Kolumni: Anton Lundell Floridan lämpöön – nuorukaisella floridalainen sirkus edessä

Helsingin IFK:n 19-vuotias sentterilupaus, Anton Lundell, varattiin NHL Draft 2020 tilaisuudessa numerolla 12. tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Lundellin varasi Florida Panthers, joka omistaa jo valmiiksi monia suomalaishyökkääjiä. Mikä tulee olemaan NHL:ssä Lundellin uran suunta?

 

HIFK:n ykkössentteriksi vain 19-vuotiaana noussut Anton Lundell on selkeästi isoin suomalaisnimi vuoden 2020 NHL Draftissa. Ensimmäisen kierroksen ainoa suomalaisvaraus päätyi monelle suomalaiselle jo entuudestaan tuttuun Florida Panthersiin. Ennen varaustilaisuutta Lundellia ennakoitiin sijoille 8-10 joukkueisiin kuten Buffalo Sabres ja Winnipeg Jets. He kuitenkin päätyivät toisiin lupauksiin, joten Lundellin seuraksi tuli Panthers.

 

Floridalainen sirkus

Seurana Florida Panthers herättää paljon kysymysmerkkejä. Sekavassa tilassa seilaava organisaatio ei välttämättä ole nuorelle pelaajalle se paras kasvupaikka. Markkina-arvo on todella pieni, hallit ovat hyvä jos puolillaan ja pelaaminenkin on suoraan sanottuna täyttä sähellystä. Esimerkiksi viime kauteen isoilla satsauksilla lähtenyt Panthers onnistui jälleen kerran epäonnistumaan NHL:n runkosarjassa. Sergei Bobrovski hankittiin maalille kymmenellä miljoonalla ja mies ei ainakaan viime kaudella esiintynyt palkkansa veroisesti. Toki Floridan maalilla on ikävää pelata sillä puolustusta ei ole nimeksikään puolustuksen ollessa ylipalkatun Aaron Ekbladin harteilla. Hyökkäyksessä ainoina valopilkkuina toimivat Aleksander Barkov ja Jonathan Huberdeau.

 

Barkovin siipien suojaan

Floridassa arvostetaan selvästi suomalaisia, joten mahdollisuuden mies tulee varmasti saamaan jo kaudella 2021-22. Iso tekijä Lundellin uralla tulee olemaan seurakaveri Aleksander Barkov. Barkov on raudanluja ammattilainen jolta on hyvä ottaa esimerkkiä NHL:ssä. Lundell on myöntänyt isoksi idolikseen Barkovin ja näenkin itse miehissä paljon samaa pelaajana. Molemmat ovat kahdensuunnan senttereitä, joiden peliäly on korkealla tasolla. Molemmat ovat tunnettuja siitä kuinka he tekevät kentällä vain oikeita ratkaisuja ilman virheitä. Totta kai nuorella Lundellilla on vielä fysiikan kanssa tekemistä, mutta niin oli myös Barkovilla aikanaan. Yhtäläisyyksiä on myös pelaajien persoonissa, sillä kumpikaan ei tee itsestään isoa numeroa kaukalon ulkopuolella. 

Lundellilla on potentiaalia seuraavaksi Barkoviksi tai Mikael Granlundiksi, mutta henkilökohtaisesti huolettaa Panthersin organisaatio. Joel Quennevillen “koulu” on tunnetusti raskas. Esimerkiksi toisen suomalaisen Panthersissa pelaavan sentterin Henrik Borgströmin tie näyttää nousseen pystyyn, sillä hän palasi kaudeksi 2020-21 takaisin HIFK:n. Uhkakuvana on, että Lundellille kävisi samoin.

 

Ammattilainen nuoreksi pelaajaksi

Lundell on jo nyt vakuuttanut toistaiseksi lyhyellä urallaan ammattimaisuudellaan. Peliuran näen kuluvan tulevaisuudessa NHL:ssä, mutta töitä tulee vielä tehdä paljon. Winnipeg Jets tai Carolina Hurricanes olisivat olleet parempi paikka nuorelle aloittaa NHL-ura. Varmaa on kuitenkin se, että edessä on värikästä aikaa Pohjois-Amerikassa. Florida Panthersin kaikki keskittyminen ei valitettavasti ole jääkiekossa. Ja kun kaukalossakaan ei kulje niin on vaikeaa olla ajattelematta negatiivisesti Lundellin valinneesta Panthersista. 

Joukkue määrittää paljon pelaajan uraa, mutta jos pelaaja on raudanluja ammattilainen niin NHL-ura on mahdollista tehdä joukkueessa kuin joukkueessa. Lundell tulee luomaan NHL-uran Panthersissa tai treidin kautta jossain muussa seurassa.

Henri Niemelä