NHL:n siirtomarkkinoilla tapahtuu

 

Nyt kun historian ensimmäinen Stanley cup finaali ilman katsojia saatiin pakettiin on NHL joukkueissa alkanut kuhina. Ensiksi oli vuorossa kesäkuulta syksyyn siirtynyt varaustilaisuus, ja tämän jatkona alkanut pelaajien sopimusneuvottelut. 

NHL kauden aloitusta on kaavailtu tammikuulle 2021, varmaksi tämä voidaan todeta vasta sitten kun kiekko ensimmäisen kerran jäähän osuu. Tästä huolimatta on organisaatioissa siirtomarkkinat kiihtyvät päivä päivältä.

Suomalaisittainkin mielenkiintoisia siirtoja on tapahtunut, kun esimerkiksi Chicago Blackhawks aloitti tilan raivauksen palkkakattoon lähettämällä puolustaja Olli Määtän Los Angeles Kingsiin. Blackhawks sai vaihdossa NHL debyyttiä odottavan Brad Morrisonin. Myös Columbus Blue Jacketsin GM Jarno Kekäläinen on ollut aktiivinen pelaajakaupoilla. Viimeisimpänä liikkeenään Kekäläinen lähetti puolustaja Markus Nutivaaran Florida Panthersiin Aleksander Barkovin seurakaveriksi. Floridan päästä kauppatavaraksi joutui Cliff Pu, jonka viimevuodet ovat kuluneet AHL:n ja ECHL:n puolella. Columbus hommasi myön Montreal Canadienssistä toisen polven jääkiekkoilija Max Domin vaihdossa viimekaudella vaisusti esiintyneen Josh Andersoniin. Columbus sai kaupassa myös tämän vuoden draftiin kolmannen kierroksen varausvuoron. 

Myös kotimaisella Liigalla on ollut suuri vetovoima suomalaisiin pelaajiin NHL:n puolelta. Etenkin Ilves Ja Helsingin IFK ovat olleet aktiivisia lainapelaajien hankinnassa. Ilves on haalinut joukkueeseensa viimekaudella loistaneet Matias Macellin, Lukas Dostalin, Arttu Ruotsalaisen, Lassi Thomsonin ja viimeisimpänä joukkoon liittyi Juuso Välimäki.  Helsinkiin taas Pohjois-Amerikasta on matkannut suomalaisista Joona Luoto sekä Otto Koivula. Myös columbuksen sopimuspelaaja Emil Bemström on lainalla helsinkiläisillä. 

Suomalaisittain kuumimpiin aiheisiin lukeutuva Jesse Puljujärvi solmi myös kaksivuotisen sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa, sopimus on yksi suuntainen ja arvoltaan 2,35 miljoonaa dollaria. Aika näyttää onko tulevaisuus Edmontonissa, vai meneekö kauppatavaraksi. Toinen tiukasti seurattava pelaaja on Winnipeg Jetsin Patrik Laine. Winnipegillä on kova tarve vahvistaa puolustustaan, mutta palkkakattoon on tehtävä tilaa pelaajakaupoilla. Laine on yksi todennäköisistä lähtijöistä, mikäli varteenotettavia tarjouksia siitä saadaan GM Kevin Cheveldayoffin pöydälle.

 

Kristian Salonen