Syksy – vuodenaika, jolloin raha ei ratkaise

Kotimaisen kiekkoliigan sarjataulukon kärjen muodostavat Pelicans, SaiPa, HPK ja Ilves. Siis ne joukkueet, jotka pelaavat Liigan pienimmillä pelaajabudjeteilla. Vastaavasti ennakkokaavailussa kärkipäähän povatut ja kesällä nimekkäitä hankintoja tehneet joukkueet kuten HIFK, Tappara, Lukko ja TPS löytyvät sarjataulukon toisesta päästä. Tilanne ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen, vaan pienemmän budjetin joukkueet aloittavat kauden usein mainiosti. SaiPan toimitusjohtajan Riku Kallioniemen mielestä tämänhetkisellä sarjataulukolla ei kuitenkaan ole paljoa painoarvoa.

sarjataulukko

Liigan sarjataulukko 1.10

– Mun mielestä se on enemmän sattumaa, että juuri nämä joukkueet ovat nyt tällä hetkellä kärjessä. Pelejä on vielä sen verran vähän, että yksittäiset pelit voivat vaikuttaa paljonkin sarjataulukkoon. Hyvä alku ei ehkä ole aivan niin tärkeä isommille seuroille, kun he luottavat, että homma lähtee jokatapauksessa rullaamaan nimimiesten johdolla kevääseen mennessä.

Pienempien seurojen on pakko saada kauteen hyvä startti ja tätä varmastikin painotetaan kesän harjoittelussa. Syksyllä menetettyjä pisteitä ei saa enää keväällä takaisin ja maksavan yleisön pitää löytää tiensä hallille. Kun ei ole isoja tähtiä kenen avulla myydä kausikortteja, on hyvä alku kauteen lähes välttämättömyys. Jos kausi alkaisi tappioputkella, yleisö katoaisi hallista ja negatiivinen kierre olisi valmis. Voitot helpottavat kummasti myös sponsorien hankkimisessa.

Kun rahaa ei ole kovinkaan paljoa tuhlattavissa, niin ulkomaalaisvahvistukset täytyy scoutata erittäin tarkasti eikä huteihin ole juuri varaa. Esimerkiksi HPK:n Craig Schira johtaa tällä hetkellä puolustajien pistepörssiä sekä Liigan +/- tilastoa. Mies kiekkoili viime kaudella Norjan liigassa. Viime kaudella Liigassa SaiPan riveissä tehot 18+18 iskenyt Stefano Giliati saapui Suomeen Italian liigasta.

– Huteja tulee tietysti välillä kaikille. Me pyrimme tekemään aina tarkat selvitykset pelaajista. Uusia pelaajia tarjotaan koko ajan, mutta meillä on aina tietty ruutu, johon uuden hankinnan täytyy sopia, Kallioniemi valoitti taustoja SaiPan pelaajahankinnoista.

Viime kaudella SaiPa oli vielä joulun aikoihin runkosarjan kärkikahinoissa, mutta alkoi vuodenvaihteen jälkeen alkoi hiljalleen valumaan alaspäin. Joukkue kuitenkin selvitti tiensä pudotuspeleihin. Mitään yksittäistä syytä tähän pudotukseen on kuitenkaan vaikea löytää.

– Runkosarja kestää 60 peliä ja se on pitkä aika. Siinä tulee väkisinkin huonoja jaksoja jokaiselle ja viime kaudella meille tuli huonompi jakso joulun jälkeen. Meillä jatkaa nyt sama valmennus kuin viime kaudellakin, tosin nyt vuoden kokeneempana. Kova usko on että tällä kaudella parannetaan, Kallioniemi kommentoi.

Eemeli Kosonen