Tuomas Savukoski: Salibandyn väriläiskä

Kuva: Inka Timonen

Savukosken nilkka vaatii teippausta ennen ÅIF:n harjoituksia. Kuva: Inka Timonen

Syksyinen maanantai-ilta Vantaan Campo SportCenterissä. Divarissa pelaavan ÅIF:n edustusjoukkue valmistautuu pian alkaviin harjoituksiin. Katsomoon istuu Tuomas Savukoski. Mies jonka pelityyli jakaa niin kanssapelaajien kuin katsojien mielipiteet.

Salibandykenttien kiertolainen aloitti uransa vasta 14-vuotiaana ja on kahdeksan kauden aikana ehtinyt edustamaan jo yhdeksää eri seuraa. Ympyrä sulkeutui viime talvena, kun Savukoski palasi ruotsalaisesta Lillån IBK:sta kasvattajaseuraansa ÅIF:ään.

– Jalkapallo vei 18-vuotiaaksi asti suurimman osan ajasta. Mentiin sinne missä pääsi pelaamaan eniten ja ei tarvinnut treenata niin paljoa, Savukoski selittää syitä tiuhaan vaihtuneisiin joukkueisiin.

Viime kauden päätteeksi Savukoski äänestettiin PSS:n Petri Mäen ohella yhdeksi Divarin ärsyttävimmistä pelaajista. Muistoissa on myös parin vuoden takainen tapaus, jossa hän taklasi tuomarin ulos kaukalosta edustaessaan Loviisan Toria. Temppu herätti huomiota mediassa ja poiki kahden ottelun pelikiellon. Itsensä Savukoski näkee vahvana tunnepelaajana.

– Voitontahto on kova ja joskus kun pelataan tunteella niin tulee ylilyöntejä. Tykkään soittaa suuta ja antaa vastustajille vähän keppiä pohkeille. Ehkä sen takia musta ei niin paljoa tykätä, Savukoski virnistää.

– Tuomas on tunnepelaaja, toteaa ÅIF:n päävalmentaja Marko Paju.

– Ailahtelua tapahtuu välillä mentaalipuolella ja tähän ovat vastustajat yrittäneet aika ajoin tarttua. Tuomas on kuitenkin kasvanut henkisesti paljon varsinkin Ruotsista paluun jälkeen.

Satunnaisista ylilyönneistä huolimatta Savukoski osaa myös pelata. Siitä kertoo viime kaudella syntyneet tehopisteet, kun mies paukutti 14 ottelussa peräti 25 pistettä. 

Kuva: Inka Timonen

Laukaus lähtee tarkasti. Viime kaudella tuloksena oli 15 maalia. Kuva: Inka Timonen

Pajun mukaan Savukoski on valmentajan unelmapelaaja:

– Tuomas on erittäin taitava ja omaa hyvän laukauksen. Vahva all-around pelaaja jonka voi heittää kentälle paikkaan kuin paikkaan.

Tähän astisen uransa kohokohdaksi Savukoski nostaa ensimmäisen kautensa Salibandyliigassa jolloin Tuomaksen edustama Loviisan Tor raivasi tiensä pudotuspeleihin. Matka nousi silloin kuitenkin pystyyn seinäjokelaista SPV:tä vastaan, joka eteni aina suomenmestaruuteen saakka.

Viime kaudella sipoolainen ÅIF ylsi liigakarsintoihin asti, joissa Joensuun Josba oli kuitenkin parempi otteluvoitoin 3-2. Tappio ei saanut Savukoskea masentumaan.

– Se kasvatti nälkää. Olisi mahtava nostaa oman kylän seura liigakartalle ja sitä kautta päästä taistelemaan mestaruuksista, Tuomas hehkuttaa.

Siihen on mahdollisuus jo tällä kaudella, sillä ÅIF on jälleen yksi Divarin ennakkosuosikeista. Kolmen ottelun jälkeen kasassa on kaksi voittoa ja tappio.

Varmaa on myös se, että Savukoskesta kuullaan vielä. Onko kyseessä sitten ylilyönnit vai kentällä esitetyt uroteot? Sen tietää vain Tuomas itse. Veikkaan jälkimmäistä.

 Niko Ekblom (@nikoveli)