Mikä on suomalaisen autourheilun nykytila?

Suomalainen autourheilu on ollut jo vuosikymmeniä kohtalaisessa tilassa. Rallin puolella kuljettajia on aina ollut, mutta formuloissa tulevaisuus näyttää epävarmalta. Rallin puolella uransa jo vahvasti WRC-luokassa aloittanut Kalle Rovanperä pitää pitkään vielä huolta suomalaisesta rallimenestyksestä. Mutta miten käy Formula ykkösissä, kun Bottaksen aika sarjassa päättyy? Kuka tulee täyttämään saappaat ja jatkamaan jo vuosikymmeniä jatkunutta suomalaiskiintiötä.

Juniori formuloissa viimeiset toivonkipinät olivat Niko Kari ja Simo Laaksonen, jotka ajoivat sarjassa viimeksi 2019. Karin piti pukea tsekkiläisen Charouz Racing Systemin ajohaalari päälleen kauden 2020 alussa, mutta toisin kävi. Juuri ennen ensimmäistä kisaviikonloppua Itävallan Spielbergissä Karille ilmoitettiin, että hän on saanut potkut. Hänet korvasi Tsekkiläinen Roman Stanek. Eli F3-sarjassa ei ole tänä vuonna nähty suomalaisväriä.

Rallin puolella tilanne on taas täysin toinen. Kuljettajia on aina riittänyt ja olosuhteet uusien kuljettajien kasvamiselle ovat hyvät. Kapeat ja mutkaiset metsätiet antavat kuljettajille loistavan mahdollisuuden hioa ajotaitojaan. Viimeisimpiä suomalaisia rallikuljettajia ovat olleet Jari-Matti Latvala, Teemu Suninen, Esapekka Lappi ja nyt uusimpana tulokkaana Kalle Rovanperä.

Paljon on toiveita laskettu Rovanperän harteille. Hänestä povaillaan seuraavaa suomalaista rallimestaria.

Tulevaisuudessa selviää tuleeko toisesta polvesta kuljettajia, kuten Robin Räikkönen, 5. Ainakin nimen puolesta penkki tulisi olemaan vapaa, jossakin F1-tallissa. Nähtäväksi jää joudutaanko suomalaisia mestareita odottamaan toistakymmentävuotta, vai löytyykö jo tämän hetken kuljettajista mahdollisia tulevaisuuden mestareita.

Kirjoittaja: Ilmari Savolainen

ilmari.savolainen2@gmail.com