Mestis päätuomari Jani Södö – “Tuomaritoiminta vie aikaa”.

Floppitaulun toimitus tapasi Mestiksessä päätuomarina viheltävän Jani Södön. Södö pääsi kertomaan niin pelaajaurastaan kuin tuomariurastaan. Mutta haaveileeko hän vielä viheltävänsä päätuomarina SM-liigassa vai riittävätkö hänelle Mestispelit?

Teksti: Piia Utoslahti

Jani Södö viheltää Mestiksessä kuudetta kauttaan. Ennen päätuomariksi ryhtymistään Södö pelasi jääkiekkoa, Liigassa, Mestiksessä, Suomi-Sarjassa ja 1.divisioonassa. Pelaajaurallaan hän edusti Kärppiä, Hokkia, K-Vantaata, LeKiä, HCK:ta, Kiekko Laseria, Haukiputaan Ahmoja ja Bewe Hockeya.

Södö oli urallaan perusvarma puolustaja, joka nakutteli parhaalla kaudellaan kahdeksan maalia ja 13 syöttöpistettä K-Vantaassa.

Loukkaantumiset riesana peliuralla

Södön mukaan mieleen jäänyt peli oli ensimmäinen liigapeli, Jokerit-Kärpät. Södö pääsi haistelemaan myös samaisella kaudella pudotuspelien tunnelmaa viidessä pelissä.

Uransa ensimmäisen pääsarjamaalin Södö muistaa helposti.

“Heitin kiekkoa viivalta maalille ja sattui pomppimaan sisään”.

Niin kulunut sanonta kuin se onkin, urheilija ei tervettä päivää näe. Se pitää paikkansa myös Jani Södön kohdalla. Pelaajauralla loukkaantumisia tapahtui paljon: polvitaklaus osui hänen kohdalleen ja hän päätyi leikkauspöydälle.

Hän muistaa, että joutui kuntouttamaan polveaan pitkään. Leikkaus ei kuitenkaan onnistunut niin hyvin kuin olisi voinut, sillä polven kunto vaivaa edelleen.

“Olen liian vanha Liigaan”

Ennen koronaa hän kävi viheltämässä ympäri Suomen.

“1-2 kertaa kaudessa tuomaroin Joensuussa, Savonlinnassa ja Rovaniemellä, Espoon, Forssan, Heinolan, Turun ja Vantaan lisäksi. Nyt ei ole tarvinnut enää Joensuuhun, Savonlinnaan ja Rovaniemelle lähteä viheltämään”, Södö mainitsee.

Södö kertoo, ettei hänellä ole enää paloa lähteä viheltämään SM-liigassa.

“Olen jo sen verran vanha”, Södö naurahtaa.

“Minulla voi olla kolme peliä viikossa. Itse pelitapahtuma vie viisi tuntia. Siihen matkat vielä päälle”, Södö sanoo.

Tuomaritoiminta on todella aikaa vievää hommaa, jota tehdään rakkaudesta lajiin.

Juttua muokattu 16.10.2022 klo 11:50, korjattu asiavirhe