Kausiennakko: Edmonton Oilers 2021

Saimme nähdä erikoisjärjestellyn NHL-kauden pudotuspeleineen jo kaudella 2020. Normaalista poikkeavissa olosuhteissa pelataan myös kausi 2021. Tuntuu oudolta kirjoittaa “kausi 2021”. Aina ennen kun kausi on jakaantunut kahdelle eri kalenterivuodelle. Tämän kauden piti olla kausi 2020-2021.

Saatavilla olevan tiedon mukaan kausi 2021 alkaisi 13. tammikuuta ja normaalista 82 pelin runkosarjasta poiketen on tarkoitus pelata 56 ottelua. Lähdetään katsomaan, miltä Edmonton Oilers näyttää kauteen lähdettäessä.

Maalivahdit

Samaisella tandemparilla on tarkoitus lähteä liikkeelle kuin edeltävänä kautena ja hyvä niin. Etelä Vantaan urheilijoiden 32-vuotias kaksi metriä pitkä Mikko Koskinen ansaitsee ykkösmaalivahdin viran, ainakin allekirjoittaneen mielestä. Koskisella on alkamassa kolmas kausi öljymiesten veräjänvartijana ja aikaisemmat kaudet “puolustuksen” takana ovat menneet sanalla sanoen kiitettävästi. Koskiselta on odotettavissa paljon enemmän ja on todella hyvä, että hän pystyy jakamaan torjuntavastuun laadukkaan Mike Smithin kanssa myös tulevan kauden aikana. On ollut nouseva trendi, että ykkösmaalivahti pelaa hieman yli puolet peleistä, eikä enää vanhaan tyyliin suurinta osaa runkosarjan otteluista. Näin saadaan pidettyä ykkösmaalivahti virkeänä myös kevään peleihin. On jännitävää nähdä, miten ottelut jaetaan maalivahtien kesken lyhennetyssä sarjassa, ja pystyykö Koskinen säilyttämään ykköstorjujan roolin pudotuspeleihin lähdettäessä.

Puolustus

Valitettavasti Oscar Klefbomin olkapäävamma ei näytä parantuvan alkavalle kaudelle, mutta onneksi Oilersin GM Ken Holland oli hereillä siirtomarkkinoilla. Tyson Barrie oli omaan silmääni todella kova haku puolustuspäähän. Nyt puhutaan kiekollisesta puolustajasta, jolta on lupa odottaa jopa yli 60 pisteen kautta. Oletusarvona hänet tullaan näkemään ensimmäisen ylivoimaviisikon viivalla. Caleb Jones saa olla tarkkana tulevan pakkiparinsa karatessa hyökkäyksiin, mutta uskon hänen tasapainottavan puolustavana puolustajana tarpeeksi tätä pakkiparia. Darnell Nurse ja hyvin NHL:n vauhtiin kasvanut Ethan Bear nähtäneen ensimmäisessä parissa ja kolmanteen pariin löytyvät jo kokeneet Kriss Russel ja Adam Larsson. Jälkimmäisestä sanottakoon, että enemmän moni odotti häneltä, kun Larsson vaihdettiin muinoin päittäin Taylor Hallin kanssa. Kokonaisuudessaan on kuitenkin oltava tyytyväinen, vihdoinkin Albertasta löytyy uskottavan näköinen puolustus. Kunhan vielä saataisiin Klefbom takaisin.

Hyökkäys

Connor McDavid ja Leon Draisaitl tulevat jälleen molemmat tappelemaan koko sarjan pistepörssin voitosta. Oli todella suuri ilo nähdä Draisaitlin pystyvän tarvittaessa kantamaan joukkuetta myös ilman McDavidia. Vielä suurempi ilo on nähdä tulevalle kaudelle tehty täsmäiskuhankinta. Dominik Kahun saatiin tuotua Edmontoniin käsittämättömän halvalla, vaikkakin yhden kauden sopimuksella, hintaan 975,000$. 25-vuotias saksalainen on pystynyt parhaalla kaudellaan tekemään 37 pistettä NHL:ssä. On aivan varmaa, että suuri syy siirtoon oli hänen vanha ketjukaverinsa Saksan maajoukkueesta, Leon Draisaitl. On jo nyt oltava varmaa, että nämä kaksi automaan miestä tullaan istuttamaan samaan ketjuun. McDavid ja Ryan Nugent-Hopkins saavat oman kenttänsä, Draisaitl ja Kahun omansa ja kolmannen vitjan keskelle on laittaa Nashville Predatorsista saapunut Kyle Turris. Turrisin vierelle vasempaan laitaan(Kahun ja Nugent-Hopkins myös vasempia laitahyökkääjiä) on todennäköisesti asettumassa Tyler Ennis. Tämä takaa sen, että tehoja voidaan myös odottaa alemmilta ketjuilta. Nyt päästään siihen hyökkäyksen ongelmakohtaan, miten asetella ja mistä asetella palat oikeaan laitaan? Jesse Puljujärvi ei voi olla ensimmäisessä kentässä (mitä villeimmissä arvioissa on spekuloitu), eikä mielestäni edes koko kokoonpanossa.Toivon olevani väärässä, muuten on taas hukattu Edmontonissa yksi korkea varausvuoro. Omassa arviossani tulevaan kauteen oikeat laidat menisivät järjestyksessä Zack Kassian, Kailer Yamamoto, James Neal ja Joakim Nygård. Toivottavasti vielä niin, että Nygård ja Kassian vaihtavat keskenään paikkoja kauden edetessä. Tärkeintä on huomioida hyökkäyksen kohdalla se, että alkavaan kauteen löytyy laajuutta kahden kultakimpaleenkin takaa.

Mitä voimme odottaa?

Kuten sanottua, kausi tulee olemaan normaalia lyhyempi, ja sehän sopii. Oilers on totutusti viime vuosina aloittanut kauden pirteästi, mutta alkanut keväällä näyttämään runkosarjassa hiipumisen merkkejä. Nyt tilanne on toisin, kun tulosvastuuta pystytään jakamaan ja päävalmentaja Dave Tippetin ei tarvitse peluuttaa Drasaitlia ja McDavidia puhki jo runkosarjassa. Rogers Placessa tullaan pelaamaan pudotuspelejä kaudella 2021. Jos ei, niin voidaan puhua täydestä farssista. Kausi voi tuoda mukanaan pahoja loukkaantumisia jotka vesittävät suunnitelmaa, mutta paperilla pudotuspelipaikka on varma. Pudotuspelit ovat oma maailmansa, mutta kaiken osuessa kohdalleen, voitaisiin Stanley Cup tuoda pitkästä aikaa takaisin sinne minne se kuuluu. Olisiko tämä jo se kauan odotettu vuosi?

Teksti: Frans Fonsén