Kolumni: Kiekkoliigan kärkikuusikko hämmästyttävän tasainen

Kotimaisessa kiekkoliigassa runkosarjasta on pelattu puolet, ja sarjassa ollaan todella mielenkiintoisessa tilanteessa. Playoffs-paikassa kiinni olevat joukkueet ovat hämmästyttävästi kaikki kuuden pisteen sisällä. Kärkipaikkaa pitää heikon alkukauden pelannut HIFK.

Teksti: Joonas Nikander

15 kierrosta sitten HIFK majaili vielä sarjataulukossa “säälipleijarien” joukkueiden joukossa, mutta nyt kelkka on kääntynyt. Kirjoitin lokakuussa Herätyksen paikka HIFK! –kolumnin, jossa kävin läpi HIFK:n surkeaa alkukautta. 

Toisin sanoen heitin Ville Peltosen suojatit bussin alle ja tyrmäsin täysin. Nyt myönnän olleeni väärässä. Peltonen on nostanut joukkueensa täysin uudelle tasolle ja koko sarjan kärkeen.

Uudet hankinnat Eetu Koivistoisen ja Jere Innalan johdolla ovat nostaneet tasoaan huimasti. Tällä hetkellä joukkueen sisäinen pistepörssi on hyvin tasainen. Kultakypärää on kantanut jo tusina pelaajaa. Nyt Koivistoinen johtaa sisäistä pistepörssiä 23 pisteellä, tasoissa Otto Paajasen kanssa.

HIFK:n erikoistilannepelaaminen on noussut niin ikään uudelle, vakuuttavalle tasolle. Ylivoimapelaamisessa vain Oulun Kärpät on parempi. Alivoimatilastoissa HIFK on liigan tilastoissa kuudennella sijalla, mutta parannusta alkukaudesta on tullut huomattavasti.

Kokonaisuudessaan tuntuu, että tasaviisikoin pelatessa Peltonen on löytänyt kultaisen keskitien. Pelissä näkyy vivahteita vanhan ajan HIFK:sta. Kiekollinen pelaaminen on taitavaa, ja kiekko löytää tiensä verkkoon monta kertaa ottelun aikana. 

Joukkue pelaa toisilleen, ja fyysisyyden huomaa selvästi pelityylistä. Kurinalaisuus on iso teema, sillä HIFK ottaa tällä hetkellä toiseksi vähiten jäähyjä koko liigasta.

TPS ja Kärpät odotetun vahvoja

TPS oli miltei koko alkukauden sarjan piikkipaikalla, eikä heille näyttänyt löytyvän pysäyttäjää. Täksi kaudeksit turkulaisten päävalmentajaksi hankittiin viime kaudella parhaan valmentajan palkinnon voittanut Jussi Ahokas. Viime kaudella Ahokas vei KooKoon historialliseen ensimmäiseen pudotuspelipaikkaan. 

Viime aikoina tappiot HIFK:ta ja Lappeenrannan SaiPaa vastaan pudottivat turkulaiset Liigan piikkipaikalta kolmanneksi. TPS tulee kuitenkin olemaan vahvasti taistelussa mukana Kanada-maljasta. 

Runkosarjaa on pelattu nyt puolet, eikä voi olla nostamatta esille Lauri Mikkolan luotsaamaa Oulun Kärppiä. Kärpät on sarjassa toisella sijalla kahden pisteen päässä kärjestä. Oululaiset ovat odotuksien mukaisesti mukana mestaruustaistelussa, kun taas Tampereen Tappara ja Rauman Lukko kyntävät pahasti. 

Koko liigan paras erikoistilannepelaaminen on Kärpille erittäin positiivinen asia loppukautta ajatellen. Se avaa oululaisille hyvän sauman varmistella paikkaa kärkikolmikossa. Keväällä erikoistilanteilla voi olla hyvinkin suuri merkitys. 

Jokisen Jukurit kiinni pudotuspelipaikassa

Olli Jokisen valmentama Jukurit on yllättänyt positiivisesti. Joukkue on tällä hetkellä 7. sijalla pisteen päässä Ilveksestä ja suorasta playoffs-paikasta. Joukkueen surkea alkukausi on kääntynyt nousuun. 

Mikkeliläisten paras pistemies, 24-vuotias Petrus Palmu on vienyt kultakypärän Simon Stranskyn päästä ja on koko pistepörssissä sijalla 3. Jukurit on turvallisen oloisesti kiinni “säälipleijaripaikassa”. Hyvällä pelillä Jokisen suojatit pystyvät nappaamaan jopa suoran pudotuspelipaikan.

Ennakkosuosikit Lukko ja Tappara ovat jääneet kauas sarjakärjestä. Ennen kautta povattiin Lukon ja Tapparan olevan vahvimpia mestarikandidaatteja HIFK:n ohella, mutta tällä hetkellä suunta on toinen. 

Kaivataanko Pekka Virtaa Raumalle takaisin? Marko Virtanen ei ole pystynyt täyttämään Virran saappaita ollenkaan, ja Lukko onkin vasta sijalla 12. Iso muutos täytyy tapahtua, jotta Virtasen suojatit pystyvät nousemaan takaisin mestaruuskamppailuun.

Tampereella eletään mielenkiintoisia aikoja. Uusi Nokia-areena tuli kaupunkiin. Tällä hetkellä Tampereella on vain yksi joukkue. Ilves on ottanut Tampereen herruuden itselleen, keskinäiset kohtaamiset ovat tupsukorville 3-1. Liigan pistepörssiä johtaa Tapparan Anton Levtchi 31 pisteellä, mutta onnistumisia täytyisi tulla laajemmalla rintamalla, jotta sijoitus paranisi playoffs-viivan paremmalle puolelle.

Tasainen sarja, paljon mahdollisuuksia 

Kun puolet runkosarjasta on pelattu, voidaan todeta tämän kauden olevan hämmentävän tasainen. Kärkikuusikko on kuuden pisteen sisällä, ja ensimmäiset yhdeksän joukkuetta kahdeksan pisteen sisällä. Voidaan puhua todella tiukasta sarjasta. 

Mikä joukkue vain voi ottaa suoran pudotuspelipaikan, eikä varmoja paikkoja ole jaettu vielä yhtään. 

Nouseeko viime kauden mestari Lukko? Onko Jukureista haastamaan kärkijoukkueita? Kääntyykö Tampereen herruus kirvesrinnoille?