Kolumni: Miksi Newcastlen tähdet istuivat MM-puolivälierässä penkillä?

Newcastlen tähdet joutuivat seuraamaan penkiltä jalkapallon MM-kisojen puolivälierät. Viikonlopun aikana pelatuissa puolivälierissä nähtiin taas yllätyksiä, kun ennakkosuosikki Brasilia putosi Kroatialle ja Portugali Marokolle. Ranska ja Argentiina menivät ainoina ennakkosuosikkeina jatkoon omista otteluistaan.

Teksti: Artturi Haataja

 

Valioliigakausi jäi tauolle ennen MM-kisojen alkua 15 kierroksen jälkeen. Monien yllätykseksi Newcastle United oli tuolloin sarjan kolmannella sijalla.

(Kuva: Lotta Nieminen)

Vakuuttavat näytöt Valioliigassa

Qatarin MM-kisoihin lähtivät Newcastlen ja etenkin Eddie Howen taktiikoissa loistaneet Bruno Guimaraes (BRA) sekä Englannin Kieran Trippier, Callum Wilson, sekä maalivahti Nick Pope.

Nämä neljä pelaajaa ovat olleet omilla pelipaikoillaan koko Valioliigan eliittiä. Callum Wilsonilla on liigan toiseksi paras “maali per minuutti” -keskiarvo viimeisen kahden kauden ajalta. Wilsonilla on vahva kausi meneillään, 11 peliin on syntynyt kuusi maalia ja kolme syöttöä.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate oli useasti seuraamassa Newcastlen otteluita, joissa Wilson ja muut maamiehensä antoivat vahvat näytöt päästen MM-joukkueeseen.

Kieran Trippierillä on puolustajana saldona 15 pelin jälkeen yksi maali ja kolme syöttöä. Hän on ollut Valioliigan parhaiten hyökkäyssuuntaan vaikuttanut puolustaja. Maalivahti Nick Pope on pitänyt neljänneksi eniten nollapelejä  maalivahdeista vuodesta 2017 eteenpäin.

Bruno Guimaraes on ollut koko Valioliigan arvokkain keskikenttäpelaaja Kevin De Bruynen kanssa. 25-vuotias brasilialainen on saanut arvostusta ympäri maailmaa jalkapallon faneilta. Oli itsestäänselvyys, että mies nähdään Brasilian paidassa MM-kisoissa.

(@callumwilson instagram)

Callum Wilson halaa Gareth Southgatea ja pahoittelee Englannin maajoukkuuen putoamista faneille instagramissaan.

Miksi Kane peluutettiin puhki?

Nyt päästäänkin kysymykseen, miten ihmeessä nämä neljä pelaajaa jotka ovat johdattaneet joukkueensa maailman kovatasoisimman liigan kolmannelle sijalle vain kahden pisteen päähän Manchester Citystä, eivät pelaa puolivälierissä sekuntiakaan? 

Tottenhamin Harry Kane on pelannut järkyttävän määrän jalkapalloa. Hänellä on 86 minuuttia pelattuna per peli viime kaudesta lähtien.

Ei se ihme ole, että ottelun lopussa Kanen liike on todella hidasta. En voi käsittää, miksei Southgate Englannin päävalmentajana lepuuttanut Kanea enemmän ja antanut muille enemmän vastuuta. Vain kahdessa ottelussa  Kane sai ansaitut huilinsa Irania ja Walesia vastaan.

Wilson esitti vahvaa peliä 16. minuutissa Irania vastaan syöttäen Jack Grealishin maalin ja oli myös pirteä 34. minuutissa Walesia vastaan.

Englannin ollessa tappiolla Ranskaa vastaan puolivälierissä olisi Southgate voinut ottaa Wilsonin vaikka toiseksi kärjeksi tuoreella jalalla. Myös Kieran Trippier olisi ollut hyvä vaihtoehto kentälle heittämään keskityksiä boksiin ollen joukkueen paras erikoistilanteiden laukoja.

Väitän myös, että Nick Pope olisi torjunut Aurelien Tchouamenin laukauksen, joka siirsi Ranskan 1-0 johtoon.

Pope on ollut tällä kaudella yksi parhaita valioliiga maalivahteja Newcastlen päästäen vain 11 maalia. Jordan Pickfordilla on ollut vaikea kausi Evertonissa, mutta silti hän avasi jokaisessa ottelussa maalilla.

Southgatella tuppaa olemaan yksi iso ongelma, joka toistuu joka kisoissa. Hänellä on ne tietyt suosikkipelaajat, joita hän ei vain suostu pudottamaan, vaikka esitykset olisivat huonoja. Tämän takia Englannin kisat päättyvät yleensä ennenaikaisesti odotuksiin nähden. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut, minkä takia Newcastlen miehet eivät sekuntiakaan nähneet peliaikaa.

(@brunoguimaraes instagram)

Kyyneliin sortunut Bruno Guimaraes katseli penkin puolelta Brasilian putoamista Kroatialle. Guimaraes puhuu faneille koko joukkuuen puolesta kertoen pettymyksen tunteen olevan suuri kaikilla pelaajilla.

Ratkaiseeko vire vai nimi selässä?

Sitten Brasilia… Koko kansa on taas itkenyt itsensä maanrakoon. Tämän piti olla se vuosi, kun mestaruus palaa Brasiliaan ja kuudes tähti leimataan rintaan. Kaikki oli jo kirjoitettu tähtiin: 20 vuotta edellisestä mestaruudesta, Neymarin mahdolliset viimeiset kisat ja ihan älytön nippu nälkäisiä pelaajia.

Tie päättyi kuitenkin jälleen ennenaikaisesti Brasilian häviten Kroatialle rangaistuspotkukilpailussa 1-2 (4-2 rp).

Brasilia oli parempi koko 120 minuutin ajan, ja hieman epäonnisestikin päästivät 116. minuutin kohdalla Kroatian tasoituksen, joka pomppasi Marquinhosin kautta maaliin.

Tilanne kuitenkin lähti keskikentällä huolimattomasta virheestä, joita tapahtui yllättävän usein ottelun aikana. Brasilian valmentaja Tite jostain syystä luotti enemmän Frediin keskikentällä, vaikka “Bruno G” on molempiin suuntiin paljon parempi pelaaja pallollisesti sekä pallottomana.

Monet valmentajat ja pelaajat ovat antaneet Guimaraesista erinomaista palautetta, ja häntä on kehuttu myös maailman parhaaksi “kutospaikan” pelaajaksi. On suorastaan noloa, miten näin kovassa iskussa oleva pelaaja esiintyy koko kisoissa ainoastaan kahdessa ottelussa ja peliaika jäi alle 40. minuuttiin molemmissa peleissä.

Fred, joka on Manchester Unitedissa roolipelaaja, on taas yksi pelaajista joka kuuluu valmentaja Titen lempipelaajiin. Peliaika on taattu, ihan sama miten pelaaja suoriutuu.

Vain tunti ottelun jälkeen Tite poistui Brasilian joukkueen valmentajan roolista ja oletan, että Southgatekaan ei seuraavissa arvokisoissa Englantia valmenna.

Jatkoa ajatellen maajoukkueiden valmentajien täytyy pystyä unohtamaan arvokisojen aiemmat suoritukset pelaajilta, etenkin jos seuratasolla peli ei ole kulkenut. Uskon, että Brasilia ja Englanti olisivat jatkossa, jos peluutus olisi ollut laajempi ja parempi Titen ja Southgaten kohdalla.