Erotuomari Oliver Reitala: “VAR olisi otettava käyttöön Suomessa”

Helsinkiläiserotuomari aloittaa ensi vuonna kolmannen kokonaisen kautensa Veikkausliigassa. Vuonna 2009 isänsä kehottamana tuomarikurssille ajautuneesta Reitalasta on kehittymässä seuraava suomalainen huippuerotuomari. 27 vuoden iässä hän on tällä hetkellä nuorin oikeudenjakaja pääsarjatasolla.

Teksti: Tatu Haglund

15-vuotias Oliver päätti hakea tuomarikurssille, kun isä patisti yläasteikäistä poikaa hankkimaan itselleen kesätyön ja kotona ei sopinut olla lorvimassa. Aluksi tuomarointi oli vain helppo kesätyö, josta sai hieman taskurahaa. Siihen aikaan jalkapallon pelaaminen oli ykkösjuttu.

“Muutama vuosi siinä meni vihellellessä, ja kyllä siitä aina tykkäsin. 17-vuotiaana oma pelaajaura alkoi hiipua, ja alkoi löytyä tilaa tuomariharrastukselle. Silloin sen aikainen Helsingin piirin erotuomaripäällikkö kysyi halukkuuttani Nike Premier -turnaukseen, joka on lupaaville pelaajille sekä myös erotuomareille tarkoitettu turnaus. Lähdin mukaan ja siitä se varmaankin lähti”, Reitala muistelee.

Tuomaritoiminta aiheuttaa suurta keskustelua lähes poikkeuksetta molemmissa kentällä olevissa joukkueissa, puhumattakaan kannattajista ja mediasta. Euroopan isoissa sarjoissa tuomarit ovat kuitenkin tottuneet suuriin yleisömääriin ja jatkuvaan painetilaan. Suomessa yleisömäärät ja paineet tuomareilla ovat eri luokkaa. Siksi suomalaisille tuomareille olisikin tärkeää päästä tuomitsemaan enemmän kansainvälisiä isoja otteluita.

“On iso haaste viheltää ensin Veikkausliigassa muutaman sadan katsojan edessä ja mennä seuraavalla viikolla ulkomaille otteluun, jossa stadionilla on 60 000 silmäparia”, Reitala myöntää.

“Suomalaiset tuomarit pärjäävät silti hyvin vertailussa muihin saman kokoluokan eurooppalaisiin maihin. Totta kai isojen jalkapallomaiden sarjoissa viheltävillä tuomareilla eteminen kansainvälisesti on erilaista. Esimerkiksi Espanjan maajoukkueen pelaajat saavat enemmän näkyvyyttä kuin Suomen. Vähän samoin se menee myös tuomareilla”, Reitala jatkaa.

Kuva: Henna-Mari Hirvonen

Ottaisiko Veikkausliiga neuvosta VAR:in?

Suomen ykköstuomari Mattias Gestranius on toistaiseksi ainut aktiivituomareista, joka on tuominnut Mestareiden liigan ottelun. Se tapahtui vuonna 2018, kun Gestraniuksen johtama kuusikko jakoi oikeutta Atletico Madridin ja AS Monacon välisessä lohkovaiheen ottelussa, jolloin käytössä ei vielä ollut VAR:ia (engl. Video Assistant Referee). Kyseessä oli toistaiseksi viimeinen kausi, jolloin VAR ei ole ollut käytössä Mestareiden liigassa.

Suomessa ei ole vielä yhtäkään stadionia, josta löytyisi VAR-teknologiaa. Suurena yllätyksenä ei siis tule, ettei suomalaistuomareita ole nähty Euroopan huippukilpailuissa kauden 2018-2019 jälkeen. Sekä Mestareiden liigassa että Eurooppa-liigassa VAR on otettu käyttöön kaudesta 2019-2020. 

Tällä kaudella alkoi kuitenkin UEFA:n uusi eurosarja, Konferenssiliiga. Se on tuonut suomalaistuomareille jälleen kansainvälisiä pelejä.

“Se, että VAR:ia ei Suomessa ole, ehdottomasti vaikeuttaa ja hidastaa suomalaisten tuomarien etenemistä kansainvälisesti. Monessa muussa meidän kokoisessa maassa se on käytössä. Tilanne on vaikea, koska jos VAR:ia ei päästä kotimaassa harjoittelemaan, on se aina uusi juttu, kun ulkomailla sitä joutuu käyttämään”, Reitala summaa.

VAR:in hankkiminen Suomeen on resurssikysymys. Suurin osa noin miljoonan euron sijoituksesta jäisi Veikkausliigan vastuulle. Rahan lisäksi haasteena ovat suomalaisten stadionien rakenteet, joihin on hankalaa asentaa VAR-järjestelmään vaadittavia kameroita. 

On selvää, että ilman VAR:ia suomalainen jalkapalloilu jää muista maista jälkeen, kuin myös Reitalan mahdollinen kansainvälinen erotuomariura. Asiaa ei auta se, että järjestelmien käyttöönottoon menisi vähintään kaksi vuotta.

“Uskon ja toivon, että lähivuosina VAR:in hankkiminen Suomeen voisi olla mahdollista”, Reitala toteaa.

Suomi tarvitsee lisää tuomareita

Kuten muissakin palloilulajeissa, myös jalkapallossa kärsitään tuomarien liian vähäisestä määrästä.

“Tuomareista on jatkuvasti pulaa oikeastaan kaikkialla Suomessa. Hyvin moni nuori tuomari lopettaa harrastuksen ensimmäisten vuosien aikana. Siinä voi moni juniorivalmentaja kysyä itseltään, kannattaako heille raivota kentän laidalla.”

“Olisiko peli kivempaa ilman tuomareita? Voisiko tuomareita kohtaan olla hieman kannustavampi ote? Hekin ovat kentällä mahdollisesti harjoittelemassa ensimmäisiä kertojaan”, Reitala pohtii.

Haasteena on saada aloittelevat tuomarit pysymään harrastuksen parissa.

“Jollain tapaa pitäisi tehdä tuomaroinnista mielekkäämpää, että voisi jo aikaisessa uran vaiheessa nähdä tulevaisuutta ja tavoitteellisuutta. Totta kai siihen vaikuttaa, millaista kohtelua saa valmentajilta ja pelaajilta. Aloitteleville tuomareille tarvittaisiin enemmän tukea. Sanktiot esimerkiksi tuomarien koskemattomuudesta pitäisi olla huomattavasti suurempia, jotta olisi mahdollisimman turvallista aloittaa ja innostua tuomaroinnista. Tuomarien turvallisuus pitäisi olla ykkösjuttu”, Reitala summaa.

Kuva: Anna Pentti

Pienillä paikkakunnilla vaikeaa

Jopa pääkaupunkiseudulla on pulaa tuomareista, mutta erityisen paljon heitä tarvittaisiin lisää muualle Suomeen.

“Isoin ongelma on harvaan asutuilla alueilla, joilla tuomari saattaa olla hyvin yksin. Ei ole välttämättä ketään, kenen kanssa purkaa, että miten peli meni ja saada kehitysvinkkejä.”

“Jopa Helsingissä on ollut ongelmia saada tuomareita vaikkapa 14-vuotiaiden poikien kolmannen divisioonan otteluihin. Tärkeää työtä tekevät juurikin aktiiviset piiritoimijat, jotka viheltävät paljon juniori- ja aladivisioonapelejä. Niissäkin otteluissa pitää kuitenkin olla tuomari, ja heitä tarvitaan tosi paljon”, Reitala korostaa.

“Tarvitsemme oikeanlaisia persoonia”

Reitala mainitsee tuomarien arvostuksen kuitenkin olevan Suomessa hyvällä mallilla.

“Kaiken kaikkiaan Suomessa on hyvä tilanne erotuomarien arvostuksen kanssa, varsinkin ylemmillä sarjatasoilla. Ongelmat ovat ehkä enemmän ‘aladivareissa.’ En näe kuitenkaan, etteikö kokonaiskuvassa tuomareita arvostettaisi.”

27-vuotias tuomari toivoisi myös enemmän keskinäistä kilpailua, jotta tuomareiden tasoa saataisiin nostettua esimerkiksi Veikkausliigassa.

“Haasteena on, että löytyisi lupaavia ja oikeanlaisia persoonia. Hyvin paljon viheltämistä pystyy opettamaan, mutta huipulla pitää olla tietynlainen persoona ja pystyä toimimaan paineen alla.”