Näkökulma: ENCE Esportsin CS:GO joukkueen tie tulossa päätökseen?

Suomalainen e-urheiluorganisaatio ENCE Esports on viime aikoina lyhyessä ajassa joutunut tekemään suuria muutoksia organisaation sisällä. Kaikki alkoi syyskuussa 2019, kuin ENCE ilmoitti penkittävänsä heidän “pelinjohtaja” roolia kantaneen Aleksi “Aleksib” Virolaisen. Uutinen oli kaikille suuri yllätys ja on tähän päivään asti aiheuttanut negatiivista palautetta ENCE:n organisaatiota kohtaan, sillä Virolainen on hyvin arvostettu koko CS:GO skenessä. 

 

Joulukuussa 2019 ENCE ilmoitti Virolaisen vaihtaneen joukkuetta ja tilalle ilmoitettiin puolen vuoden tauon jälkeen kilpatasolle palaava Miikka “SuNny” Kemppi. Pelaaja vaihdos näkyi odotetusti heti. Peliesitykset heikkenivät ja tappioita tuli liukuhihnalta, sillä joukkue joutui muokkaamaan peli tyylinsä täysin uudeksi, uuden pelaajan johdosta. 

 

Kilpatasolla maailmanranking romahti kuudessa kuukaudessa peräti toiseksi parhaasta CS:GO joukkueesta aina 20 huonommalle puolelle ilman pelinjohtajaa Aleksib:tä. Tämä nostatti ENCEn lehtien otsikoissa ja erilaisilla CS:GO palstoilla yhdeksi suurimmiksi puheenaiheeksi. Mikä sai joukkueen luopumaan yhdestä pelin parhaimmasta “pelinjohtaja” roolia kantavasta pelaajasta? Yksi puheenaiheista potkuihin liittyen oli ENCE-pelaaja Jani ”Aerial” Jussilan tekemä haastattelu HLTV:n kanssa. Jussila kertoi ENCEn odottaneen vaihdosta kuukausia ja pelaamisen olevan nyt hauskempaa.

 

Pelaamisen hauskuus ei ole katsojille välittynyt ja joukkueen sisällä on tapahtunut ensimmäisen pelaaja vaihdoksen jälkeen paljon. ENCE ilmoitti huhtikuussa siirtyvänsä kuuden pelaajan kokoonpanoon, kun superlupauksen Elias ”Jamppi” Olkkosen kerrottiin tehneen kaksivuotisen sopimuksen. Olkkonen korvasi useimmissa turnauksissa Sami “xseveN” Laasasen, joka on tänä vuonna kärsinyt burnouteista. 

 

Kuuden pelaajan rosterit ovat CS:GO piireissä melko harvinaisia, mutta ENCE:llä oli tähän syynsä. Poikkeus järjestelyllä ENCE välttää pelaaja vaihdosta tulevat pistemenetykset major-karsinnoissa, joissa Olkkonen ei saa pelata kiistellyn pelikieltonsa takia. 

Isommalla rosterilla ENCE onnistui hetkellisesti saamaan parempaa tulosta, kunnes pelilliset esitykset alkoivat jälleen heikentyä ja joukkueen sisällä jouduttiin tekemään suuria muutoksia. Valmentaja Slaava “Twista” Räsänen penkitettiin, kun liuta CS:GO -valmentajia jäi kiinni spectator-bugin hyväksikäytöstä. Kaikki tämä aiheutti organisaation sisällä lisää ongelmia tulevaisuuden kannalta, kuin joukkueen tähtiin kuuluva Jani ”Aerial” Jussila jättäytyi määrittelemättömän mittaiselle sairauslomalle. ENCEn tiedotteessa Jussila kertoo kärsineensä pelaamiseen vaikuttaneista ongelmista jo pidemmän aikaa. Tilanne oli siis organisaation sisällä tukala, sillä korvaajat valmennus ja pelaaja rooleihin tarvittiin. 

 

ENCE kuitenkin onnistui löytämään nopeasti Joonas “Doto” Forssin Aerialin korvaajaksi ja EetusAw” Saha on uusi päävalmentaja, kun Twista on valmentaja kiellossa. Tilanne tässä vaiheessa oli suuri kysymysmerkki, sillä sisäiset muutokset ovat olleet valtavat. ENCE oli täysin uuden edessä. Pelitaktiikat, joukkueen yhteistyö ja henki täytyi hioa uuteen uskoon. Asiat kuitenkin vaikeutuvat jälleen kerran. ENCEn Counter-Strike-joukkuetta viimeiset 2,5 vuotta edustanut Jere ”sergej” Salo jää pitkälle tauolle. Salo aloittaa tammikuussa 2021 asepalveluksen, jonka takia hän on sivussa vähintään puoli vuotta. 

 

Elämme tällä hetkellä aikaa, jossa ENCEn koko organisaatio laitetaan miettimään niin omaa, kuin joukkueen tulevaisuutta. Joukkue on vaakalaudalla, sillä sen alkuperäinen kokoonpano on lähes kokonaan poissa, joten jatkaakseen suomalaisten tarinaa sen täytyisi aloittaa rakentamaan pelillisesti ja organisaationa lähes tyhjältä pöydältä.

 

Omasta näkökulmasta katsottuna on selvää, että organisaation sisällä on asioita mitkä saavat pelaajat marssimaan pois joukkueesta, sillä näin monen poistuminen lyhyellä ajalla ei ole normaalia. On surullista, että suomen menestynein e-urheilu organisaatio tuhotaan näin huonolla johtamisella. On päivänselvää, että näin menestykkään ja kilpailukykyisen organisaation pyörittämiseen vaaditaan ja tarvitaan parhainta osaamista joka tehtävään, tätä ENCE ei ole edes yrittänyt hakea. Joukkue teki virheitä, joista se ei koskaan ole ottanut minkäänlaista vastuuta. Tämä tulee mitä luultavimmin koitumaan ENCE Esportsin kohtaloksi.