Urheilijoiden armeijakomennukset herättävät taas närää

Joonas Korpisalolla on edessään sekä tulevat sopimusneuvottelut että armeijan suorittaminen. Kuva: Columbus Blue Jackets Facebook

Suomalaisten ammattiurheilijoiden asevelvollisuus nousi jälleen kerran otsikoihin Columbus Blue Jacketsin NHL-vahti Joonas Korpisalon armeijakommenttien takia. 

Teksti: Eevert Lifländer

Columbuksen Joonas Korpisalon, 27, kommentit asepalveluksesta Suomessa nousivat suureksi puheenaiheeksi useissa medioissa. Maalivahti kertoi The Athleticille olevansa huolissaan kesäharjoittelustaan. Hänen on tärkeää antaa näyttöjä tulevia sopimusneuvotteluja varten.

Korpisalon olisi tarkoitus astua armeijan harmaisiin ensi huhtikuussa, mutta NHL:n runkosarja päättyy vasta reilut kaksi viikkoa myöhemmin. Hän kertoi, ettei ole matkustamassa Suomeen ennen kauden päättymistä.

Käytäntöjen muutos vaikuttaa useisiin pelaajiin

Suomalaisista NHL-pelaajista myös Patrik Laineella on asepalvelus suorittamatta. Hänen aikataulustaan armeijan suhteen ei ole tietoa. NBA-tähti Lauri Markkanen aikoo käydä armeijansa ensi kesänä.

Korpisalon saa tulla hänen omien sanojensa mukaan “hakemaan Yhdysvalloissa”. Suomalaisten urheilijoiden suhtautuminen armeijaan on useille herkkä asia. Toiset pitävät heidän ammatin harjoittamistaan tärkeämpänä ja ajattelevat, ettei urheilijoita pitäisi pakottaa saapumaan palvelukseen esimerkiksi toiselta puolelta maailmaa. Toisten mukaan kaikille miehille pakollisen asevelvollisuuden on koskettava myös urheilutähtiä.

Useille ammattiurheilijoista tilanne tulee olemaan ongelmallinen, sillä asepalveluksen läpäisemiseen ei enää riitä paikalle saapuminen ja muutama yö kasarmilla, vaan urheilijan on suoritettava tietty määrä pakollisista päivistä ja tehtävistä. Urheiluvapaat ovat edelleen mukana, mutta vapauksia ei ole  yhtä paljon kuin ennen vanhaan. Asepalvelus muuttuu ympäröivän maailman mukana, vaikka Puolustusvoimat on perinteisesti ollut hyvin ymmärtäväinen urheilijoita kohtaan.