KHL, Mestis ja Nuorten SM-liiga vertailussa

Monelle jääkiekon seuraajalle KHL, Mestis ja Nuorten SM-liiga ovat varsin tuttuja sarjoja. Tässä reportaasissa tutustumme hieman tarkemmin näihin sarjoihin ja eroihin, haastattelemme myös Jokeri-puolustaja Roope Reiniä jolla on kokemusta näistä kaikista sarjoista. 

Nuorten SM-liiga

Nuorten SM-liiga on 18 joukkueen sarja, sarjassa saavat pelata 20-vuotiaat tai nuoremmat pelaajat. Nuorten SM-liigaa on pelattu jo vuodesta 1945 lähtien. Jääkiekon Nuorten SM-liiga on tärkeä sarja nuorille pelaajille, sillä kaikki eivät pääse aina suoraan Liiga-joukkueisiin mukaan, vaan pelaavat A-junioreissa 2-4 vuotta, jossa saavat hyviä pelejä ja tottuvat tiiviiseen pelirytmiin. 

Sarjassa pelataan todella vauhdikasta ja hyökkäävää jääkiekkoa johtuen pelaajien nuoresta iästä ja hyvästä taitotasosta.  Sarjassa myös pelitapa ei ole niin keskiössä kuin aikuisten sarjoissa, yksilöt saavat vapaammin käyttää vahvuuksiaan ja se näkyy usein kentällä coast-to-coast -pelinä. Virhealttius on myös sarjassa aika iso, joka näkyy mm. monina ylivoimahyökkäyksinä ja läpiajoina. 

Sarjasta on mahdollista nousta Liiga-joukkueen kokoonpanoon, mutta yleensä ne ovat vaan pieniä keikkoja paikkaamaan loukkaantumisia. A-Junioreiden SM-sarja on oiva paikka osoittaa taitonsa, sillä liigaseurojen pomot ja myös scoutit seuraavat pelejä aktiivisesti.

Pidän itse Nuorten SM-sarjaa tärkeänä suomalaiselle kiekkoilulle, pelaajat saavat kovia pelejä ja tottuvat kovaan ottelutahtiin. Pelaajilla on myös oiva sauma nousta sarjasta Liigaan tai Mestikseen. 

Mestis

Suomen toiseksi korkein sarjataso Mestis on tällä hetkellä vähän huonossa tilanteessa verrattuna vaikka 2010 luvun alkuun jolloin sarja oli auki.

Nykyinen Mestis on perustettu vuonna 2000 ja tällä hetkellä sarjassa pelaa 12 joukkuetta. Tällä hetkellä Mestis on vähän huonossa tilanteessa, seurojen talous on pääosin retuperällä ja nousu on mahdotonta liigaan. Nousukarsinnat on tällä hetkellä suljettu, joten liiganousu ei ole mahdollista.

Mestispelaajat ovat nykyään pääosin nuoria pelaajia, jotka kyttäävät liigapaikkaa tai sopimusta muihin Euroopan vähän heikompiin liigoihin.

Mestis on käytännössä puoliammattilaissarja, sillä suurin osa pelaajista ei tienaa palkkaa riittävästi, vaan joutuvat käymään päivätöissä. Muutamia poikkeuksia on, jotkut konkarit palaavat kasvattajaseuraansa Mestikseen, niin heille maksetaan korvausta riittävästi.

Mahdollisuuksia myös Mestis-pelaajalla on hyvinkin, useat Liiga-seurat seuraavat tarkasti Mestistä, ja usein loukkaantumisen paikkaajia hankitaan Mestiksestä. Myös moni on saanut Liiga-sopimuksen hyvän Mestis kauden jälkeen. 

Mestiksessä pelataan myös hyökkäävää ja viihdyttävää jääkiekkoa, johtuen sarjan tason laskemisesta ja nuorten pelaajien lisääntymisen johdosta.

Mestis on varmasti konkareille raskas sarja, jotka ovat jämähtäneet Mestikseen. Pelimatkat ovat pitkiä ja vievät aikaa eikä saa itse pelaamisesta riittävää korvausta. Esimerkiksi Tutolla saattaa olla viikonloppu, jossa on pelit Rovaniemellä ja Iisalmessa.  Nuoria motivoi sarja enemmän sillä he saa kovia aikuisten peliä, jotka auttaa heitä jatkossa mahdollisen Liiga sopimuksen suhteen. 

Mestis on tällä hetkellä sarja, joka ei oikein kiinnosta pelaajia eikä yleisöä. Liigan aukeaminen voisi varmasti nostaa mestiksen kiinnostavuutta, olisi helpompi saada esimerkiksi sponsoreja kun joukkueella olisi nousu Liigaan tähtäimessä. Jäämme odottamaan mitä tapahtuu.

KHL

Se iso ja mahtava KHL, maailman toiseksi kovin kiekkoliiga. Täysin ammattilaissarja, jossa pelaajat saavat keskimäärin huippupalkkaa ja saavat täysillä vain keskittyä jääkiekon pelaamiseen. Sarjaan osallistuu 24 joukkuetta.

Sarjassa pelaa huippupelaajia niin Euroopasta kuin Pohjois-Amerikasta, sarjassa on myös erittäin paljon suomalaisia pelaajia. Pääosin sarja koostuu venäläisistä pelaajista. 

Vaatimustaso on sarjassa korkealla tasosta, syitä ovat myös iso ottelumäärä ja matkustelu ympäri Venäjää, joka on todella iso maa. Myös venäläinen johtamistyyli näkyy sarjassa hyvin, huonoja pelejä ei hyväksytä vaan sinun pitää pelata tasaisesti ja hyvin koko pitkän kauden. 

Pelin laatu heittelee aika paljon, noin 5-10. kärkijoukkuetta ovat omalla tasollaan ja pelaavat viihdyttävää ja taitavaa jääkiekkoa. Pelitavat ovat useissa joukkueissa hyvin selkeitä, eikä peleissä nähdä juniorimaista höntyilyä. Häntäpään joukkueet luottavat tiiviiseen puolustukseen ja usein heidän pelinsä ovat todella vähämaalisia. Sarjan yleinen taitotaso on erinomaisella tasolla.

Pelaajalta pelaaminen KHL:ssä vaatii loistavia pelitaitoja ja kuntoa, kausi on raskas ja pitkä ja matkusteluun menee iso osa kaudesta. 

KHL:n tilanne on tällä hetkellä hyvä mutta varaa parantaa on paljon, Kärkiseurat ovat loistavia organisaatioita ja vilisevät tähtipelaajia. Tasaisuutta tarvittaisiin myös häntäpään joukkueisiin ja talous saisi olla myös paremmassa jamassa häntäpään joukkueissa. Lähes parin kauden välein joutuu joku joukkue luopumaan sarjapaikasta rahapulan/maksamattomien palkkojen takia. 

Haastattelu: Roope Reini

Miten preseason sujui, ja miten olet pärjännyt treeneissä/harjoitusotteluissa KHL-kaverien kanssa?

-Pre-season sujui erittäin hyvin, alkuun treenattiin todella kovaa ja loppua kohti vähän himmailtiin. Sain treenata ehjänä koko alkusyksyn ja huomasin myös miten otin kehitysaskelia. Kamppailupelaamisessa on isoin kehityskohta, se on minun heikkous. Muuten treeneissä meni hyvin, mutta tosiaan voimaa pitää saada lisää.

Viime kaudella pelasit Mestistä Kiekko-Vantaassa, miten kausi sujui ja millaista kiekkoa nyky mestiksessä pelataan ?

-Kausi sujui odotettua paremmin, kehityin paljon kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ja puolustuspelaamisessa. Nykyään Mestiksessä pelataan nopeaa yhteistyö jääkiekkoa, kun kiekko saadaan omille suunnataan heti ylöspäin eikä jäädä peruttelemaan. Sarjassa ei paljon trap pelaamista nähdä.

Kokemuksia A-nuorten SM-liigasta, kehityitkö siellä pelaajana ja millainen sarja on?

 -Pelataan tosi paljon luomulätkää, vaikea ennakoida mitä vastustajalta tulee. Sarjana tasokas ja vie nuoria hyvin eteenpäin ja tuntuu, että A-junnujen taso kohenee vuosi vuodelta. 

Tavoitteet tulevalle kaudelle, ja mitä vaatii pelaajalta, että saat olla khl remmissä koko kauden?

-Ottaa vahva paikka Kiekko-Vantaan kärkipuolustajana ja tehdä tulosta. Voimaa pitää myös saada lisää, että voi edes haaveilla Khl peleistä. Tavoitteet on siellä toki, mutta se vaatii kovaa treeniä ja onnistumisia Mestiksessä. 

 

Veikko Nurminen 12.9.2019