Kolumni: Räikköselle jatkopahvi käteen ja lisää hanaa – Alfa Romeolla mehukas kuljettajaruletti

Lehdet putoavat puista, ilma viilenee ja illat pimenevät, syksy on saapunut. Lähes yhtä varma syksyn merkki on myös se, että Kimi Räikkösen jatkosta F1-sarjassa spekuloidaan harva se päivä.

Tosin siinä ei ole mitään uutta, kuten ei siinäkään, että syksy tulee joka vuosi. Kimi Räikkösen uran aikana toimittajat ja muut ihmiset ovat vähän väliä kyseenalaistaneet “Jäämiehen” motivaation. 

Kohta 41 vuotta täyttävällä konkarilla tuli Venäjän GP:ssä 322 GP-starttia täyteen. Se on ennätysmäärä F1-sarjan historiassa, vaikkakin vielä tällä hetkellä jakaa tilaston entisen F1-kuljettajan Rubens Barrichellon kanssa. Seuraavassa kilpailussa Kimi Räikkönen siirtyy yksinään tällä mittarilla kärkeen. Aikamoinen saavutus kaverilta, jota ei kiinnosta pätkääkään pyöriä mukana. 

Tällä kaudella Räikkösen edustama Alfa Romeo on taistellut sarjan häntäpäässä ja olen itsekin useaan kertaan miettinyt, että mahtaisiko tämä olla hänen viimeinen kautensa. Kiinnostaako Kimiä taistella joukon perällä? Häneltä kysyttäessä vastaus olisi kutakuinkin tämän kaltainen: “En olisi täällä, jos en pitäisi siitä mitä teen.” Räikkönen on haastatteluissa todennut, että jatkaa niin kauan, kun nauttii ajamisesta. 

Sveitsiläinen Blick-lehti uutisoi pari viikkoa sitten Kimin jatkon olevan jo varmaa, vaikkakaan vahvistuksia tähän ei mistään suunnasta olla saatu. Tämän kauden suorituksiin peilatessa ei ole mitään syitä, miksi Räikkösen tilalle pitäisi uutta kuljettajaa katsella. Alfa Romeon tallipäällikkö Frédérik Vasseur totesi viime kuussa Planet F1 -sivulle antamassaan haastattelussa, että Kimi Räikkönen on heidän ykkösvaihtoehtonsa ensi kaudeksi.  

Mikäli Räikkönen jatkaa, katseet suuntautuvat toiselle puolelle Alfan pilttuuta. Antonio Giovinazzi ajaa nyt toista kauttaan kuninkuusluokassa ja suoritukset eivät ole olleet rehellisesti sanoen keskivertoa kummempia. 26-vuotias saapasmaan kasvatti on Ferrarin juniori-ohjelmasta F1-sarjaan tiensä raivannut kuljettaja. Ennen kuluvan kauden alkua olin monen muun ohella sitä mieltä, että “Gion” on murskattava Räikkönen tällä kaudella pysyäkseen edes sarjassa mukana. Kaikki kunnia Jäämiehelle, sillä näin ei ole tapahtunut. 

Viime kauden pystyi laittamaan vielä opettelun piikkiin Räikkösen viedessä Alfa Romeon sisäisen taistelun pistein 43-14. Tällä kaudella tilanne on kymmenen ajetun kilpailun jälkeen tasan 2-2, mutta liikaa ei voi pistetaulukkoon nojata Alfa Romeo -kuljettajien useimmiten ajaessa pistesijojen ulkopuolella. Aika-ajoissa italialainen on pystynyt tasaisesti pistämään Räikköselle hanttiin, mutta kilpailut ovat menneet sijoituksellisesti katsoen selkeästi Räikkösen nimiin lukemin 7-3. Mielestäni Gio on näyttönsä antanut. 

Kuka sitten tilalle? Jotkut ovat varmasti kuulleet joskus nimen Schumacher. Formula 1-sarjan legenda Michael Schumacher voitti maailmanmestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa ja tällä hetkellä hänen poikansa Mick Schumacher on menossa vakuuttavasti kohti Formula 2 -sarjan mestaruutta. Nuori saksalainen kuuluu siihen samaan Ferrarin juniori-ohjelmaan, josta myös aiemmin mainittu Antonio Giovinazzi löysi tiensä kuninkuusluokkaan.

Tuskin on sattumaa, että ensi viikonloppuna ajettavassa Eifelin GP:ssä Saksan Nürburgringillä Mick Schumacher ajaa Alfa Romeolla perjantain ensimmäiset vapaat harjoitukset, nimenomaan Giovinazzin tilalla.

Tästä päästäänkin takaisin Kimi Räikköseen. Sanomattakin on selvää, että Mick Schumacher tarvitsee ensimmäiselle kaudelle kokeneen tallikaverin rinnalleen. Räikkösellä on siinä tapauksessa kaikki mitä Alfa Romeon kaltainen pienempi talli tarvitsee: tarpeeksi nopeutta, varmuutta ja kokemusta auttaa niin tallia kuin ensimmäisiä askeleitaan ottavaa Schumacheria.

Vaikka olenkin pitkän linjan F1-fani, niin useimmiten en jaksa perjantain vapaita harjoituksia seurata. Nyt todennäköisesti seuraan. Pelkästään Schumacherin nimen näkyminen tv-grafiikassa monen vuoden tauon jälkeen tuottaa varmasti jo kylmiä väreitä, puhumattakaan siitä, jos ensi kaudella Alfa Romeon tallissa ajaa parivaljakko Räikkönen – Schumacher.