Intohimona juoksu

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Miika Marttinen on kilpakuntoilijana juoksua harrastava mies.

Hämeenlinnassa hän on asunut jo 35 vuotta.

Marttinen on aiemmin elämässään opiskellut ammattikoulussa autopuolella ja yhden vuoden kiinteistönhoitajaksi. Tällä hetkellä hän työskentelee lidlissä, jossa aikaa on kulunut jo yhdeksän vuotta.

Juoksua Marttinen on harrastanut koko aikuisikänsä. Kilpaillut hän ei ole kuitenkaan vielä niin kauan.

Kilpailemisen aloitin vuonna 2013, juossut olen koko aikuisiän.

Erilaisissa kilpailuissakin hän on siis käynyt jo neljän vuoden ajan. Marttinen harrastaa juoksua monipuolisesti ja juoksee erilaisia matkoja.

Juoksen kaikkia matkoja, tosin nyt 3000 metriä ja 10000 metriä ovat päämatkat.

Jotta pystyisi juoksemaan näitä matkoja mahdollisimman hyvin on myös harjoiteltava paljon. Viikossa harjoittelemista kertyy monena päivänä. Harjoitteleminen tapahtuu tietenkin työn ohessa ja joskus on hyvä pitää myös lepopäiviä

Viikossa juoksen keskimäärin 50-70 kilometriä 4-6 päivänä viikossa.

Harjoitusmäärät kuitenkin eroavat aika paljon siitä, jos juoksisi huipulla.

Jos olisi huipulla, niin harjoitusmäärät olisivat maratonilla 150-170 kilometriä viikossa.

Miika juoksemassa Hämeenlinnan 10 kilometrin kilpailua.

Miika juoksemassa Hämeenlinnan 10 kilometrin kilpailua.

Hämeenlinnassa kulkee monia eri lenkkeilyreittejä. Linnan vieressä kulkee rantareittiä ja Aulangolta löytyy hyviä erilaisia reittivaihtoehtoja juosta lenkkejä. Hämeenlinnan kaupunginpuistokin on hyvä ja monipuolinen lenkkeilyalue.  Ahveniston uimalan alueella kulkee hyviä lenkkipolkuja sekä Ahveniston harjulla on myös hyvät mahdollisuudet käydä harjoittelemassa ja juoksemassa lenkkejä.

Hämeenlinnan maastot ovat hyviä harjoitteluun, halli olosuhteet eivät niinkään hyvät. Erityisesti talvella olisi halli hyvä.

Hämeenlinnassa ei siis ole hyviä halleja, joissa pääsisi kunnolla harjoittelemaan juoksua. Hämeenlinnasta kuitenkin löytyy esimerkiksi pullerin halli, jossa voi harjoitella jalkapalloa, petankkia ja golfia. Pullerin hallin vieressä sijaitsee Elenia areena, jossa pelataan esimerkiksi lentopalloa ja salibandya. Mutta halleissa ei siis oikein pääse juoksua kunnolla treenaamaan.

Halleissa ei ainakaan pitkillä vedoilla pääse harjoittelemaan.

Hämeenlinnaan pitäisi siis saada pitkän matkan juoksijoille kunnon tilat talviharjoitteluun. Talvella on hieman nihkeätä lähteä ulos juoksemaan pitkiä matkoja, varsinkin kunnon pakkasilla.

Kuten todettua, Marttinen juoksee monipuolisesti kaikkia matkoja, mutta päämatkat ovat 3000 metriä ja 10000 metriä. Hän on esimerkiksi juossut myös puolimaratoneja. Näille matkoille löytyy myös henkilökohtaiset ennätysajat.

3000 metriä on mennyt aikaan 10.39, 10000 metriä on mennyt aikaan 40.10 ja puolimaraton aikaan 1.28.50.

Miika testijuoksun lähtöpaikan lähellä Ahveniston koulun pihalla.

Miika testijuoksun lähtöpaikan lähellä Ahveniston koulun pihalla.

Juoksuharrastukselle ei loppua näy. Se on tärkeä osa Marttisen elämää. Tulevaisuudessa Marttinen aikoo jatkaa juoksua. Hän aikoo harjoitella totuttuun tapaan ja käydä eri kisoissa juoksemassa.

Tulevaisuuden tavoitteeni on maksimoida resurssien mukaiset realistiset tavoitteet.

Teksti: Aki Huuhtola