Jatkoaikauudistus jakaa mielipiteitä

Liiga uudisti tälle kaudelle jatkoaikasääntöjään. Suurin muutos on, että jatkoajat pelataan runkosarjassa kolmella kolmea vastaan. Samaan käytäntöön siirrytään myös NHL:ssä.

Aiemmin jatkoajat pelattiin neljällä neljää vastaan. Pudotuspeleissä jatkoerät pelataan yhä viidellä viittä vastaan.

Jääkiekkoliigan toimitusjohtajan Kimmo Ranniston mukaan Pohjois-Amerikan AHL-liigasta ja Ruotsista saadut kokemukset rohkaisivat muutokseen myös Suomessa.

– Voittomaalikilpailut ovat jännittäviä ja niissä nähdään komeita suorituksia, mutta katsojat toivovat pelillisiä ratkaisuja. Jatkoajan pelaaminen kolmella kolmea vastaan edesauttaa niiden syntymistä ja tuottaa taatusti vauhdikasta ja viihdyttävää peliä, Rannisto kertoi SM-liigan tiedotteessa.

Viime kaudella 14 prosenttia Liigan otteluista eteni voittomaalikisaan.

Yle urheilun tutkimuksen mukaan 95 prosenttia liigapelaajista odottaa innolla uudistusta. Samoilla linjoilla oli NHL:n Euroopan-toimiston johtaja Görän Stubb.

– Hyvä että pelit yritetään ratkaista pelaamalla. Rankkarikisat ovat aina arpapeliä, Stubb kertoi Yle Puheelle.

Myös vastustusta löytyy.

– Jouluna toivottavasti pelataan kaikki vastaan kaikki -systeemillä ja kahdella kiekolla, irvailee Blues-kapteeni Kim Hirschovits.

Muutoksella pyritään palvelemaan yleisöä, jonka mielestä ottelulle pitää saada voittaja.

AHL:ssä ennen uudistusta 15,5 prosenttia otteluista venyi rankkareihin. Muutoksen jälkeen enään 5,5 prosenttia.

Kokemukset AHL:stä osoittavat, että uudistus on tuonut peliin vauhtia. Luisteluvoimaiset pelaajat pääsevät elementtiinsä. Epäonnistunen hyökkäyksen jälkeen ylivoimahyökkays omaan päähän on todennäköinen.

Uhkakuvana on peli jähmettyminen. Pelistä tulee jalkapallon omaista pelin hallintaa. Pelataan varman päälle ja kytätään ylivoimahyökkäyksiä. Häviämisen pelko ottaa vallan.

Tämä voi johtaa pahimmillaan siihen, että joukkueita ruvetaan rakentamaan tätä uudistusta ajatellen.

Lähteet: Yle Urheilu

Teksti : Jukka Kanninen