Kaukalopallo – herrasmiesten hieno, mutta hiipuva peli

kaukalopallo-1Kaukalopallon Suomen-mestaruudesta on pelattu vuodesta 1975 lähtien. Nykyään laji on kuitenkin hiipumaan päin. Miten asian näkee Kaukalopalloliiton kilpailupäällikkö Janne Borgström?

Viime kaudella SM-sarjassa pelasi enää viisi joukkuetta, ja tänä vuonna sarjaa ei edes saatu järjestettyä vähäisen joukkuemäärän takia. Miten siis saada kaukalopallon kilpailutoiminta taas nousuun? Kysyimme asiaa Suomen Kaukalopalloliiton kilpailupäällikkö Janne Borgströmiltä.

Kehitetään harraste- ja koululaistoimintaa. Meillä lajiliitto on valtuuttanut kilpailu-uudistustyöryhmän, johon on valittu eri alueilta ihmisiä. Sen tehtävä on pohtia nyt talven aikana SM-sarjan tulevaisuutta: onko se sarjamuodossa vai järjestetäänkö SM-turnauksia. Keväällä jo varmasti tiedetään ensi kauden linjaus, pohtii Borgström.

Kaukalopallon Suomen Cup pelattiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Siihen sai hakea mikä joukkue tahansa, eli joukkueella ei tarvinnut olla kilpailutaustaa. Kaukalopalloliitto tavoitteli vähintään 16:tta joukkuetta, mutta ilmoittautuneita joukkueita saatiin vain 12. Turnaus taisi olla silti positiivinen menestys?

  • Turnaus otettiin hyvin vastaan. Siinä haettiin uutta kilpailumuotoa, joka houkuttelisi uusia joukkueita eri alueilta, joissa ei ole ollut vielä kaukalopallotoiminta niin vahvana. Positiivista palautetta saatiin paljon ja toivottavasti tänä vuonna saadaan paljon lisää.

Suomessa on kaukalopalloilijoita noin 5000. Liiton lisenssipelaajia sekä Lahden Kortteliliigan pelaajia on 3500. On erilaisia työ- ja harrastejoukkueita, jotka eivät rekisteröidy mihinkään, joten tarkkaa kaukalopalloilijoiden lukumäärää on vaikea sanoa. Miten saadaan lisää joukkueita ja pelaajia kaukalopallon pariin?

  • Siihen on laadittu suunnitelma syksyn aikana, että lähdetään eri alueille kiertämään ja kertomaan kaukalopallosta. Yritetään saada monilajiseuroja, jotka ottaisivat vielä kaukalopallon toimintaan mukaan. Totta kai niitä tarvitaan useampia samalle alueelle, jotta sinne saadaan sarja pystyyn.

Kouluissa kaukalopallo on suosittu laji. Sitä on turvallista pelata, koska taklaukset on kielletty. Ympäri Suomea pelataan koulujen välisiä kaukalopalloturnauksia. Kaukalopalloliitto käy myös esittelemässä lajia eri kouluille.

  • Tehdään yhteistyötä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa. Oltiin juuri mukana tosi isossa tapahtumassa, jossa oli kaikki Espoon koulut mukana, yhteensä 7000 oppilasta. Meillä oli siellä kaukalopallon sekä ringeten piste esittelemässä toimintaa. Kouluilla on mahdollisuus saada ilmainen esittelytapahtuma, jossa kerrotaan lajista. Samassa yhteydessä lahjoitetaan kouluille mailat ja pallot, jotta kaukalopallo pysyisi kouluissa osana lajivalikoimaa liikuntatunneilla.

Tällä hetkellä kaukalopallotoimintaa on vain Ruotsissa, Venäjällä sekä Yhdysvalloissa. Ennen kaukalopallo oli kansainvälisesti tunnettu laji. Suomestakin kävi joukkueita pelaamassa ympäri Eurooppaa. Viimeisin MM-turnaus pelattiin vuonna 2000 Ruotsissa. Enää ei ole kansainvälistä toimintaa, eikä siihen edes olla pyrkimässä, sillä Suomessa riittää ihan tarpeeksi työtä.

 

Teksti. Ville Westerlund

Kuva: Milja Putkonen