TOP-10 kautta aikojen parhaat Valioliigajoukkueet

Sijat 6-10

 1. Leicester City 2015-2016

 

Manageri: Claudio Ranieri

Paras maalintekijä liigassa: Jamie Vardy (24) 

 • Kaikissa otteluissa: Jamie Vardy (24)

Valioliiga: Mestaruus (81 pistettä)

FA-cup: Kolmas kierros

Liigacup: Neljäs kierros

Mestarien liiga: Ei osallistunut

 

Valtaosa ei varmasti laittaisi Leicesteriä kyseiselle listalle, mutta itse päätin laittaa lähinnä mestaruuden vaikeuden takia. 

Valioliiga mestaruutta lukuun ottamatta Leicesterin kausi oli suhteellisen heikko. Molemmista cup-turnauksista ulos ennen neljännesvälieriä, eikä osallistunut Mestarien liigaan ollenkaan. Toki jälkimmäinen ei ole ihmekään, koska nyt puhutaan joukkueesta, joka nousi Valioliigaan takaisin vasta kaudella 2013-2014.

Juuri tuo edeltävä fakta onkin isoin syy, miksi Leicesterin laitoin listalleni.

Joukkue voitti Valioliiga mestaruuden kaksi (2) vuotta, sen jälkeen kun olivat voittaneet mestaruuden sarjaporrasta alempana.

Joukkuueen tähtipelaajiin kuului keskuspuolustaja Wes Morgan laitahyökkääjä Riyad Mahrez, puolustava keskikenttäpelaaja N’golo Kante sekä hyökkääjä Jamie Vardy. 

Kauden päätteeksi Leicesterin kokoonpanosta valittiin neljä (4) pelaaja Valioliigan vuoden joukkueeseen. Wes Morgan, Jamie Vardy, N’golo Kante sekä Riyad Mahrez, eli kaikki edellä mainitsemani pelaajat.

Tämän lisäksi Jamie Vardy voitti Valioliigan vuoden pelaaja palkinnon sekä Riyad Mahrez PFA (Professional Footballers association) vuoden pelaaja palkinnon.

 

 1. Manchester City 2011-2012

 

Manageri: Roberto Mancini

Paras maalintekijä liigassa: Sergio Aguero (23) 

 • Kaikissa otteluissa: Sergio Aguero (30)

Valioliiga: Mestaruus (89 pistettä)

FA-cup: Kolmas kierros

Liigacup: Välierät

Mestarien liiga: Lohkovaihe (tippui Eurooppa liigaan)

 • Eurooppa liiga: Neljännesvälierät

 

Manchester Cityn kauden 2011-2012 mestaruus on yksi Valioliiga historian jännittävimmistä. Nimittäin mestaruus ratkesi Citylle vasta viimeisellä kierroksella, kun he voittivat Lontoolaisseura Queens Park Rangersin, Etihad Stadiumilla luvuin 3-2 Sergio Agueron maalilla. Kyseinen maali onkin yksi koko jalkapallohistorian ikimuistoisimmista.

Manchester United oli koko kauden Cityn kanssa mestaruustaistelussa mukana. City voittikin mestaruuden ainoastaan maalieron turvin, kun molemmat voittivat omat ottelunsa päätöskierroksella.

Valioliigaa lukuun ottamatta Cityn kausi meni jokseenkin surkeasti. Molemmista cup-turnauksista aikaisin ulos sekä Mestarien liigassa jo lohkovaiheessa ulos. Mestarien liigasta City tippui Eurooppa liigaan (sijoittui lohkossa kolmanneksi), joka meni myöskin hyvin surullisesti, kun City tippui toisella jatkokierroksella Sporting Lisbonia vastaan vierasmaalisäännön turvin.

Cityn avainpelaajiin kuului maalivahti Joe Hart, keskuspuolustaja Vincent Kompany, keskikentät Yaya Toure ja David Silva sekä hyökkääjät Sergio Aguero ja Edin Dzeko. Kyseisistä pelaajista neljä ensimmäistä valittiin Valioliigan vuoden joukkueeseen. Tämän lisäksi Vincent Kompany valittiin Valioliigan vuoden pelaajaksi sekä Joe Hart voitti Kultainen hanska-palkinnon (eniten nollapelejä kaikista maalivahdeista).

 

 1. Liverpool 2019-2020

 

Manageri: Jürgen Klopp

Paras maalintekijä liigassa: Mohamed Salah (19) 

 • Kaikissa otteluissa: Mohamed Salah (23)

Valioliiga: Mestaruus (99 pistettä)

FA-cup: Viides kierros

Liigacup: Puolivälierät

Mestarien liiga: Neljännesvälierät

 

Kausi 2019-2020 oli koko jalkapallohistorian varmasti oudoin kokonaisuutena. Lähes kaikki liigat ympäri maailmaa keskeytettiin covid-19 pandemian johdosta. Valioliigan keskeyttäminen ja jopa mitätöinti kävi lähellä. Lopulta valtaosa liigoista (Valioliiga mukaan lukien) kuitenkin jatkoi pelejä muutaman kuukauden tauon jälkeen.

Liverpool teki kauden päätteeksi kaksi (2), mitä erikoisinta ennätystä. Liverpool voitti Valioliigan aikaisemmin, mutta myös myöhemmin, kuin mikään muu joukkue ikinä. Pelejä oli jäljellä seitsemän (7), mutta elettiin kesäkuuta. Tottakai tämä johtuu pandemian aiheuttamasta tauosta, mutta hauska fakta silti.

Valioliigassa Liverpoolille ei näkynyt haastajaa koko kauden aikana. Parhaimmillaan he johtivat liigassa toisena ollutta Manchester Cityä jopa 25 pisteen erolla. 

Isoin syy sille, miksi Liverpool ei löydy listaltani korkeammalta on se, että Valioliigan lisäksi muut ottelut eivät sujuneet aivan samalla tavalla. Molemmista cup-turnauksista ulos viimeistään puolivälierissä ja Mestarien liigasta ulos ensimmäisellä jatkokierroksella Atletico Madridia vastaan.

 Avainpelaajiin kuului lähestulkoon koko joukkue, mutta isoimpina tähtinä olivat maalivahti Alisson, keskuspuolustaja Virgil Van Dijk, laitapuolustajat Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson, keskikentällä pelaava joukkueen kapteeni Jordan Henderson sekä laitahyökkääjät Mohamed Salah ja Sadio Mane.

Kyseisistä pelaajista kaikki paitsi Alisson valittiin Valioliigan vuoden joukkueeseen.

 

 1. Manchester United 2008-2009

 

Manageri: Sir Alex Ferguson

Paras maalintekijä liigassa: Cristiano Ronaldo (18) 

 • Kaikissa otteluissa: Cristiano Ronaldo (26)

Valioliiga: Mestaruus (90 pistettä)

FA-cup: Välierät

Liigacup: Mestaruus

Mestarien liiga: kakkossija

 

Kaudella 2008-09 Manchester United voitti kolmannen peräkkäisen Valioliigan mestaruuden. Se ei kuitenkaan ollut uusi asia, sillä United teki saman tempun jo aiemmin kausilla 1998-2001. Kokonaisuudessaan mestaruus oli Unitedille 11:sta Valioliigassa. 

Ennen kauden alkua United vahvisti jo entuudestaan vahvaa hyökkäyskalustoaan ostamalla kärkeen Bulgarialaisen Dimitar Berbatovin. Hyökkäys toimikin erinomaisesti, vaikka edellisellä kaudella hurjassa vireessä ollut Cristiano Ronaldo ei pelannutkaan yhtä vakuuttavasti. Toki kauden päätyttyä Ronaldo oli Unitedin paras maalintekijä, joten huonosta kaudesta ei missään nimessä voi puhua.

Merkittävin tilasto koko kaudelta oli Unitedin 14 nollapeliä putkeen. Maalivahti Edwin Van Der Sar ansaitsi itselleen maailmanennätyksen pitämällä oman maalinsa puhtaana 1311 minuuttia. Kyseessä on siis lähes neljä kuukautta päästämättä maaliakaan.

Unitedin kokoonpano oli täynnä tähtipelaajia, kuten edellä mainittu maalivahti Edwin Van Der Sar, Laitapuolustajat Patrice Evra ja Gary Neville, keskuspuolustajat Rio Ferdinand ja Nemanja Vidic, keskikenttäpelaajat Ryan Giggs, Paul Scholes ja Cristiano Ronaldo sekä hyökkääjät Wayne Rooney, Dimitar Berbatov ja Carlos Tevez. 

Siinä olikin avauksellisen verran pelaajia, eikä missään nimessä kaikkia edes mainittu. 

Kauden päätteeksi puolustusta komentanut Nemanja Vidic valittiin Valioliigan vuoden pelaajaksi sekä joukkueen manageri Sir Alex Ferguson valittiin vuoden manageriksi.

 

 1. Chelsea 2004-2005

 

Manageri: Jose Mourinho

Paras maalintekijä liigassa: Frank Lampard (13) 

 • Kaikissa otteluissa: Frank Lampard (19)

Valioliiga: Mestaruus (95 pistettä)

FA-cup: Viides kierros

Liigacup: Mestaruus

Mestarien liiga: kakkossija

 

The Special One syntyi. Kaudelle 2004-2005 Chelsea palkkasi managerikseen muuan Portugalilaisen nimeltä Jose Mourinho. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan hän sanoi, että tuntee olevansa “Special one”. Nimi on siitä lähtien kulkenut miehen mukana. Jose on tunnettu läpi uransa “sarjavoittajana”.

Ensimmäinen kausi Chelsean peräsimessä olikin hyvin menestyksekäs. Länsi-Lontoolaiset voittivat sekä Valioliigan että liigacupin. Josen johtama Chelsea rikkoi useita Valioliigan ennätyksiä, jonka takia heitä pidetäänkin yhtenä Valioliigan historian parhaimpana joukkueena.

Ennätyksiin kuului muun muassa: Eniten vierasvoittoja kauden aikana (15), eniten nollapelejä kauden aikana (25), Vähiten päästettyjä maaleja koko kauden aikana (15) sekä eniten voittoja kauden aikana (29). Osa kyseisistä ennätyksistä on kylläkin jo tähän päivään mennessä rikottu.

Josen luottomiehiin kauden aikana kuului maalivahti Petr Cech, Keskuspuolustaja John Terry, keskikenttäpelaajat Frank Lampard, Tiago Mendes ja Claude Makelele sekä hyökkääjät Didier Drogba, Arjen Robben ja Eidur Gudjohnsen.

Kauden päätteeksi neljä heistä valittiin Valioliigan vuoden joukkueeseen.

Petr Cech, John Terry, Frank Lampard sekä Arjen Robben olivat nuo neljä kyseistä pelaajaa. 

Frank Lampard valittiin myös Valioliigan vuoden pelaajaksi sekä itse jose “The Special One” Mourinho vuoden valmentajaksi.

 

Kirjoittanut: Osku Vuolle / 20urh.osku.vuolle@heoedu.fi