeksellä jo neljättä kauttaan ajava Bottas on vuosittain esittänyt vahvoja otteita alkukaudesta, mutta kauden puolivälin jälkeen nastolalainen jää yleensä tallikaverinsa Lewis Hamiltonin jalkoihin. Mistä oikein on kyse? Eikö kisakunto ja tasaisuus riitä kuusinkertaisen mestarin haastamiseen? 

Aika-ajoissa suomalainen on pystynyt haastamaan britin, mutta ero tiimikaverusten välille syntyy kilpaiulussa. Bottaksen kisastrategia ja renkaiden käyttö tuntuvat olevan suurin syy, miksi eroa tulee kuljettajien välille. Bottaksen kohdalla puhutaan epäonnesta ja Hamiltonin kohdalla onnesta, mutta toisaalta hyvällä strategialla tiimi ja kuljettaja luovat erilaisia mahdollisuuksia kisassa. Kisoja, joissa Bottas on hävinnyt voittonsa Hamiltonille strategiansa vuoksi, on ollut vuosien varrella liikaa yhdelle kuljettajalle. 

Suomalainen nähdään tositoimissa 9-11.10.2020 ajettavassa Saksan GP:ssä. Pystyykö nastolalainen muuttamaan mollivoittoisen alkukauden positiivisempaan suuntaan ja kuromaan pisteeroa kiinni brittiläiseen tallikaveriinsa?

 

Kirjoittaja: Ilmari Savolainen

Kuva: Jenny Tirkkonen

ilmari.savolainen2@gmail.com