TOP-10 kautta aikojen parhaat Valioliigajoukkueet (osa 2)

Sijat 1-5

  1. Manchester United 1998-1999

 

Manageri: Sir Alex Ferguson

Paras maalintekijä liigassa: Dwight Yorke (18) 

  • Kaikissa otteluissa: Dwight Yorke (29)

Valioliiga: Mestaruus (79 pistettä)

FA-cup: Mestaruus

Liigacup: Puolivälierät

Mestarien liiga: Mestaruus

 

Glory Glory Manchester United kaikui Old Traffordilla koko kauden läpi. Valioliigan historian ensimmäinen tripla-mestaruus ja koko Manchester United historian menestyksekkäin kausi. Manchester Unitedin kuuluisa “The Class of ‘92” oli tuttuun tyyliin ylivertainen. Toki Valioliigassa Arsenal jäi ainoastaan yhden (1) pisteen päähän Unitedista, mutta pelillisesti United oli ylitse muiden.

Kaikki pelit mukaan lukien United hävisi koko kauden aikana ainoastaan viisi (5) ottelua. Kolme (3) Valioliigassa, yhden (1) Charity Shieldissä (ennen kauden alkua pelattava ottelu FA-cupin sekä Valioliigan mestarin välillä) sekä yhden liigacupissa. Viimeiseksi mainitussa United hävisi myöhemmin cupin voittaneelle Tottenham Hotspurille puolivälierissä. Valioliigassa Unitedilla oli 33 ottelun häviötön putki.

Kaudella 1998-1999 United tuli tunnetuksi heidän “aina loppuun asti” asenteesta. United nousi kauden aikana lukuisia kertoja takaa-ajo asemasta voittoon. Kuuluisimpana tällaisista otteluista on Mestarien liigan finaalista Bayern Müncheniä vastaan, kun Fergusonin miehistö voitti ottelun kahdella lisäajan maalilla luvuin 2-1. Ottelun tasoitusmaalin teki nykyisin Unitedin luotsina toimiva Ole Gunnar Solskjaer. Voittomaalin puolestaan teki Teddy Sheringham.

Sir Alex Fergusonin miehistöstä on hyvin vaikeaa erotella yhtä, kahta tai edes kolmea tähtipelaajaa. Koko joukkue oli tähtiä täynnä. Materiaaliin kuului Valioliigan historian parhaista pelaajista (itse tekemälläni listalla) Ryan Giggs sekä Roy Keane. Joukkueessa oli myös kunniamaininta listaltani Paul Scholes sekä Peter Schmeichel. Näiden herrasmiesten lisäksi kokoonpanosta löytyi esimerkiksi David Beckham, Gary Neville, Jaap Stam, Dwight Yorke sekä Andy Cole.

 

  1. Manchester City 2018-2019

 

Manageri: Josep “Pep” Guardiola

Paras maalintekijä liigassa: Sergio Aguero (21) 

  • Kaikissa otteluissa: Sergio Aguero (32)

Valioliiga: Mestaruus (98 pistettä)

FA-cup: Mestaruus

Liigacup: Mestaruus

Mestarien liiga: Puolivälierät

 

Nyt ruvetaan jo puhumaan joukkueesta, jonka moni voisi laittaa ihan kärkipaikalle asti. Toki moni muukin aikaisemmista joukkueista menisi jonkun toisen listalla mahdollisesti korkeammalle, mutta omalla listallani kauden 2018-2019 Manchester City on ensimmäinen joukkue, jonka kohdalla jouduin miettimään onko 4. paikka liian aikainen.

Kaudella 2018-2019 Manchester City voitti kotimaansa tripla-mestaruuden, eli Valioliigan, FA-cupin sekä liigacupin. Joukkueen dominointi oli silmiä häikäisevän tuhoisaa. Englannissa yksikään joukkue ei ollut lähimainkaan Pep Guardiolan luotsaaman Cityn tasolla.

Kauden aikana City rikkoi yhden kauden maaliennätyksen kaikissa kilpailuissa. Aiemmin ennätystä piti nimissään Manuel Pellegrinin luotsaama Manchester City 156:lla maalilla. Pep Guardiolan johtama City onnistui tekemään 169 maalia. Eli ennätys vaihtoi manageria, mutta seura pysyi samana.

Kauden ainoa kompastuskivi nähtiin Mestarien liigassa, kun City tippui puolivälierissä toiselle brittiseuralle. Nimittäin Tottenham Hotspurille, joka meni lopulta finaaliin asti. Cityllä oli siis mahdollisuudet olla ensimmäinen brittiseura ikinä, joka olisi voittanut kaikki kotimaansa kilpailut sekä Mestarien liigan.

Jälleen joukkue, mistä on vaikea nostaa yhtä tai kahta pelaajaa esille. Koko joukkue pelasi hyvin vahvan kauden, niin kuin huomata saattaa. Jos kuitenkin pitäisi muutama pelaaja nostaa esille, niin katseet kääntyy kuuteen (6) pelaajaan, jotka kaikki valittiin Valioliigan vuoden joukkueeseen. Maalivahti Ederson, keskuspuolustaja Aymeric Laporte, keskikenttäpelaajat Bernardo Silva ja Fernandinho sekä hyökkääjät Raheem Sterling ja Sergio Aguero. Myös manageri sai tunnustusta työstään, kun Pep Guardiola valittiin Valioliigan vuoden manageriksi.

 

  1. Arsenal 2003-2004

 

Manageri: Arsene Wenger

Paras maalintekijä liigassa: Thierry Henry (30) 

  • Kaikissa otteluissa: Thierry Henry (39)

Valioliiga: Mestaruus (90 pistettä)

FA-cup: Välierät

Liigacup: Välierät

Mestarien liiga: Puolivälierät

 

The Invincibles. Arsenal-fanit tietenkin laittaisivat kyseisen joukkueen listalla sijalle yksi. Toki moni muukin, mutta ihan syystäkin. Kauden 2003-2004 Arsenal on Valioliigan historian ainoa joukkue, joka on pelannut koko kauden häviämättä yhtään ottelua liigassa. Siitä tuleekin nimitys “The Invincibles”.

Arsene Wengerin paras kausi managerina, niin kuin arvata saattaa. Valioliigassa hyvin vakuuttava 26 voittoa, 12 tasapeliä ja 0 häviötä. Nyt moni miettii, että “no miksi he eivät ole sijalla yksi?”. puhtaasti siitä syystä, että listallani on useita joukkueita, jotka hävisivät ottelun jos toisenkin, mutta sai silti enemmän pisteitä liigassa. Tämän lisäksi Arsenal ei voittanut kaudella 2003-2004 muuta, kun Valioliigan.

Kaudesta teki vakuuttavan myös se, että Arsenal oli aloittanut uuden stadiuminsa rakentamisen, joten uusiin pelaajiin ei oikeastaan ollut juuri yhtään rahaa. Ainoat Arsenalin hankinnat olivat maalivahti Jens Lehmann Borussia Dortmundin riveistä sekä myöhemmin tammikuussa Jose Antonio Reyes Sevillan riveistä. Kesällä seuraan siirtyi myös Cesc Fabregas sekä Gaël Glichy, mutta heidän roolinsa olivat hyvin minimaaliset vielä samalla kaudella.

Taas jälleen joukkue, mikä oli tähtipelaajia täynnä. isoimpana nimenä tietenkin minunkin top-10 kautta aikojen Valioliiga pelaajat listalta löytyvä Thierry Henry. Muita isoja nimiä joukkueessa olivat laitapuolustaja Ashley Cole, keskikenttäpelaajat Patrick Vieira, Robert Pires ja Freddie Ljungberg sekä hyökkääjä Dennis Bergkamp.

Kauden päätteeksi Arsenalille myönnettiin kultainen Valioliigapokaali häviöttömän kauden johdosta. Manageri Arsene Wenger valittiin Valioliigan vuoden manageriksi sekä hyökkääjä Thierry Henry vuoden pelaajaksi.

 

  1. Manchester United 2007-2008

 

Manageri: Sir Alex Ferguson

Paras maalintekijä liigassa: Cristiano Ronaldo (31) 

  • Kaikissa otteluissa: Cristiano Ronaldo (42)

Valioliiga: Mestaruus (87 pistettä)

FA-cup: Kuudes kierros

Liigacup: Kolmas kierros

Mestarien liiga: Mestaruus

 

Ei varmaan tarvitse mainita, kuka dominoi jalkapallomaailmaa kyseisellä kaudella? No Cristiano Ronaldo tietenkin. Kaudella 2007-2008 Cristiano voitti uransa ensimmäisen Ballon D’or palkinnon (myönnetään maailman parhaalle pelaajalle kausittain). Mies oli aivan käsittämättömissä liekeissä läpi koko kauden. 

Unitedin kausi oli FA-cupin sekä liigacupin osilta surullinen. FA-cupista jo kuudennella kierroksella ulos ja liigacupissa kolmannella. Nämä eivät kuitenkaan ole ne kaksi (2) palkintoa, mistä joukkueen kausi muistettaisiin. Valioliigan ja Mestarien liigan osalta kausi oli valtava menestys, kun United nosti molemmissa kannua taivaaseen.

Kausi alkoi hyvin hitaasti, kun United keräsi kolmesta ensimmäisestä ottelusta, vain yhden (1) pisteen. Joukkue hävisi kaksi (2) ensimmäistä ottelua Readingille sekä Portsmouthille. Kolmannessa ottelussa United pelasi 0-0 tasapelin naapuriseura Manchester Cityn kanssa. Hitaan alun jälkeen joukkue kuitenkin ryhdistäytyi ja päätyi voittamaan liigan.

Mestarien liiga voitto oli United organisaatiolle vasta toinen, joten sen voitto oli seuralle hyvin makoisa. Valioliigan mestaruus oli seuralle kymmenes (10).

Cristiano Ronaldon lisäksi joukkueen tähtipelaajiin lukeutui lähes jokainen joukkueen pelaaja. Löytyi Rio Ferdinandia, Nemanja Vidiciä, Paul Scholesia, Ryan Giggsiä, Carlos Teveziä ja tietenkin seuralegenda Wayne Rooney.

Kauden päätteeksi Cristiano Ronaldo voitti kuusi (6) henkilökohtaista palkintoa, johon lukeutui muun muassa aiemmin mainittu Ballon D’or sekä Valioliigan kultainen kenkä (eniten maaleja Valioliigassa).

 

  1. Manchester City 2017-2018

 

Manageri: Josep “Pep” Guardiola

Paras maalintekijä liigassa: Sergio Aguero (21) 

  • Kaikissa otteluissa: Sergio Aguero (30)

Valioliiga: Mestaruus (100 pistettä)

FA-cup: Viides kierros

Liigacup: Mestaruus

Mestarien liiga: Puolivälierät

 

Itse en henkilökohtaisesti edes harkinnut laittavani listan piikkipaikalle muuta, kun kauden 2017-2018 Manchester Cityn. Joukkue oli silmissäni, jopa yksi koko jalkapallohistorian parhaista joukkueista. Guardiolan johtaman Cityn dominointi oli aivan omaa luokkaansa. Valioliigan historian ainoa joukkue, joka on päässyt 100 pisteeseen yhdellä kaudella. Kyseinen fakta kertoo joukkueesta hyvin paljon.

Pep Guardiolan toinen kausi seuran peräsimessä ja peli on saatu hänen haluamaansa kuntoon. Pelistä toiseen joukkueella oli lähes tuplasti enemmän syöttöjä, kuin vastustajalla. Luotuja maalintekopaikkoja sekä laukauksia oli käsittämättömät määrät. Joukkuetta voi parhaiten kuvailla hyvin öljyttynä koneena.

Cityn kauden kompastuskivet tulivat FA-cupissa sekä Mestarien liigassa. FA-cupista ulos jo viidennellä kierroksella 1-0 shokkitappiolla Wigan Athleticiä vastaan ja Mestarien liigasta ulos puolivälierissä Liverpoolia vastaan. 

Valioliiga sekä Liigacup taas toisaalta olivat aivan silkkaa ylijuoksua muista. Liigacupin finaalissa Arsenalista kasuaali 3-0 voitto Wembleyllä. Valioliigassa City menetti ainoastaan viidessä (5) ottelussa pisteitä. Kolme (3) tasapeliä sekä kaksi (2) tappiota. Tasapelit tulivat jopa hyvin pienistä seuroista, kun Crystal Palace, Burnley sekä Huddersfield 

town onnistuivat nappaamaan Citystä pisteen. Häviöt tulivatkin sitten jo hieman “odotetuimmilta” seuroilta. Liverpool piti kolme (3) pistettä Anfieldillä ja Manchester United nappasi kolme (3) pistettä Etihad Stadiumilta.

Ei varmastikaan tule yllätyksenä, että kyseinen joukkue kahmi useita Valioliigan ennätyksiä nimiinsä? No niitä oli muun muassa: eniten pisteitä yhdellä kaudella (100), eniten pisteitä vieraissa (50), eniten maaleja (106) sekä paras maaliero ikinä (+79).

City ansaitsi 100:n pisteen merkkipaalusta itselleen lempinimen “The Centurions”

Joulukuussa 2017 Pep Guardiolasta tuli Valioliigan historian ensimmäinen manageri, joka on voittanut neljä (4) kuukauden manageri palkintoa putkeen.

Tutun kaavan mukaisesti mainitsen joukkueen tähtipelaajat. Noh… niitähän oli tietenkin joukkue täynnä. Kuitenkin isoimpana nimenä muiden yli on pakko mainita keskikenttäpelaaja Kevin De Bruyne. Mies valittiin sekä Valioliigan että Uefan vuoden joukkueisiin. Koko kauden aikana hän paukutti 12 maalia sekä 21 syöttöä.

De Bruynen lisäksi joukkueesta voi nostaa esille hurjan maalimäärän tehneen Sergio Agueron, keskikenttäpelaajan David Silvan sekä puolustajat Kyle Walker ja Nicholas Otamendi