TOP-10 kautta aikojen parhaat Valioliigapelaajat (osa 2)

Sijat 5-1

  1. Alan Shearer

Kyseinen herra ei varmasti ainakaan Valioliiga-fanien keskuudessa esittelyä kaipaa. No mikäli listaani lukee joku muu, niin Alan Shearer on Valioliiga historian eniten maaleja tehnyt pelaaja. Moni varmasti ajattelee, että “no miksi hän ei ole sijalla yksi?”. Samasta simppelistä syystä, miksi Steven Gerrard ei ole listalla korkeammalla. Meriitit eivät puhu puolestaan. Alan Shearer on listan ainoa pelaaja, jolla on vain yksi (1) pokaali seurajoukkueessa.

Tämän ainoan pokaalinsa Shearer voitti kaudella 1994-95, kun hänen edustamansa Blackburn Rovers voitti Englannin Valioliigan. Mieheltä löytyy Valioliiga mestaruuden lisäksi pronssimitali Englannin maajoukkueen paidassa vuoden 1996 EM-kisoista. 

Pokaalien vähäisen määrän vastapainoksi mieheltä löytyy ennätyksiä sekä henkilökohtaisia meriittejä. Niin kuin aikaisemmin kävikin jo ilmi, hän on Valioliigan kautta aikojen paras maalintekijä 260 osumallaan. Tämän lisäksi mies pitää hallussaan lukuisia muita maalintekoon liittyviä ennätyksiä, kuten eniten maaleja yhdellä Valioliiga kaudella (34), eniten maaleja yhdessä ottelussa (5) sekä nopeiten 100 maalia saavuttanut pelaaja (124 ottelua).

 

  1. Roy Keane

Koko listan YLIVOIMAISESTI kovin pelaaja. Monesti puhutaan pelaajista, jota kaikki vihaavat, mutta rakastaisi nähdä oman suosikki seuran riveissä. Melkeinpä voin väittää, että Roy Keane oli täydellinen esimerkki tällaisesta pelaajasta. Keane:lta kysyttiin uransa aikana useaan otteeseen, että mitä hän oli valmis tekemään voiton eteen. Vastaus oli aina sama “Whatever it takes”. Tämän kyseisen vastauksen pystyi nähdä hänen pelaamisestaan. Keane ei ikinä ollut se taitavin pelaaja kentällä, mutta silti aina yksi kentän parhaista. Keane tunnettiin kovasta työnteosta, taklaamisesta, energiasta ja johtajuudesta. 

Keane pelasi 14 kautta Valioliigassa, joista yksi (1) kului Nottingham Forestin riveissä ja 13 Manchester Unitedin riveissä. Manchester Unitedin riveissä mies voitti kaiken, mitä toivoa saattaa. Valioliigan hän voitti huimat seitsemän (7) kertaa, FA-cupin neljä (4) kertaa sekä Champions Leaguen kertaalleen (1). Kausi 1998-99 oli näiden valossa upea, kun Keanen kapteenoima Manchester United voitti kuuluisan “treble:n” eli Valioliigan, Champions Leaguen sekä FA-cupin kaikki samalla kaudella.

Aiemmin mainitsin Keane:n olleen vihattu pelaaja. Siihen hän antoi syitä useampaan otteeseen. Kaudella 2001 Keane “päätti” Manchester Cityä edustaneen Alf-Inge Hålandin uran potkaisemalla häntä polveen kaikin voimin. Keane sai tästä kolmen ottelun pelikiellon ja 5000:n punnan sakot. Vuotta myöhemmin Keane sai samasta tapauksesta vielä muhkeammat 150 000:n punnan sakot kertoessaan elämäkerta kirjassaan tehneensä kyseisen tempun tahallaan. Jälkikäteen Keane itse kommentoi, ettei katunut tempaustaan ja tekisi sen uudelleen.

 

  1. Thierry Henry

Tottenham kannattajana John Terryn mainitseminen TOP-10 listalla teki kipeää. Thierry Henryn mainitseminen tekee vähintäänkin tuplasti enemmän kipeää. Kun puhutaan Thierry Henry:sta on pakko ottaa liljanvalkoiset lasit pois päästä ja tunnustaa miehen mahti. Voi hyvää päivää, kuinka paljon kyseinen mies aiheutti Spurs-faneille päänvaivoja. Vaikka miten haluaisi olla puhumatta koko kaverista, niin pakko se on myöntää, että Thierry Henry on varmastikin koko Valioliiga historian elegantein pelaaja. Mies pystyi viimeistellä paikoista, mistä valtaosa pelaajista ei edes kuvittelisi ampuvansa palloa.

Henry on koko listan kolmas pelaaja, joka ei niinkään pokaaleilla mahtaile. Mies voitti Valioliiga uransa aikana Valioliigan kahdesti (2) sekä FA-cupin kahdesti (2). Palkintoja siis kyllä löytyy, mutta ei ihan verrattavissa moneen muuhun listalla mainittuun. Toinen Henryn voitetusta Valioliigasta on kuitenkin hyvin spesiaali, sillä Henryn johtama Arsenal voitti kauden 2003-04 ilman yhtään tappiota. Tästä kyseinen joukkue ansaitsi nimityksen “The Invincibles”. Kauden 2003-04 Arsenal onkin ainoa joukkue koko Valioliiga historiassa, joka on pystynyt tähän.

Henry on koko listalla Cristiano Ronaldon lisäksi ainoa kenellä on alle 10 kautta Valioliigassa. Henry pelasi Valioliigassa nimittäin “ainoastaan” kahdeksan (8) kautta edustaen Arsenalia. Kaudella 2002-03 Henrystä tuli vuosituhannen ensimmäinen pelaaja, joka teki yhdellä kaudella 20 maalia sekä 20 syöttöä liigassa. Tämän jälkeen tasan yksi pelaaja on pystynyt samaan. Arvaatte varmasti kuka? No Lionel Messi tietenkin. Kaudella 2002-03 Henry teki 24 maalia sekä 20 syöttöä, kun taas kaudella 2019-20 Messi teki 21 maalia sekä 20 syöttöä.

 

  1. Frank Lampard

Super Frank Lampard, Franky-boy, Lamps. Kauniin lajin ehdoton herrasmies. Koko jalkapallomaailman varmasti viisain mies älyllisesti. Frankin IQ on 150 ja kaikkihan tiedämme, että Albert Einsteinin IQ oli 160. Tämä kyseinen älyllisyys välittyi jalkapallokentälle saakka. Frank osasi pelata yksinkertaista peliä yksinkertaisesti, mikä oli edesmenneen jalkapallolegenda Johan Cruyffin mielestä vaikeinta koko pelissä. Frankin ei tarvinnut osata näyttäviä harhautuksia, koska hänen pelinlukutaito oli vertaansa vailla. Ei oikeastaan ollut osa-aluetta, missä Frank ei olisi pärjännyt.

Mielettömin fakta kaverista on se, että hän pelasi keskikentällä ja on silti koko Valioliiga historian viidenneksi (5.) paras maalintekijä 177:llä osumalla. Frank pelasi Valioliigassa kaiken kaikkiaan 20 kautta, joista kuusi (6) kului West Ham:n riveissä, 13 Chelsean riveissä ja yksi (1) kausi Manchester Cityn riveissä.

20:n kauden aikana Frank voitti Valioliigan kolmesti (3), FA-cupin neljästi (4) sekä Champions Leaguen, että Europa Leaguen kertaalleen molemmat. Kaikki pokaalinsa hän voitti Chelsean riveissä.

Valioliiga uransa jälkeen mies käväisi vielä lätäkön toisella puolella MLS:ssä. Siellä hän pelasi kaksi (2) kautta New York Cityn riveissä tehden 29:ssä ottelussa 15 maalia. Nykyään hän toimii vanhan työnantajansa Chelsean riveissä päävalmentajan roolissa.

 

  1. Ryan Giggs

Ainoa oikeutettu nimi koko Valioliiga historian parhaaksi pelaajaksi. Ei välttämättä taidollisesti historian paras, mutta kaikki tekijät mukaan luettuna on Giggs:n nimi oltava sijalla 1. Frank Lampardin tavoin yksi jalkapallomaailman älykkäimpiä pelaajia kentällä. Mies oli niin monitaitoinen, että pystyi käytännössä pelaamaan mitä tahansa paikkaa hyökkäyspäässä. Isoin tekijä Giggs:n piikkipaikalle listallani on miehen uran pitkäkestoinen menestyminen. Tottakai myös lukuiset ennätykset, kuten Valioliiga historian eniten maaliin johtaneita syöttöjä (162).

Giggs vietti koko uransa Manchester Unitedin paidassa pelaten 24 kautta. Kyllä, 24 kautta. Giggs pelasi urallaan yli 1000 kilpailullista ottelua, jos mukaan lasketaan maajoukkue sekä seurajoukkue. Miehen lisäksi tähän on pystynyt ainoastaan 27 muuta. Unitedin paidassa Valioliiga otteluita kertyi 627, joissa syntyi 114 maalia sekä 162 syöttöä. 

Pokaalien valossa mies on koko Valioliiga historian menestynein. Hän voitti uransa aikana Valioliigan 13 kertaa, FA-cupin neljä (4) kertaa sekä Champions Leaguen kaksi (2) kertaa. Tottakai henkilökohtaisiakin meriittejä löytyy, vaikka muille jaettavaksi. Muun muassa vuoden nuori pelaaja kausilta 1991-92 sekä 1992-93. Mies valittiin myös kuusi (6) kertaa vuoden Valioliiga joukkueeseen.

 

Kunniamaininnat 

Näin vaikeaa listaa tehdessä jää väkisinkin lukuisia uskomattomia pelaajia pois, joten mainitaan nyt loppuun muutamia.

Paul Scholes, Peter Schmeichel, Patrick Vieira, Tony Adams, Dennis Bergkamp, Matt Le Tissier, Andy Cole, Edwin Van Der Sar, David Seaman, Eric Cantona, Sergio Aguero ja Rio Ferdinand

 

Kirjoittanut: Osku Vuolle / 20urh.osku.vuolle@heoedu.fi