Raskin valtakausi on alkanut

Vasemmalla Rask ja oikealla Thomas. Kuvankaappaus mtv.fi sivuilta.

Vasemmalla Rask ja oikealla Thomas. Kuvankaappaus mtv.fi sivuilta.

Tuukka Rask voitti viime kaudella NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn. Nyt hänellä on mahdollisuus olla ensimmäinen maalivahti seitsemän vuoteen joka pystyy tähän 2 kertaa peräkkäin. 

Tämä temppu saattaisi vihdoin tuoda hänelle ansaitsemansa arvostuksen. Arvostuksen, joka kuuluu maailman parhaalle maalivahdille.

Vezinan arvoisella kaudella Raskin torjuntaprosentti oli 93.0%, joka oli yli 30 peliä pelanneista maalivahdeista paras. SaPKo-kasvatti ei kuitenkaan saa asiantuntijoiden hyväksyntää parhaana maalivahtina.

27-vuotiaan savonlinnalaisen erinomaiset tilastot laitetaan usein Bostonin hyvin toimivan puolustuksen piikkiin. Onhan heillä viime kauden paras puolustava hyökkääjä Patrice Bergeron, sekä Zdeno Chara joka oli ehdolla parhaaksi puolustajaksi.

Ilveksestä maailmalle ponnistanut maalivahti aloittaa kolmannen kauden Bruinsin ykkösmaalivahtina. Hän seuraa pestissä Tim Thomasin jalanjälkiä, jota pidettiin yleisesti parhaana maalivahtina hänen ollessaan samassa roolissa.

Jostain syystä liigan parhaat tilastot kertovat totuuden edeltäjänsä kohdalla, mutta eivät Raskin tapauksessa.

Ero johtuu tyylieroista. Thomasin tyyli on hyvin näyttävä verrattuna suomalaisen rauhallisempaan tyyliin. Thomasin täytyi tehdä näyttävä heittäytyminen kerkiäkseen vaikeampiin laukauksiin, Rask on jo paikalla. Jenkin tyyli jää paremmin mieleen.

Raskia on myös arvosteltu hänen raivokohtauksista. Tappioiden ja päästettyjen maalien jälkeen hän on kriittinen itseään kohtaan, jonka vuoksi hänellä on hajonnut uransa aikana jokunen maila näyttäviin kirvesiskuihin.

Kukaan ei ole kuitenkaan täydellinen. Rask on maalivahtien tkkönen, eikä hän ole edes näyttänyt parastaan.

Kuva: Uwa Iduozee

Kuva: Uwa Iduozee

Ville Nieminen, urheilujournalismin opiskelija