Sami Välimäki matkalla golfmaailman huipulle vaikeuksista huolimatta

Sami Välimäen paluu on edennyt nousujohteisesti. Sairastelut pitivät nuoren lupauksen viikkoja pois golfkentiltä.

Teksti: Henri Hokkanen

Sami Välimäellä viime kausi ei mennyt tavoitteiden mukaisesti, ja haasteet eivät ole loppuneet tälläkään kaudella. Mutta valoa tunnelin päässä näkyy, ja on nähty merkkejä tulokaskauden sensaatiomaisista otteista.

Sairastumiset ovat hidastaneet kauden kehitystä. Välimäki kärsi sydänlihastulehduksesta, mikä piti häntä kuukauden pois harjoituskentiltä.

Välimäen paluu kilpailuihin oli Lontoon perinteikkäälle Wentworth Clubin kentälle, jonne hän saapui neljän viikon sairastelun jälkeen.

Golfsivusto Golfpisteen mukaan Välimäen kisakunto oli täysi mysteeri.

Tasaisuus puuttuu vielä

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Välimäki näytti, ettei treenaamattomuus haitannut, ja hän löi itselleen tuloksen 68. Se riitti avauspäivänä sijaan 11. Toisen päivän 74 lyönnin tulos ei kuitenkaan tuonut paikkaa päätöspäivälle. Pelistä puuttui tasaisuus, mikä johtui yksinkertaisesti pelaamattomuudesta.

Skotlannissa Välimäki väläytteli jo merkkejä paremmasta. Välimäki pelasi itsensä koko kilpailun jaetulle 22. sijalle. Muista suomalaisista Tapio Pulkkanen pelasi erinomaisesti, ja oli lopulta koko osakilpailun sijalla 10.

Viimeisimpänä Välimäki pelasi Espanjassa. Peli takkuili ajoittain, ja puttaaminen oli Välimäelle haastavaa. Sijoitus oli lopulta 68. Turnauksen voitti kotikisassaan John Rahm.

 

  

Espanjassa Välimäellä oli haasteita puttaamisen kanssa. (Kuva: Instagram samioskarii)

Välimäki siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2019, ollessaan vasta 19-vuotias. Silloin hän oli amatöörien rankingissa sijalla 10.

Tulokaskaudellaan Välimäki voitti Oman Openin, joka oli kuudes kilpailu hänelle Euroopan kiertueella.

Välimäki oli neljäs suomalaispelaaja joka onnistui kyseisessä tempussa. Voitto toi Välimäelle kahden vuoden pääsyn Euroopan kiertueen kilpailuihin, ja hänet valittiin koko kiertueen vuoden tulokkaaksi.

Jatkuuko noste?

Ennen Oman Openin voittoa Välimäki majaili rankingissa sijalla 372, ja voitto nosti hänet sijalle 109. Välimäki edusti Suomea myös Tokion olympialaisissa vuonna 2021.

Silloin Välimäki nousi vahvasti golfmaailman tietoisuuteen. Välimäki voitti urheilugaalassa vuonna 2021 Vuoden läpimurto- ja Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -palkinnon.

Seuraavaksi Välimäki pelaa niin ikään Espanjassa, Andalucia Masters turnauksessa.

Muista suomalaisista mukana ovat Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen, ja Kalle Samooja.

Lähteet: Golfpiste, Ilta-Sanomat, Wikipedia, European Tour, HS

Juttua muokattu klo 12.33: korjattu kirjoitusvirhe otsikossa ja lisätty väliotsikko.