Joukkoammuskelu Yhdysvaltojen Lewistonissa – 18 kuollut, epäilty yhä vapaalla

Suomessa kolmen aikoihin aamuyöllä Yhdysvaltojen Lewistonin kaupungissa Mainen osavaltiossa alkoi joukkoammuskelu kahdessa eri paikassa, mikä on vaatinut 18 ihmisen hengen. Poliisi on tunnistanut yhden epäillyn, mutta hänen kiinniotto on vielä kesken.

Raportoituja ampumapaikkoja on ainakin paikallinen ravintola sekä keilahalli. 

Loukkaantuineiden määrän arvioidaan olevan 13 tällä hetkellä.

Epäiltyä ei vielä olla saatu kiinni. Poliisi on pyytänyt paikallisia lukkiutumaan koteihinsa etsintöjen ajaksi.

Paikallisen piirikunnan sheriffi julkaisi facebookissaan kuvan epäillystä.

KUVA: Androscoggin County Sheriff

Lewiston on Mainen osavaltion toiseksi suurin kaupunki.

Lähde: cnn.com, nbcnews.com

 

5:53

Ampuja käytti AR-15 rynnäkkökivääriä

Suureen uhrien määrään vaikutti varmasti ampujan asevalinta. CNN:nän rikosasiantuntija John Miller tunnisti aseen olevan AR-15 rynnäkkökivääri, jolla voi ampua sarjatulta.

“Vaikuttaisi, että hän on virittänyt kiikaritähtäimen aseen ylle”, kommentoi Miller suorassa lähetyksessä nähdessään Androscoggin piirikunnan sheriffin julkaiseman kuvan.

Lewistonin kaupunginvaltuutettu Robert McCarthy vahvisti hetki sitten kuolonuhrien määrän. McCarthyn mukaan Mainen keskusterveyslaitos kutsuu kaikkia vapaalla olevia työntekijöitään ammuskelun uhrien avuksi.

Lähde: cnn.com

 

06:18

Poliisi tunnistanut epäillyn

Lewistonin poliisilaitos on identifioinut epäillyn olevan vuonna 1983 syntynyt Robert Card. Hän on epäiltynä molemmista ammuskeluista.

Robert Card
KUVA: Lewiston Police Department

CBS Newsin mukaan Card on entinen ampuma-asekouluttaja, joka on myös armeijan reservissä.

Viranomaisten mukaan Card hakeutui hiljattain hoitoon mielenterveysongelmista johtuen.

Cardin oletetaan edelleen olevan aseen kanssa liikkeellä, joten paikallisten on hyvä pysyä edelleen lukkojen takana piilossa.

Lähde: cnn.com, cbsnews.com

 

8:44

Epäillyn auto jäljitetty

Teosta epäillyn auto löytyi Lisbonin kaupungista, mikä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Lewistonista.

Lisbon aikoo sulkea torstaiksi julkisen sektorin palveluitaan ja kehottaa paikallisia pysymään suojassa.

Mainen viranomaisten mukaan tuli aukesi keskiviikkona 18:56 paikallista aikaa keilahallilla. Sadat poliisit tekevät työtä pitkin osavaltiota saadakseen epäillyn kiinni mahdollisimman pian.

Lähde: cnn.com

 

14:55

Mainen osavaltio sulkee kouluja torstaina

Ainakin osavaltion suurin kaupunki Portland on päättänyt sulkea koulut vaarallisen Robert Cardin ollessa vapaalla jalalla kymmenen tuntia ammuskelujen jälkeen. Portland Public Schools tiedotti asiasta verkkosivuillaan torstai-aamuna.

Portland on Mainessa suurin kaupunki. Oppilaita siellä on keskimäärin 6 500. Portland sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Lewistonista. Tärkeänä satakaupunkina pidetyssä Portlandissa asuu yhteensä reilu 68 tuhatta ihmistä.

Lähde: cnn.com, väestötiedot wikipedia.org

 

22:25

 

Kamala Harris: “Taas yhteisö riekaleina aseväkivallan johdosta”

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kommentoi joukkoammuskelua  Australian pääministerin ollessa lounastamassa hänen kanssaan Washingtonissa.

“Taas kerran normaalit tapahtumapaikat kuten ravintola ja keilahalli ovat muuttuneet hävityksen näyttämöiksi”, kommentoi Harris asiasta medialle, joka oli tullut kuulemaan alunperin USA:n ja Australian suhteista.

Harrisin mukaan Mainen viranomaiset tulevat saamaan kaiken tuen Yhdysvaltain hallinnolta epäillyn kiinnisaamiseksi. Presidentti Joe Biden antoi myös uhrien omaisille ja koko Lewistonin yhteisölle osanottonsa eilen nopeasti tapaturman jälkeen.

Epäiltynä olevan Robert Cardin etsinnät jatkuvat intensiivisesti, floppitaulu seuraa tapahtumia.

Lähde: cnn.com