TOP-10 kautta aikojen parhaat Valioliigapelaajat (osa 1)

Sijat 10-6

  1. Cristiano Ronaldo

Voiko oikeastaan TOP-10 listaa tehdä ilman, että CR7 on mainittu? Voi, mutta listan uskottavuus laskee valtavasti ilman hänen mainitsemistaan.

Toki sijalle 10. olisi voinut laittaa lukuisia muita pelaajia Ronaldon tilalle, koska Ronaldo oli Valioliigassa ainoastaan kuusi (6) vuotta. Kyseiset kuusi vuotta olivat kuitenkin ylivoimaisia, joten hänen pois jättäminen olisi ollut vaikeaa. 

Cristianon palkinnoista/pokaaleista valtaosa on voitettu Valioliigan ulkopuolella, mutta löytyy miehen Manchester United ajoiltakin meriittejä. Muun muassa kolme (3) Valioliigan mestaruutta kausilta 2006-07, 2007-08 ja 2008-09. Valioliiga mestaruuksien lisäksi miehellä on yksi (1) FA-cup voitto kaudelta 2003-04 sekä Uefa Champions League voitto kaudelta 2007-08. Ronaldolle kertyi Manchester United paidassa, myös useampia henkilökohtaisia meriittejä. Miehestä tuli esimerkiksi Valioliiga historian toinen Ballon D’orin voittanut pelaaja kaudella 2007-08. Edellä mainitun kauden jälkeen yksikään Valioliigapelaaja ei ole voittanut kyseistä palkintoa. Sen sijaan Ronaldo itse on voittanut kyseisen palkinnon neljästi tämän jälkeen. Kautta 2007-08 pidetäänkin Ronaldon henkilökohtaisesti yhtenä parhaana koko urallaan. Mies pelasi kokonaisuudessaan kaikki pelit mukaan lukien 49 ottelua tehden niissä 42 maalia sekä kahdeksan syöttöä.

 

  1. Petr Cech

Ainahan sitä nyt yksi maalivahti on pakko mainita tälläisissä listoissa. Toki Valioliigan kohdalla voisi listalla olla useampikin maalivahti, kuten Peter Schmeichel, Edwin Van Der Sar tai David Seaman. Kauan jouduinkin pohtimaan laitanko listalle Schmeichelin vai Cechin. 

Päätin lopulta valita Chelsea-legenda Petr Cechin hänen hallussa olevien ennätysten takia, joita hänellä on käsittämätön määrä. Muun muassa Valioliiga historian eniten nollapelejä (202), eniten nollapelejä yhdellä kaudella (24) sekä eniten kultaisia hanskoja (4). 

Miehen hallussa olevien ennätysten lisäksi palkintokaappikin kimaltelee hyvin kirkkaasti. Urallaan mies voitti Valioliigan neljästi (4), FA-cupin viidesti (5), Champions Leaguen kerran (1) sekä Europa Leaguen kerran (1). Kokonaisuudessaan mies pelasi Valioliigassa 15 kautta. Näistä 11 Chelseassa sekä neljä Arsenalissa. Otteluita hänelle kertyi 443.

 

  1. Steven Gerrard

Moni varmasti odotti/toivoi Gerrardin löytyvän listalta selkeästi myöhemmin. Itsekin olisin halunnut laittaa hänet huomattavasti lähemmäs kärkipäätä, mutta yksi simppeli fakta esti tämän. Nimittäin hänen palkintokaappinsa. Taidollisesti Gerrard on ehdottomasti yksi historian parhaita keskikenttäpelaajia, mutta hänen tapauksessaan meriitit eivät puhu puolestaan. Tyhjä hänen palkintokaappinsa ei kuitenkaan ole.

Steven Gerrardin uran merkittävimpiin hetkiin kuuluu yksi historian upeimmista otteluista sekä yksi historian surullisimmista otteluista (ainakin Liverpool kannattajille). Upein hetki on tietenkin kuuluisa ilta Istanbulissa vuonna 2005, kun Liverpool voitti Champions Leaguen finaalissa AC Milanin luvuin 3-4. Surullisin hetki on miehen liukastuminen hyvin tärkeässä ottelussa Chelseaa vastaan. Kaudella 2013-14 Liverpool oli hyvin lähellä voittaa Valioliigan, mutta joukkueen kapteeni Steven Gerrard liukastui vastaanottaessa syöttöä keskuspuolustaja Mamadou Sakholta. Kyseinen liukastuminen johti Demba Ba:n tekemään voittomaaliin.

Löytyy mieheltä kuitenkin muutama pokaali kaapistaan. Edellä mainitun Champions League voiton lisäksi mieheltä löytyy kaksi (2) FA-cupin voittoa sekä yksi (1) Europa Leaguen voitto. Henkilökohtaisia meriittejä mieheltä löytyy selkeästi isompi määrä. Hänet on valittu muun muassa kahdeksan (8) kertaa Valioliigan vuoden joukkueeseen.

 

  1. John Terry

Varmasti ensimmäinen asia, mikä miehestä tulee mieleen siitä huolimatta, mitä joukkuetta kannattaa on Captain, Leader, Legend. Itse Tottenhamin kannattajana en voi sanoa pitäväni miehestä edes vähän, mutta hänen kohdallaan pätee fraasi “Pay respect when it’s due”. John Terry oli puolustuksen kulmakivi jokaisessa pelaamassaan joukkueessa. Häntä kutsuttiin usein Chelsean sydämen sykkeeksi.

John Terryn urasta ei voi sanoa samaa, kun Steven Gerrardin. Hänen kohdallaan meriitit puhuu ehdottomasti puolestaan. Mies voitti urallaan Valioliigan viidesti (5), FA-cupin viidesti (5), Champions Leaguen kerran sekä Europa Leaguen kerran. Toki vastapainoksi Steven Gerrardilta löytyy henkilökohtaisia meriittejä huomattavasti enemmän, mutta löytyy niitä Terryltäkin. Esimerkkinä mies on valittu Valioliigan vuoden joukkueeseen neljästi (4) sekä Chelsean vuoden pelaajaksi kahdesti (2). Monien silmissä (mukaan lukien minun) John Terry onkin Valioliiga historian paras keskuspuolustaja. 

 

  1. Wayne Rooney

Väinö, Väinö, Väinö. Wayne Rooney on koko TOP-10 listalla Cristiano Ronaldon lisäksi ainoa edelleen aktiivinen pelaaja. Pelkästään tuo fakta riittää kertomaan, kuinka kovasta pelimiehestä puhutaan. Toki Rooney pelaa “enää” Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, kun taas CR7 pelaa Juventuksessa. Tietenkään tarkoituksena ei ole verrata näitä kahta miestä keskenään, vaan enemmänkin osoittaa se fakta, että kuinka kovia pelimiehiä molemmat on. Molemmilla urat edelleen kesken ja silti molemmat jo nyt TOP-10 listallani. 

Rooney muistetaan parhaiten Manchester United vuosistaan, vaikka mies aloittikin uransa Merseysiden sinisissä, eli Evertonissa. Tietenkin tähän on syynsä. Rooney nimittäin voitti kaikki lukuiset pokaalinsa ja meriittinsä ManU paidassa. Rooneyn uran mahdollisesti isoin meriitti liittyy hyökkääjän tärkeimpään tehtävään, eli maalien tekemiseen. Rooney on Valioliiga historian eniten yhdelle seuralle maaleja tehnyt pelaaja. Hän teki Manchester Unitedissa pelatessaan 183 maalia. Rooney on myöskin koko Valioliiga historian toiseksi paras maalintekijä kokonaisuudessaan. Yhteensä maaleja Valioliigassa Rooneylta löytyy 208 kappaletta.

Hurjan maalimäärän lisäksi Rooneyn pokaalikaappi on lähes yhtä vakuuttava. Rooney voitti Manchester Unitedissa pelatessaan Valioliigan viidesti (5), FA-cupin kerran (1), Champions Leaguen kerran (1) sekä Europa Leaguen kerran (1). TOP-10 listalle ei loogisesti pääse ilman henkilökohtaisia meriittejä, eli pelkästään pokaalit joukkueen kanssa ei riitä. Noh… Rooney ei ole poikkeus. Maaliensa ansiosta Rooney valittiin kolmesti (3) Valioliigan vuoden joukkueeseen.

 

Kirjoittanut: Osku Vuolle / 20urh.osku.vuolle@heoedu.fi